El Ministeri de Vivenda invertirà 21 milions d’euros al 2010 per a la rehabilitació de barris de Catalunya

El Ministeri de Vivenda invertirà 21 milions d’euros al 2010 per a la rehabilitació de barris de Catalunya

13/07/2010

La ministra de Vivenda signa sis convenis que beneficien 19 barris de les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona


Corredor proclama el “ferm compromís” del Ministeri amb els convenis subscrits per aquest any però recorda que la qualificació de les actuacions és“autonòmica i no hauria de ser supeditada a la disponibilitat pressupostària de l’Estat”

La inversió d’aquests convenis se suma als 19,94 milions d’euros compromesos el mes passat per a la construcció i rehabilitació d’un total de 1.850 habitatges i allotjaments temporals protegits a 8 municipis catalans

La ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, ha signat avui sis convenis de remodelació de barris que suposaran una inversió de l'Estat per a aquest any de 20,95 milions d'euros destinats a la rehabilitació i renovació de vivendes, edificis i espais urbans de 19 barris de Catalunya.

“Una inversió que es destina a millorar les llars i la qualitat de vida de milers de famílies catalanes”, ha afirmat Corredor, per a qui, a més, “és prova de que continua el compromís del Govern d'Espanya amb els municipis de Catalunya”.

En concret, la ministra ha signat quatre convenis que són continuació d'uns altres tants signats en anys anteriors i uns altres dos nous als municipis de Llagostera (Girona) i Tortosa (Tarragona).

El primer dels acords és el conveni de barris de la província de Barcelona, amb què el Ministeri té compromesos 17 milions d'euros per a la remodelació de Polvorí, i Trinitat Nova a la ciutat de Barcelona; Ca Gambús (barri de l'Arrahona) a Sabadell; Sant Roc i Peius Gener a Badalona, Creu Roja-Vallparda, a L’Hospitalet de Llobregat; Valentí Escalis a Santa Coloma de Gramenet; els Pisos García a Manlleu i Riera Bonet a Molins de Rei. L'Estat aportarà 10,2 milions d'euros als mateixos en aquest 2010, que es sumen als 11,2 desembossats en els dos últims anys.

Així mateix, s'ha subscrit el conveni de remodelació de Mordassa Sants-Badal que dóna continuïtat al compromís adquirit el 2008 pel qual el Ministeri destinarà un total de 17 milions d'euros en aquest barri en diverses anualitats. L'acord signat avui es traduirà en una inversió estatal de quatre milions d'euros per a aquest 2010, que es sumen als cinc tres-cents d'euros que ja s'han desemborsat.

La ministra de Vivenda i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, han signat un conveni de les mateixes característiques amb l'alcaldessa de L´Hospitalet de Llobregat, Nuria Marín, per a la rehabilitació de Gornal, Bellvitge, Sant Josep, Santa Eulàlia, la Torrassa i Els Plans de L’Hospitalet de Llobregat. Aquests barris rebran aquest any quatre milions d'euros, que es sumen als cinc tres-cents dels dos últims anys del total de 17 tres-cents compromesos.

El quart conveni s'ha rubricat amb l'alcalde de Vic, Josep María Vila D’Abadal, per a la remodelació del barri del Remei en què el finançament estatal durant aquest any ascendirà 750.000 euros, després dels dos tres-cents que ja es van abonar l'any passat

Els dos nous convenis s'han signat amb l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaría, per a la rehabilitació de façanes del nucli antic i edificis catalogats en què el Ministeri invertirà aquest any un milió d'euros; i amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel per a la restauració del casc antic del municipi, amb una aportació estatal d'un milió d'euros – .

Ferm compromís del Ministeri de L'Habitatge
La titular de Vivenda ha proclamat expressament el suport del Ministeri al finançament de la política de vivenda de les comunitats i ciutats autònomes que han subscrit el Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació. “El meu compromís amb els objectius signats per a aquest any és ferm”, ha dit la Ministra i ha aclarit que “dic això per la preocupació que aquests dies ens han mostrat alguns promotors, públics i privats, sobre el finançament estatal en matèria de vivenda i de la qualificació de les actuacions”.

 

 

 

Això sí, Corredor ha deixat patent que “la competència per a la qualificació de les actuacions és autonòmica i, per tant, no hauria d'estar, en cap cas, supeditada a la disponibilitat pressupostària de l'Estat”. Ha destacat, en aquest sentit, que “les CCAA tenen la competència i els recursos per decidir com articulen, financen i gestionen la política de vivenda en el seu territori” i, a més, ha afegit que el Ministeri de Vivenda seguirà complementant les polítiques públiques de vivenda que desenvolupin les diferents comunitats autònomes. “Gràcies a aquesta col•laboració del Ministeri de Vivenda”, ha dit, “avui podem dir que 8 de cada 10 vivendes protegides tenen finançament de l'Estat”.

Altres actuacions a Catalunya
Beatriz Corredor ha recordat que aquestes inversions són independents d'unes altres que el Ministeri desenvolupa a Catalunya, com els 19,94 milions d'euros compromesos el passat mes de juny, en l'última Comissió Bilateral de Seguiment del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació (PEVR) 2009-2012 celebrada amb la Generalitat de Catalunya, que permetran la construcció i rehabilitació d'un total de 1.850 vivendes i allotjaments temporals protegits en 8 municipis catalans.

A més, el PEVR, que beneficiarà a més de 100.000 famílies de Catalunya, preveu la rehabilitació en quatre anys de gairebé 41.000 vivendes amb una inversió estatal de més de 100 milions d'euros. Només durant el primer any del Pla Estatal, 2009, les ajudes del Ministeri han impulsat la millora de més de 24.000 llars.