El Govern recorre davant el Tribunal Constitucional la Llei de consultes populars per referèndum de Catalunya

23/12/2010

Consell de Ministres


El Govern considera que la llei vulnera les competències exclusives de l'Estat sobre regulació i convocatòria de referéndums

El Consell de Ministres ha acordat en la reunió d'avui, a proposta del vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial i Administració Pública, Manuel Chaves, demanar al president del Govern la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Catalunya 4 / 2010, de consultes populars per via de referèndum, en vulnerar les competències exclusives de l'Estat sobre la regulació i convocatòria de referèndums.

La Llei catalana estableix el règim jurídic, el procediment, l'aplicació i la convocatòria de consultes populars per via de referèndum, per part de la Generalitat o pels ajuntaments de Catalunya, en l'àmbit de les seves respectives competències.

El Govern entén en la seva proposta de recurs, que compta amb dictamen favorable del Consell d'Estat, que aquesta Llei estableix el procediment per a un nou tipus de referèndum d'iniciativa autonòmica no preveu la Constitució, ni en l'Estatut d'Autonomia, a més de contravenir la Llei Orgànica 2 / 1980 que regula les diferents modalitats de referèndum.

L'Estat té competència exclusiva per regular i convocar referèndums, mentre que la competència autonòmica només cal sobre les consultes populars, com recull l'article 122 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

La normativa que serà objecte de recurs suposa però equiparar la consulta popular al referèndum, i considera que l'únic límit a la seva potestat per a la regulació d'aquestes consultes en l'àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l'Estat.

La proposta de recurs està en sintonia amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya del passat 28 de juny. S'hi assenyala que l'article 122 és "perfectament conforme amb la Constitució, en el benentès que en l'expressió" qualsevol altre instrument de consulta popular ", no es comprèn el referèndum".