Foment destina 749.000 euros a dos projectes de recuperació del patrimoni històrico a Lleida

Blanco amb l'alcalde de Tornabous

21/12/2010

Amb càrrec a l’1% Cultural


José Blanco ha firmat avui els convenis per a les actuacions al Palau de la Paeria, a Lleida, i en el jaciment arqueològic ibèric Molí Espígol, a Tornabous 

El ministre de Foment, José Blanco, ha signat avui dos convenis de col.laboració de l'1% Cultural per a l'execució d'actuacions al Palau de la Paeria de Lleida i al jaciment arqueològic Molí Espígol de Tornabous. El Ministeri de Foment destinarà 749.289 euros a aquests projectes.

 

Blanc ha rubricat aquests acords amb la tinent alcalde de Lleida, Montserrat Parra i amb l'alcalde de Tornabous, Amadeus Ros.

Palau de la Paeria
El Ministeri de Foment aportarà 249.257,52 euros a la restauració monumental, adequació i arranjaments de la façana de Llevant del Palau de la Paeria, a Lleida.

 

El Palau de la Paeria constitueix un dels elements més destacats del patrimoni arquitectònic de la ciutat. Va patir diferents modificacions i reconversions al llarg del temps, i el 1868 quan es va configurar la façana neoclàssica monumental (façana a l'Avinguda Blondel, situada a llevant) que és objecte de la present actuació. L'edifici es troba actualment en ús i funcionament, albergant dependències municipals i el Museu de la ciutat.

 

L'actuació es planteja en la façana que dóna a l'Avinguda Blondel amb criteris preventius i de conservació. El seu objectiu és la restauració monumental de paraments i elements formals i la restauració escultòrica dels elements ornamentals originals.

 

Aquestes actuacions requereixen dels treballs de: neteja, consolidació, arranjament cromàtic, hidrofugació dels revestiments de pedra natural o artificial, i protecció enfront de les agressions produïdes pels excrements dels coloms. Addicionalment es preveu la rehabilitació i millora de les fusteries de fusta i col.locació de nous vidres, la consolidació de jàssera de suport i cosit d'esquerdes a la tribuna modernista a l'Avinguda Blondel i la il luminació monumental de la façana millorant l'actual sistema d'il luminació.


 

Jaciment Arqueològic Ibèric Molí Espígol, a Tornabous
El Ministeri de Foment aportarà 500.031,77 euros per a obres de conservació, restauració, rehabilitació i consolidació del Jaciment Arqueològic Ibèric Molí Espígol, al terme municipal de Tornabous.

 

El jaciment del Molí d'Espígol és un oppidum delimitat per muralles i altres vestigis, l'origen d'aquest assentament es pot situar a finals de la primera edat del ferro, encara que la configuració actualment coneguda sembla datar de la segona meitat del segle VI aC. Per l'excepcionalitat i rellevància de les restes conservades és considerat un element imprescindible per al coneixement de la cultura ibera septentrional i predecessors immediats.

 

Es tracta d'una intervenció en el jaciment en què es desenvoluparan dues actuacions amb incidència directa en les restes arqueològiques existents, que s'anomenen projecte "científic" i projecte de "consolidació i restauració".

 

El primer d'ells inclou treballs arqueològics, excavació i moviment de terres i consolidació i adequació d'estructures. En el segon, es planteja la consolidació d'estructures murals existents per a una correcta lectura de la trama urbana original, restauració i reintegració de volums, consolidació de paviments de terra compactada i sistema de drenatge superficial per evacuació de l'aigua de pluja.
 

1% cultural
La llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural.