Acte de commemoració del Dia de la Constitució

constitucion 2010

03/12/2010

Intervenció de Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, amb motiu de l’acte institucional de commemoració del Dia de la Constitució:

"Autoritats, senyores, senyors, amigues i amics.
 
Bon dia a tothom i moltes gràcies per la seva presència, que ens permet compartir la celebració del trenta-dosè aniversari de la Constitució Espanyola.
 
Com cada any, fem un acte senzill i auster – (sempre cal donar exemple des dels poders públics, però molt especialment en moments com el que vivim) – però la senzillesa no està renyida amb la dignitat i la transcendència del mateix.
 
Per tant, no es tracta de complir un tràmit, sinó de recordar solemnement que la Constitució ens ha permès, ni més ni menys, que garantir més de tres dècades de convivència i progrés en el marc d’un Estat social i democràtic de Dret.
 
Enguany voldria fer esment especial dels valors. Perquè la nostra Constitució propugna com valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític.
 
Els valors són bàsics pel correcte funcionament d’una societat i les seves institucions. Són les coses que importen en un temps determinat. Justament per això, cal defensar-los i ensenyar-los als membres de la comunitat, a través de les actituds polítiques dels governants, a l’escola, o des dels mitjans de comunicació social.
 
Perquè les normes, per molt democràtica que sigui la seva elaboració, no garanteixen per si soles la convivència, la cohesió i el progrés d’una societat. Cal conrear els valors que informen l’ordenament jurídic i transmetre’ls des de totes les instàncies de poder, perquè siguin compartits i assumits. I cal predicar amb l’exemple, actuant de forma coherent amb ells. Només així farem honor als principis constitucionals i enfortirem la confiança en les institucions polítiques.
 
Probablement, amb el pas dels temps, calgui modificar i adaptar el text constitucional a la realitat d’una societat canviant, però estic convençut que els valors que l’informen i l’esperit del pacte constitucional que ens uneix en la diversitat, es mantindran i, en tot cas, es veuran enriquits.
 
A l’hora de commemorar l’aniversari de la Constitució es just fer un reconeixement a tots aquells que varen fer-la possible. I vull manifestar el meu reconeixement especial al poble espanyol, veritable protagonista de la transició que ens portà a la elaboració i aprovació de la Constitució i als 32 anys de convivència democràtica que avui celebrem. El poble en el que resideix la sobirania i del qual emanen tots els poders de l’Estat.
 
Precisament acabem de viure un nou procés electoral a Catalunya, que culminarà amb la constitució de les Institucions d’Autogovern: El Parlament i el Govern. Son fruit de la voluntat popular i formen part dels poders públics de l’Estat descentralitzat que contempla i empara la nostra Constitució.
 
En la meva condició de Delegat del Govern a Catalunya, i en virtut de les responsabilitats que m’atribueix l’article 154 de la Constitució, vull aprofitar aquest acte per oferir la meva lleial col·laboració als nous responsables de la Generalitat.
 
El meu oferiment no respon a un pur formalisme. Vivim temps difícils, com he comentat al principi, i hem de deixar de banda l’acció política de curta volada, purament tacticista - a la que alguns ens tenen massa acostumats -, per deixar pas a la política de veritat. Aquella que gestiona el present però amb la mirada posada en el futur; la que serveix l’interès general i no es deixa portar pels interessos particulars o partidaris; la que fonamenta el projecte polític en principis sòlids i el porta a terme amb eficàcia, eficiència i de forma coherent amb els compromisos adquirits amb la societat. La política que suma i no divideix, la que integra i no separa. La que uneix en la diversitat.
 
Solament practicant la política de veritat, sortirem de la crisi enfortits i el més aviat possible. Cal actuar pensant en la societat a la que hem de servir. Només servint la societat som lleials a la Constitució i els valors que l’informen.
 
Efectivament, vivim uns temps difícils i de canvi accelerat en un mon global. Un mon amb noves claus i amb nous reptes per a la humanitat.
 
Hem de fer front al canvi climàtic i les seves conseqüències, als reptes de disposar de noves fonts d’energia i de la seva gestió eficient, que ens permetin arribar a tothom i de forma sostenible, a la gestió del fenomen migratori tot garantint la cohesió social i la integració dels nouvinguts. La recerca i la innovació ens ofereixen noves oportunitats, alhora que indueixen a canvis de paradigma. També veiem com el poder financer, ara anomenat “els mercats”, dicta la seva llei al marge dels controls democràtics, posant en risc els avenços de l’Estat del Benestar. Un poder financer descontrolat que està en l’origen de la crisi i que posa en evidència el trencament del principi d’igualtat.
 
La crisi global que patim requereix una resposta global. En el nostre cas, de les institucions europees i d’altres fòrums de cooperació econòmic internacional. Però cal també sumar per oferir una resposta local i coordinada des de les administracions públiques de cada comunitat.
 
La resposta del Govern d’Espanya, anunciada pel seu President, es l’estratègia que es sustenta en una triple direcció:
 
Austeritat, reformes i cohesió social
 
Tres vectors que conformen un full de ruta amb l’objectiu final de la recuperació econòmica, el reforçament de la competitivitat i la creació d’ocupació.
 
En aquest any que aviat acabarà, l’aposta per la reducció de la despesa s’ha traduït en un pla de reducció del dèficit , que s’ha de situar en el 3 per 100 del PIB l’any 2013.
 
Un objectiu ambiciós que requereix d’un gran esforç por part de tota la societat espanyola.
 
Les mesures de consolidació fiscal adoptades ens han de permetre allunyar desconfiances sobre les finances espanyoles i impulsar la recuperació de la nostra economia.
 
El segon vector de l'acció del Govern és el desenvolupament d'un ampli capítol de reformes econòmiques que estem portant a terme per a guanyar competitivitat i per a superar els desequilibris estructurals acumulats en els últims anys, en l'època en la qual l'economia mundial encara es trobava en expansió.
 
No és aquesta l'ocasió ni el moment de detallar-les, però he d'assenyalar que aquestes reformes suposen el major impuls reformista en dècades i que afecten a sectors decisius de la nostra economia i de la nostra pròpia vida social: el sistema financer, el mercat laboral, el sector serveis, la política industrial, l'estratègia d'innovació o l'energia.
 
I el tercer vector de l'acció del Govern és la cohesió social, que forma part per dir-ho així de l’ADN d'aquest Govern.
 
Deixin-me que els ofereixi només una xifra, per situar en el seu context el debat sobre les polítiques socials que s'està suscitant amb motiu de la crisi i de les últimes mesures que ha hagut d'adoptar el Govern, com altres governs europeus: el 2004 a Espanya es destinaven 144.000 milions d'euros a la despesa social, un 14% del PIB. El 2010 estem destinant 180.000 milions, un 17 % del PIB. I aquest any proper el 58% del Pressupost es destina a despesa social.
 
A més, el Govern posarà en marxa una nova agenda social que s'adapti a les noves realitats, que reajusti les prioritats per a fer més eficaç la despesa i que doni resposta a les necessitats més sentides per la societat.
 
En aquest sentit anirà la reforma de les polítiques actives d'ocupació i dels serveis públics de col·locació, perquè les persones sense ocupació se situïn en el centre mateix de l'agenda política i social, enfortint la formació dels aturats i sobretot dels joves i desocupats de llarga durada.
 
L'objectiu del Govern és que aquesta reforma estigui aprovada i en marxa en els pròxims mesos. Si és possible abans de la primavera del 2011. Per això és necessari un triple esforç, que afecta no només al Govern, sinó també a les Comunitats Autònomes i als agents socials.
 
Un esforç per a utilitzar amb la major eficàcia la capacitat normativa que li correspon a l'Estat en aquesta matèria; Un esforç per a conjugar millor aquesta capacitat amb les competències d'execució que, com saben, estan en mans de les Comunitats Autònomes, per al qual es requereix l'acord amb aquestes; i, tercer i últim lloc, un esforç de diàleg amb representants sindicals i empresarials; diàleg que s’ha d'estendre a altres aspectes bàsics per a la nostra economia com el desenvolupament de la reforma laboral, la negociació col·lectiva i la reforma de les pensions, en el marc del Pacte de Toledo.
 
Aquests són els reptes que tenim i és la nostra obligació afrontar-los i canalitzar-los positivament perquè, quan el proper any ens reunim a commemorar la nostra Constitució, la situació d'Espanya i de Catalunya sigui millor que la que vivim ara.
 
Celebrar la Constitució des de Catalunya implica fer una referència a l’Estat de les Autonomies.
 
Un model que ha suposat el més profund canvi experimentat en l'estructura de l'Estat a Espanya en els dos últims segles i possiblement la descentralització política i administrativa més ambiciosa d'Europa en els últims decennis.
 
Aquest model, i la voluntat dels catalans i catalanes, han fet possible que Catalunya disposi avui del més alt nivell d’autogovern de la nostra història. Al mateix temps ha significat el reconeixement de la personalitat i la capacitat de transformació i millora de Catalunya i la seva societat en el marc de la Espanya diversa i plural i en nou context Europeu i mundial.
 
Per aquestes raons no comparteixo el permanent intent de desprestigi i deslegitimació del model autonòmic al que sovint assistim. I discrepo dels que volen equiparar l’Estat de les autonomies a un model car i ineficient.
 
Soc un defensor de que la millora dels serveis i de la gestió pública s’ha de fer des de la proximitat, treballant en xarxa. En aquest sentit, la cooperació institucional entre els Governs d’Espanya, de Catalunya i dels ajuntaments és una de les claus per sortir de la situació de crisi i afrontar un futur millor. Per això he fet el meu oferiment al nou govern de la Generalitat.
 
Vaig acabant.
 
Vull aprofitar aquest acte per compartir amb tots vostès un sentit record per les persones que durant aquests darrers mesos han perdut la vida complint amb el seu deure, aquí o en altres països.
 
Tinguem-los sempre presents, perquè varen donar la vida per la llibertat i la convivència en pau.
 
També vull tenir un record per la gent que tenim treballant en missions humanitàries i de cooperació arreu del món. Amb la seva feina donen el millor de la nostra societat, com ho podem veure aquesta darrers dies a Haití,
 
Com els deia, estem a tocar d’acabar l’any i enguany hem tingut grans esdeveniments polítics i socials a Catalunya:
 
Els actes celebrats a Barcelona i Girona en motiu de la Presidència Espanyola de la Unió Europea ens han portat a muntar dispositius de seguretat extraordinaris., com també la visita del Sant Pare a Barcelona. Eren reptes importants i difícils, que hem sabut gestionar amb dedicació i amb molta professionalitat.
 
Molts dels responsables d’aquests operatius estant avui aquí i amb el meu agraïment públic vull també felicitar i reconèixer a totes les persones que hi varen participar. Moltes gràcies per la feina feta.
 
Aprofitem doncs aquest aniversari de la Constitució per renovar el nostre compromís amb els seus valors, la seva difusió i per que informin l’activitat de la política d’una forma clara i contundent.
 
Moltes gràcies."

> Fotos