Els militars espanyols en missions internacionals localitzaran i traslladaran a Espanya a nens que necessitin tractament mèdic especialitzat

Signatura del conveni de col·laboració

27/07/2010

Conveni entre el Ministeri de Defensa i l’Hospital Sant Joan de Déu


Defensa se suma al ‘Programa Cuidam’ de l’Hospital Sant Joan de Déu per tal que nens malalts aconsegueixin el tractament que necessiten i que el seu entorn social no els pot oferir

Carme Chacón destaca que els metges militars espanyols van atendre el passat any prop de 6.500 civils a l’Afganistan, Líban i Bòsnia-Herzegovina

La ministra de Defensa, Carme Chacón, i el director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat (Barcelona), Manel del Castillo, han subscrit avui un conveni de col·laboració per a la realització d'actuacions en el marc del ‘Programa Cuidam’, que té com a objectiu garantir l'accés a un tractament mèdic especialitzat a nens malalts de països menys afavorits que, per raons d'índole socioeconòmica, manquen de la possibilitat d'accedir a aquests serveis.

Segons aquest conveni, que tindrà vigència fins al 31 de desembre de 2012, el Ministeri de Defensa col·laborarà en el trasllat a Espanya de nens que necessitin tractament mèdic, procedents de països on es troben desplegades les Forces Armades espanyoles en missions internacionals de manteniment de la pau. Els nens seran atesos en l'Hospital Sant Joan de Déu.

El ‘Programa Cuidam’ és una iniciativa mèdica-assistencial de l'Hospital Sant Joan de Déu de caràcter solidari i àmbit internacional que va néixer el 2004 per tal de fer possible que els nens malalts de qualsevol país del món aconsegueixin el tractament que necessiten i que el seu entorn social no els pot oferir.

Després de la signatura del conveni, la ministra de Defensa ha assenyalat que la missió dels metges militars és la de vetllar per la salut dels nostres homes i dones desplegades en les diferents zones d'operacions, encara que també atenen cada dia les necessitats sanitàries de les poblacions on les nostres Forces Armades estan presents. En aquest sentit, va recordar que a principis d'aquest any, a Haití, els militars espanyols van oferir assistència en poc més de tres mesos a més de 8.300 persones, de les quals a prop de 2000 eren nens.

Carme Chacón ha indicat que les tropes espanyoles disposen en zona d'operacions d'ambulàncies tàctiques i de centres mèdics d'atenció primària i de cirurgia d'urgència per atendre els militars de les diferents missions. Però, a més, el personal metge desplegat a l'Afganistan, el Líban i Bòsnia i Hercegovina va atendre prop de 6.500 civils l'any 2009.

No obstant això, la ministra ha explicat que en determinades ocasions el personal sanitari militar en missions no pot atendre la població local quan es requereix un tractament mèdic especialitzat, i d'aquí la importància del ‘Programa Cuidam’. “Amb la firma d'aquest conveni, els més de 60 professionals sanitaris de les nostres Forces Armades desplegats en diferents parts del món es convertiran, d'alguna manera, en corresponsals d'aquest programa”, ha subratllat.

TELEMEDICINA PER FACILITAR EL DIAGNÒSTIC

Amb la firma del conveni amb l'Hospital Sant Joan de Déu, els militars espanyols desplegats en missions internacionals, i en particular els professionals de la sanitat militar, localitzaran a nens que necessitin una atenció mèdica especialitzada. Al seu torn, les nostres Forces Armades posaran a disposició les aplicacions de telemedecina per facilitar el diagnòstic dels nens.

Així mateix, el Ministeri de Defensa es compromet a facilitar al pacient i als seus pares el suport necessari per realitzar els tràmits necessaris per ser presentat al ‘Programa Cuidam’, i a fer-se càrrec del trasllat a Espanya del nen i un familiar, així com del retorn al seu país d'origen una vegada que hagi rebut el tractament mèdic oportú.

Per part seva, l'Hospital Sant Joan de Déu contribuirà posant els seus professionals i instal•lacions a disposició dels pacients i coordinant els dispositius externs necessaris per a l'acollida i estada del pacient i el seu acompanyant inclòs en el programa.

“Existeixen moltes maneres de contribuir a la pau i la seguretat en els llocs on aquestes fa temps que no estan presents. I una d'elles ha de veure amb alguna cosa que les nostres Forces Armades coneixen molt bé, com és el ferm compromís amb la població civil allà on estan desplegades. I els nens són una de les prioritats en qualsevol estratègia de manteniment o enfortiment de la pau”, va concloure Chacón.

El Programa Cuidam – fundat el 2004 per l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Obra Social dels Germans de Sant Joan de Déu, DKV Seguros i El Somni dels Nens - ha atès fins en un moment 120 casos, amb un cost mig d'11.300euros. Els pacients atesos han estat principalment de l'Àfrica i Amèrica Llatina, i presenten patologies cardíaques, intestinals i ortopèdiques, entre altres.

> Fotos