Beatriz Corredor inaugura 150 allotjaments universitaris a Lleida als que el Ministeri de Vivenda destina 5 milions d’euros

Imatge de la presentació.

19/07/2010

El Ministeri col·labora en el finançament de 1.253 allotjaments protegits en lloguer destinats a la comunitat universitària i a altres col•lectius específics o vulnerablesç

La ministra anuncia que a partir d’ara l’esforç pressupostari del Ministeri es centrarà en el lloguer i la rehabilitació

La ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, ha inaugurat avui la Vila de Lleida, una promoció de 150 allotjaments universitaris protegits adscrits a la Universitat de Lleida que han estat impulsats gràcies al conveni subscrit entre el Ministeri de L'Habitatge, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Lleida i la UdL.

La Vila de Lleida compta amb el suport financer del Govern central a través d'un préstec convingut (obtingut pel promotor en el marc del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació 2009-2012) per al qual el Ministeri aporta una ajuda de 5 milions d'euros.

La ministra ha visitat els allotjaments i les seves zones comunes acompanyades de l'alcalde de la ciutat, Angel Ros; el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar; i el rector de la UdL, Joan Viñas, entre d'altres.

Durant la seva intervenció, Beatriz Corredor ha expressat que “davant els ajustos pressupostaris que sens dubte totes les Administracions Públiques afrontarem, hem de prendre les decisions que permetin prioritzar les línies que considerem estratègiques i que coincideixen amb les més demandades pels ciutadans: el foment del lloguer i l'impuls a la rehabilitació”.

Per això, ha anunciat que “l'esforç pressupostari del Ministeri de Vivenda es centrarà a partir d'ara en aquests dos eixos estratègics, per la repercussió social del lloguer i la incidència de la rehabilitació en la dinamització de l'economia i la generació de llocs de treball”. Aquest esforç, ha afegit, anirà encaminat a aconseguir els objectius recollits en l'Estratègia per a l'Economia Sostenible i en línia amb l'Estratègia Europea 2020, això és, que durant aquest any el 20% de les famílies resideixin en una vivenda en lloguer i que el pes de la rehabilitació sobre el total de la construcció a Espanya assoleixi el 35%.

Així mateix ha expressat la voluntat del Ministeri de Vivenda de seguir prestant suport financer a totes les comunitats autònomes, en la mesura de les seves disponibilitats pressupostàries, per complementar les seves polítiques públiques de vivenda. En aquest sentit, ha manifestat que el Ministeri finançarà, tal com s'havia compromès, tots els objectius signats amb les CCAA per a l'any 2010 en el marc del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació, així com els objectius convinguts en els acords bilaterals subscrits durant aquest any i els anteriors.

Ara bé, ha matisat que la qualificació d'actuacions com a protegides és una competència exclusiva de les autonomies i per tant, “no està supeditada a la disponibilitat pressupostària de l'Estat”. “Les CCAA tenen la competència i els recursos per decidir com articulen, financen i gestionen la política de vivenda en el seu territori”, ha afegit.

Més allotjaments i ajudes al lloguer, la rehabilitació i la compra
Comptant els inaugurats avui, sumen 1.253 els allotjaments protegits en lloguer destinats a la comunitat universitària i a altres col•lectius específics o vulnerables (víctimes de violència de gènere o majors de 65 anys, entre altres) que finança el Govern central a Catalunya. Per fer-ho, té convenis subscrits amb la Generalitat, amb diverses universitats i amb els ajuntaments de Vic, San Cugat del Vallés, Cerdanyola del Vallès, Terrassa, Castelldefels, Manresa, Girona, Barcelona, Lleida, Cardona, Gelida i Mollerussa.

La ministra ha recordat que el compromís del Ministeri amb les famílies catalanes ha quedat “patent” en moltes altres línies. Entre elles, ha destacat les 44.000 famílies que s'han beneficiat per alguna de les actuacions desenvolupades en el programa de 2009 del PEVR 2009-2012: com les 24.000 que han rehabilitat la seva llar, les 9.200 que han rebut una ajuda al lloguer o aquelles que s'han beneficiat dels 48 milions d'euros que el Ministeri ha destinat a facilitar el pagament de l'entrada i la hipoteca de vivendes protegides.

 

Allotjaments que aposten per la competividad
La titular de Vivenda ha aprofitat la seva visita a Catalunya per conèixer les instal•lacions a Cardona de Compact Habit, una empresa de fabricació de mòduls per al sector de la construcció que edificarà els allotjaments universitaris que el Ministeri promou a Girona, Sant Cugat del Vallès i Manresa.

El sistema d'edificació integral ideada per aquesta empresa permet aixecar pisos o allotjaments de diferent mida i configuració a partir de mòduls completament equipats que es fabriquen de manera industrial. Els edificis resultants compleixen plenament els requisits del Codi Tècnic de l'Edificació, incorporant aïllament tèrmic i acústic, així com criteris d'eficiència i estalvi energètic.

El sistema és una mostra, ha dit la ministra, del camí que “ha de seguir el sector de la construcció per incorporar-se al nou model d'economia sostenible que estem impulsant des del Govern”, i ha conclòs: “La construcció residencial ha de reorientar-se cap a nous àmbits de l'activitat econòmica que generin lloc de treball estable i de qualitat i que contribueixin a l'increment de la productivitat i la competitivitat de la nostra economia”.