Corredor ratifica que el Ministeri de Vivenda manté per aquest any 2010 els compromisos de finançament per habitatge protegit signats amb les Comunitats Autònomes

Beatriz Corredor en el Cercle d'Infraestructures

13/07/2010

En una trobada amb el Cercle d’Infraestructures


La ministra de Vivenda recorda que la qualificació de les actuacions és “competència exclusiva de les CCAA que, en cap cas, està supeditada a la disponibilitat pressupostària de l’Estat”

El Ministeri envia a partir d’avui una comunicació als agents implicats al Pla Estatal d’Habitatge i Rehabilitació on recull la seva intenció de seguir recolzant financerament a les CCAA en les seves polítiques d’habitatge “en la mesura de les seves disponibilitats pressupostàries, como ha vingut fent fins ara”

La ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, ha ratificat avui el seu compromís “ferm per seguir facilitant l'accés de les famílies a una vivenda digna i assequible a Catalunya i a la resta de les CCAA” però, a la vegada, ha recordat que la qualificació de les actuacions que s'emmarquen en el Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació és una competència exclusiva de les autonomies i que “l'exercici d'aquesta competència no està supeditada a la disponibilitat pressupostària de l'Estat”.

La titular de Vivenda ha fet aquestes consideracions en una trobada que ha mantingut aquest matí a Barcelona amb els empresaris membres del Cercle d´Infraestructures i ha anunciat que, des d'avui, el ministeri de Vivenda començarà a enviar una comunicació a totes les CCAA i a tots els agents implicats en la gestió del Pla Estatal en què es ratifica el compromís del Ministeri amb el finançament de les actuacions protegides i subscrites en convenis bilaterals durant aquest any 2010, així com pel que fa a anys anteriors.

Segons ha explicat la ministra, en aquest escrit es comunica que la voluntat del departament que dirigeix és seguir complementant les polítiques públiques de vivenda de les CA amb suport financer “en la mesura de les seves disponibilitats pressupostàries, com ho ha vingut fent fins ara”. Corredor ha recordat que el 85% de les actuacions protegides el 2009 van rebre finançament del Ministeri de L'Habitatge.

El compromís s'estén, ha dit, “al finançament de tots els objectius signats amb les CCAA i en concret amb la Generalitat de Catalunya per a l'any 20010 dins els convenis de col·laboració per a la gestió del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació 2009-2012”. La ministra també ha puntualitzat que “les CA tenen la competència i els recursos per decidir com articulen, financen i gestionen la política de vivenda en el seu territori”.

Un compromís amb xifres en un marc de restricció pressupostària
Beatriz Corredor ha recordat també que, en el marc del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació (PERV) 2009-2012, el ministeri de Vivenda destina 1.265 milions d'euros, un 47% més que l'anterior i pel qual es beneficiaran més de 100.000 famílies catalanes.

“Aquestes ajudes estan arribant ja”, ha assegurat Corredor, que ha posat també com a exemple que el 2009, primer any d'execució del Pla Estatal, el Ministeri ha finançat a Catalunya més de 44.000 actuacions, pràcticament el doble de què s'havien convingut amb la Generalitat per a aquest any 2010. Ha destacat també l'excel•lent grau d'execució a Catalunya dels programes en promoció de vivenda protegida en lloguer, ajudes llogaters i rehabilitació.

No obstant això, “en un temps en què tot el món s'imposa una tornada a l'austeritat cercant la màxima eficiència dels recursos, tots, en el nostre respectiu àmbit de competències, hem de prendre decisions que ens situïn amb realisme en aquesta nova conjuntura”, ha dit la ministra de Vivenda. I, segons Corredor, “en aquests moments, el realisme en les polítiques públiques de vivenda es tradueix a prioritzar les línies que considerem estratègiques”. En aquest sentit, la titular de Vivenda ha aclarit que “l'esforç pressupostari del ministeri de Vivenda es centrarà en el foment del lloguer i l'impuls a la rehabilitació”.

Missatge d'unitat i de consens
La ministra de Vivenda ha recordat que l'estratègia del Govern per “sortir de la crisi com més aviat millor” ha estat marcada per la posada en marxa de polítiques conjunturals i estructurals per generar lloc de treball estable i per incrementar la productivitat i la competitivitat de l'economia “per seure les bases d'un creixement més estable i sostenible”.

Així, Corredor, de cara a l'inici, demà, del Debat sobre l'Estat de la Nació, ha remarcat que “no només el Govern, sinó també l'oposició, tenim la responsabilitat i l'obligació d'aprofitar-la per arribar als acords que necessita la nostra economia”.

“L'objectiu ha de ser comú: superar definitivament la crisi”, ha dit i, a més, ha afegit, que “quan tot un país està unit, el repte és abastable. L'hem pogut comprovar aquest mes al Mundial de Sud-Àfrica”.