Garmendia destaca el paper de l’administració local en l’impuls a la ciència i la innovació espanyoles

Garmendia destaca el paper de l’administració local en l’impuls a la ciència i la innovació espanyoles

12/07/2010

A la presentació oficial del Parc ORBITAL 40


La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, i el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, han presentat avui oficialment el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa ORBITAL 40

Garmendia ha destacat la capacitat transformadora i l’aposta per l’especialització del Parc ORBITAL 40, i ha assegurat que iniciatives como aquesta permeten l’entrada definitiva de les administracions locals a la ciència i la innovació del país

Al 2009, el Ministeri de Ciència i Innovació va destinar al 2009 a 15 Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya 84,3 milions d’euros

Ciència i Innovació va destinar 6,7 milions d’euros entre 2008 i 2010 a projectes a Terrassa, en concret, al centre tecnològic LEITAT, al Parc Audiovisual de Catalunya i a dos projectes singulars estratègics a les àrees de Transport i Aeroespacial i Nanociència i Nanotecnologia

Un 26,5% dels projectes que han estat aprovats per Terrassa dins del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local són de ciència i innovació; es tracta de 9 projectes per un import superior als 2 milions d’euros

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha participat avui al costat del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, a l'acte de presentació oficial del Parc Científic i Tecnològic de Terrassa ORBITAL 40, del qual ha destacat la capacitat transformadora que tindrà en el seu entorn més pròxim i en la Comunitat en el seu conjunt, així com la seva aposta per l'especialització. Tanmateix, ha assegurat que iniciatives com el Parc ORBITAL 40 permeten l'entrada definitiva de les administracions locals en la ciència i la innovació del país.

La presentació oficial del Parc ORBITAL 40 ha tingut lloc a la seu del Parc Audiovisual de Catalunya, un dels referents d'aquest Parc Científic i Tecnològic. El Ministeri de Ciència i Innovació ha destinat més de 4,8 milions d'euros, entre 2009 i 2010, en ajuts al Parc Audiovisual de Catalunya, en concret a la creació d'un Living Lab Audiovisual d'investigació, producció i prova de continguts, serveis i materials del sector audiovisual i de les telecomunicacions. Aquest projecte permetrà a la ciutat de Terrassa convertir-se en un centre d'investigació i desenvolupament del sector audiovisual amb gran projecció internacional i en un pol d'atracció d'empreses relacionades amb el sector.

Garmendia ha subratllat algunes apostes compartides entre el Ministeri i la Generalitat de Catalunya com són la creació de la Plataforma d'Ultraseqüenciació, el compromís per albergar un node principal de la Xarxa Europea de Supercomputació o el recentment inaugurat Sincrotró ALBA. En aquest sentit, ha apuntat a la cooperació entre administracions com un dels punts destacats dels dos grans projectes de caràcter reformista que està impulsant el Ministeri de Ciència i Innovació: l'Estratègia Estatal d'Innovació i la nova Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

A l'acte de presentació del Parc ORBITAL 40 també han intervingut l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró, i el president del centre tecnològic LEITAT, Eusebi Cim.

6,7 milions d'euros per a inversions a Terrassa

Garmendia també ha visitat avui a Terrassa les obres de la nova seu del centre tecnològic LEITAT. L'immoble, de 10.000 metres quadrats, ha estat concebut d'acord amb criteris de sostenibilitat, innovació tecnològica, funcionalitat, qualitat mediambiental i integració amb l'entorn.

En declaracions als mitjans, Garmendia ha xifrat en 6,7 milions d'euros les inversions que el Ministeri de Ciència i Innovació ha dedicat entre 2008 i 2010 a Terrassa; una quantitat que es divideix en els més d’1,8 milions d'euros destinats a LEITAT per a diversos projectes, els 4,8 milions d'euros dirigits al Parc Audiovisual de Catalunya i, finalment, els més de 140.000 euros per a dos projectes singulars estratègics – una de les convocatòries del Ministeri de Ciència i Innovació - en les àrees de Transport i Aeroespacial i Nanociència i Nanotecnologia.

Compromís de Terrassa amb la R+D+I com a factor de desenvolupament

Garmendia ha destacat a més les inversions en R+D+I que l'Ajuntament de Terrassa ha realitzat en el marc del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local, un fons del Ministeri de Política Territorial dotat amb 5.000 milions d'euros l’ús del qual està restringit a certes inversions sostenibles, entre elles, les relatives a la ciència i la innovació.

Cada ajuntament decideix el seu propi Pla d'Inversions dins aquestes prioritats. Garmendia ha subratllat que en el cas de Terrassa un 26,5% dels projectes aprovats - 9 de 34 - són de ciència i innovació. Aquests 9 projectes compten amb un pressupost total superior als 2 milions d'euros.

84,3 M € a Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya

La titular de Ciència i Innovació ha reconegut a més el gran dinamisme de Catalunya en termes d'inversió en R+d (l'1,61% del PIB de la Comunitat es va dedicar el 2008 a activitats de R+d, ocupant la quarta posició al rànquing nacional, segons dades de l'INE). Un compromís amb la ciència i la innovació que s'ha vist acompanyat, durant 2009, dels 84,3 milions que el Ministeri de Ciència i Innovació ha dedicat a un total de 15 Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya.