El Camí Natural del riu Segre permet en els seus dos ramals l'observació d'aus aquàtiques i recorreguts pel riu i pantans

El Camí Natural del riu Segre permet en els seus dos ramals l'observació d'aus aquàtiques i recorreguts pel riu i pantans
<br/>

15/12/2010

El plànol explicatiu ha estat publicat pel MARM, com a part de la Guia dels Camins Naturals d'Espanya


El seu traçat uneix un tram del riu Segre amb l'embassament d'Utxesa al llarg d'uns 13 quilòmetres, i pot arribar a un parell de quilòmetres més si es recorren tots els ramals.

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha publicat el pla explicatiu del Camí Natural del riu Segre i pantà d'Utxesa, a la província de Lleida, amb la cartografia necessària per a realitzar el seu recorregut i les recomanacions per a aprofitar aquesta experiència. Aquesta publicació forma part de la Guia dels Camins Naturals d'Espanya, que el MARM està incloent com a separata col.leccionable a la seva revista "Desenvolupament Rural i Sostenible".

El traçat del Camí Natural del riu Segre uneix un tram del riu amb l'embassament d'Utxesa al llarg d'uns 13 quilòmetres, arribant a aconseguir un parell de quilòmetres més si es recorren tots els ramals. Té el seu punt d'inici en la localitat de Torres de Segre, des d'on es poden emprendre dues rutes diferents.

La primera és una breu camí, de poc més d'un quilòmetre, que comunica dos observatoris d'aus sobre les ribes del riu Segre, des d'on es poden observar bernats pescaires, cabussons, emplomallat, esplugabous, ànecs reals i cigonyes.

Seguint la senyalització de Camins Naturals, el segon tram surt del casc antic de Torres de Segre i condueix al Canal de Serós, a través d'un camí envoltat de plantacions de fruiters, on hi ha un observatori, enllaçant amb el Caminet del Plantà, que discorre paral.lel al Pantà del Secà, per un paisatge de canyissos i joncs, espècies botàniques pròpies de zones humides.

El recorregut des del Caminet del Plantà ia través del Mirador de Joquers permet contemplar vistes panoràmiques del pantà de Secà, oferint des del Punt d'Informació i Acollida, visites guiades tant al riu Segre com al Pantà d'Utxesa.

El tram final de la ruta avança pel camí de les Piles fins l'Observatori de Arpella, arribant-se fins al pont que tanca el recorregut circular al voltant del Pantà d'Utxesa i que marca el punt final d'aquesta segona ruta del Camí Natural.

Per facilitar el recorregut, el plànol explicatiu d'aquest camí inclou un quadre informatiu sobre la longitud de la ruta, la diificultad del trajecte, la durada aproximada i el perfil topogràfic de la seva desnivell.

Des de 1993, el Programa de Camins Naturals del MARM té com a objectiu la recuperació d'antigues infraestructures com les línies de ferrocarril, vies pecuàries i camins tradicionals. A més, els Camins Naturals s'integren en la Xarxa Nacional d'itineraris autoritzats que impulsa el MARM.

La finalitat d'aquesta iniciativa és aconseguir que el ciutadà s'acosti al medi rural per descobrir la biodiversitat i el patrimoni natural, així com donar a conèixer els pobles, monuments, tradicions i gent que componen el paisatge cultural d'Espanya.
 
La construcció de Camins Naturals, en la qual el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí treballa des de fa més de quinze anys, a través d’un programa específic, constitueix una iniciativa que permet no només oferir a la població un especial atractiu per la pràctica d'activitats vinculades amb la natura i amb la salut, com el senderisme o el turisme ecològic, sinó que suposa un instrument d'impuls del desenvolupament rural sostenible, potenciant la diversificació econòmica i la dinamització social del medi rural, permetent arribar a aquelles àrees l'accés per altres mitjans és complicat.