El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua presenta la licitació de les set primeres obres
emmarcades en el Pla de Restitució Territorial per a la descontaminació de l'embassament de Flix (Tarragona)

30/07/2010

Aprovades ahir pel Consell d'Acuamed, depenent del MARM


Les primeres obres incloses en el Pla per un import total de prop de 5 milions d'euros es desenvolupen conjuntament entre el MARM, a través d'Acuamed, i la Conselleria de Medi ambient i Vivenda de la Generalitat de Catalunya.

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha presentat aquest divendres a l'embassament de Flix (Tarragona) la licitació de les set primeres obres emmarcades en el Pla de Restitució Territorial per a seu descontaminació.

Aquest anunci es produeix amb prou feines quatre mesos després de la firma, el passat 19 de març, del conveni de col·laboració entre el MARM, la Conselleria de Mitjà Ambient i Vivenda i l'Agència Catalana de l'Aigua, en una clara mostra del inequívoc compromís del Govern i de la Generalitat amb aquest territori.

Josep Puxeu ha estat acompanyat per la directora General de l'Aigua del MARM, Marta Moren, per l'alcalde de Flix, Óscar Bosch, pel gerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Adolf Martínez i pel director General d'Acuamed, Carlos Massa.

D'aquesta manera, el MARM traurà a concurs i adjudicarà, a través d'Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed), les licitacions aprovades ahir dijous pel consell d'administració d'aquesta societat estatal.

Per part seva, la Conselleria de Medi ambient i Vivenda de la Generalitat de Catalunya es farà càrrec, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, de la redacció dels projectes, de la seva tramitació i de l'obtenció dels terrenys.

D'aquesta manera el Consell d'Acuamed, que té encomanat un total de 58 actuacions incloses en aquest Pla de Restitució, va autoritzar ahir la licitació de les 7 primeres obres incloses en el Pla per un import total de prop de 5 milions d'euros.

Així mateix, Acuamed ha adjudicat a l'empresa IDOM ENGINYERIA I SISTEMES, S.A. el servei d'enginyeria per a la coordinació i verificació dels projectes pertanyents a aquest Pla de Restitució per un import de 287.000 euros sense IVA.

Els projectes aprovats ahir i que sortiran a licitació corresponen a la millora de l'Estació de Tractament d'Aigües Potables i les instal·lacions de la Mancomunitat de POVIBA (Terra Alta); nou dipòsit regulador i conduccions associades per al proveïment de Móra d´Ebre (Ribera d´Ebre); nou dipòsit regulador per al proveïment d'Ascó (Ribera d´Ebre); millora de les conduccions de distribució en alta del municipi de Tivenys (Baix Ebre); nou dipòsit regulador per al proveïment del municipi de Tivenys (Baix Ebre); connexió entre els dipòsits de Residència i Mig Camí, a Tortosa (Baix Ebre) i equipament dels pous del Rastre i conducció fins al dipòsit de Residència, a Tortosa (Baix Ebre).

Amb aquests acords el MARM, a través d'Acuamed, dóna un important pas endavant en l'execució de Pla de Restitució Territorial de l'Ebre, que suposa una inversió total de més de 57 milions d'euros — de què 36 corresponen al MARM i 21 a la Generalitat de Catalunya — i assegura la seguretat i el proveïment, amb aigua de qualitat, dels municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre i la Terra Alta que es troben a menys de 15 quilòmetres de l'Ebre, per sota de la localitat de Flix.

Es tracta d'una població total de més de 185.000 persones, que tindran així assegurat tant la font de recurs com l'eficiència i reposició de les infraestructures de proveïment local i supranacional.

Els municipis inclosos en el Pla de Restitució, 71 en total, es classifiquen en tres grups. El primer inclou els municipis riberencs cuya captació està o pot estar influïda pel riu Ebre; el segon, els municipis riberencs cuya captació, en principi, no està influïda pel riu Ebre però es troben aigües avall del embassament i, finalment, un tercer, compost pels municipis pertanyents a les comarques catalanes del riu Ebre (Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta) cuya distància al riu no sigui superior a 15 quilòmetres en línia recta.

Així, les actuacions vinculades amb les localitats del primer i segon grup seran finançades i executades pel MARM, mentre que les de les localitats de tercer grup seran assumides pel departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.

D'aquesta manera, i encara que els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix, que s'estan executant avui dia, es realitzen baix les més rigoroses mesures de seguretat, es garanteix que cap municipi de la zona es veurà afectat, fins i tot en l'improbable cas de què es produeixin incidències durant el desenvolupament dels treballs.