Foment destina 900.000 euros a quatre projectes de recuperació del patrimoni històric a Tarragona

signatura

21/12/2010

Amb càrrec a l’1% Cultural


José Blanco ha firmat avui els convenis per a les actuacions al Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, a l’Amfiteatre Romà, a la urbanització Torre de Vapor i en el Castell de Vallmoll
 
El ministre de Foment, José Blanco, ha signat avui quatre projectes per a la recuperació del patrimoni històric a la província de Tarragona amb càrrec als fons de l'1% cultural.

El Ministeri de Foment destinarà 894.484,58 euros a actuacions al Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou, a l'Amfiteatre Romà, a la urbanització Torre de Vapor i al Castell de Vallmoll.

Blanc ha rubricat aquests acords amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, l'alcalde de Vallmoll, Josep Lluís Cusidó, i amb el director de Patrimoni de la Generalitat, Jordi Roca.

Castell-Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou
 
El Ministeri de Foment aportarà 57.905 euros per a obres d'adequació de la cripta del Castell-Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou, al terme municipal de Riudecanyes.

El Monestir d'Escornalbou va ser fundat al voltant de 1153 en un antic castell musulmà destruït i deshabitat. Es va restaurar la fortalesa i es va aixecar, a finals del segle XII, una església i un convent de canonges agustins dedicat a Sant Miquel.

Les obres consistiran en l'adequació de la cripta del Castell-Monestir i la millora de les condicions d'accés. El projecte contempla actuacions en l'interior de la cripta i en el seu exterior, pel que fa a les primeres, es defineixen treballs arqueològics, pavimentació, consolidació dels seus murs i instal lació d'enllumenat. A l'exterior es planteja l'execució d'una coberta per a protecció de l'entrada i la col.locació de baranes a la plataforma des de la qual s'accedeix a la cripta.

Amfiteatre Romà
 
El Ministeri de Foment aportarà 128.223,71 euros per millorar la infraestructura de les fosses del Amfiteatre Romà de Tarragona.

L'amfiteatre va ser construït a finals del segle II dC en una pronunciada pendent, aprofitant la roca per retallar part de les grades (a les zones en les quals no es podia aprofitar la topografia es van aixecar les grades sobre voltes). Es va combinar l'ús de formigó (opus caementicium) i el de grans carreus de pedra (opus quadratum). Durant el segle V va anar perdent les seves funcions originàries i, un segle després, van ser aprofitades seus carreus (fonamentalment provinents de la graderia) per construir una Basílica cristiana de tres naus que va commemorar el lloc del martiri de tres sants de l'Església tarragonina. La invasió islàmica va obrir un període d'abandonament del conjunt fins que, al segle XII, es va erigir sobre els fonaments de la basílica visigòtica un nou temple (sota l'advocació de Santa Maria del Miracle) d'estil romànic i planta de creu llatina, una sola nau i un absis quadrangular. L'església es va mantenir en peu fins a 1915.

En el projecte es planteja l'execució d'un sistema de recollida i evacuació d'aigües procedents de la fossa central i el praecintio (o corredor perimetral al voltant de la sorra), a fi d'evitar el deteriorament progressiu de l'estructura per l'estancament d'aigua de pluvials a les fosses del monument.

Addicionalment es planteja la consolidació dels fonaments d'estructures basilicals i de les fosses, la millora del sistema d'enllumenat monumental de la fossa central i la consolidació del nivell de la sorra en una zona situada davant del futur accés a la càvea.

Urbanització Torre de Vapor

El Ministeri de Foment aportarà 305.172,42 euros en diverses actuacions arqueològiques a la urbanització Torre de vapor, a Tarragona.

L'àmbit d'intervenció es localitza a la unitat d'Actuació 15 (UA-15) del Pla General de Tarragona. Està format per una porció de vials públics i una parcel.la de titularitat municipal en la qual han aparegut restes arqueològiques.

La intervenció proposta contempla fonamentalment treballs d'urbanització i enjardinament d'un àmbit en desenvolupament de la trama urbana de la ciutat de Tarragona (part de la unitat d'Actuació número 15). A la zona on han aparegut restes arqueològiques es planteja l'excavació, consolidació i redacció de memòria i, com a última etapa l'enjardinament.

Castell de Vallmoll
 
El Ministeri de Foment aporta 403.183,38 euros per a obres de restauració del Castell de Vallmoll, al municipi del mateix nom.

El castell va formar part del recinte emmurallat que es va construir al llarg dels segles XII al XV. Va tenir nombroses reformes, reconstruccions i ampliacions fins al segle XIX. El conjunt forma una imponent construcció, actualment en estat ruïnós.

Les obres consistiran en realitzar una excavació i neteja arqueològica en les zones més significatives del castell. També s'inclou la intervenció en les façanes: es consolidarà i regularitzarà la coronació dels murs i es consolidaran els paraments de façana, rejuntat peces soltes i omplint buits amb morter de calç.

En la seva intervenció en l'acte, José Blanco ha destacat que aquestes actuacions de l'1% cultural "són fruit de la col.laboració institucional, de la voluntat d'unir tots els esforços per conservar els béns més significatius de la nostra herència cultural".

El ministre ha ressaltat també que el 2010 s'ha finançat amb càrrec a l'1% cultural "el major nombre d'actuacions en la història de la nostra democràcia". Així, s'han aprovat 113 actuacions per un volum aproximat de 65,5 milions d'euros.

1% cultural
 
La llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.