Presentació de l’embarcació de Salvament Marítim “Salvamar Alonso Sánchez”, a Vilanova i la Geltrú

Embarcació de Salvament Marítim “Salvamar Alonso Sánchez”

12/07/2010

Des de l’any 2004, Foment ha incrementat molt significativament les unitats marítimes, aèries i terrestres a Catalunya.

El Ministeri de Foment, a través del Capità Marítim de Barcelona, Fco. Javier Valencia Alonso, i del cap del Centre de Salvament Marítim de Barcelona, Jaime Zaragoza Junyent, ha presentat aquest matí l'embarcació d'intervenció ràpida “Salvamar Alonso Sánchez”, amb nova base a Vilanova i la Geltrú. Així mateix, a l'acte ha assistit el cap del Districte Marítim de Vilanova, Vicente Martí Flors.

Aquest acte està relacionat també amb la presentació de la Campanya de Seguretat en la Nàutica d'Esbarjo-estiu 2010, amb què el Ministeri de Foment cerca reforçar la cultura de prevenció i la seguretat gràcies a la informació, conscienciació i sensibilització dels ciutadans davant els riscos potencials del mar.

Increment de mitjans

El Mediterrani nord compta actualment amb l'helicòpter “Helimer 204”, el vaixell de salvament “Punta Mayor”, així com el gran vaixell polivalent de lluita contra la contaminació “Clara Campoamor” i l'avió “Isabel de Villena”, que cobreixen tota la façana mediterrània. A més, a Catalunya, s'han reemplaçat, per embarcacions noves, les Salvamares del port de La selva (“Salvamar Alnilam”), la de Barcelona (“Salvamar Mintaka”) i es va incorporar una addicional a Roses (“Salvamar Cástor”).

La “Salvamar Alonso Sánchez”

El Ministeri de Foment ha decidit augmentar la seu flota d'embarcacions ràpides a Catalunya, denominades “Salvamares”, ubicant la ja existent “Salvamar Alonso Sánchez” al port de Vilanova i la Geltrú.

És una embarcació d'actuació immediata de les denominades “qualsevol temps” que, per la seva versatilitat, baixa calada i alta velocitat, la converteixen en especialment apta per donar resposta a emergències i incidències en la mar en la seva zona d'influència, com a remolcs, assistències tècniques, recollida d'objectes perillosos per a la navegació, transport de personal especialitzat, etc.

Té 14,40 metres d'eslora, 4,40 de màniga, 0,80 de calat, compta amb una velocitat punta de 32 nusos i 400 milles nàutiques d'autonomia. Els seus dos motors són de 450 Cv., cadascun.

Ubicació

La ubicació de la “Salvamar Alonso Sánchez” a Vilanova respon a la necessitat d'escurçar el temps de resposta a l'atenció de nombroses emergències que, durant tot l'any, tenen lloc entre els ports de Port Ginesta i Roda de Berà, zona d'influència costanera de l'esmentada unitat.

L'elevat trànsit d'embarcacions d'esbarjo (un nombre considerable de gran eslora) i de pesca, que es troben localitzades en aquesta franja costanera, fa que sigui una zona especialment sensible i que justifiqui la presència d'una unitat de salvament, les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. Així mateix, suposa també una millora per a l'assistència als vaixells mercants que operen al port de Vilanova i la Geltrú.

Estadístiques

La rellevància de les embarcacions d'esbarjo, en el total d'emergències, és indiscutible, ja que dels vaixells assistits el passat any, 1.810 van ser embarcacions d'esbarjo (51,7%), 592 pesquers (17%), 473 mercants (13%) i altres 623 (18%) formats per pasteres, artefactes flotants, pontones, etcètera.

Durant l'estiu de 2009 (entre l'1 de juny i el 30 de setembre, ambdós inclosos) Salvament Marítim va atendre un total de 1.103 emergències relacionades amb embarcacions d'esbarjo, cosa que representa el 62% del total de l'any. La xifra destaca la forta estacionalitat d'aquest tipus d'emergències.

Per comunitats autònomes, la distribució de les emergències en embarcacions d'esbarjo durant l'estiu de 2009, del juny al setembre, va ser la següent: Catalunya (26,8%,), Les balears (21,6%), Andalusia, Ceuta i Melilla (16%), Comunitat Valenciana (9,9%), Galícia (5,7%), País Basc (6,3%), Les canàries (5,5%), Astúries (3%), Cantàbria (1,7%), Múrcia (1,8%) i fora de zona (1,7%). En total, Salvament Marítim ha atès, durant els quatre mesos estivals, 1.103 emergències, des dels 21 Centres de Coordinació de Salvament.

Durant l'any 2009, els Centres de Salvament Marítim a Catalunya, van coordinar 508 emergències relacionades amb vaixells, de les quals 397 (78%), estaven relacionades amb embarcacions d'esbargiment, 70 (14%) amb pesquers, 20 (4%) amb vaixells mercants i uns altres 21 (4%) per artefactes flotants, pontones, etcètera.

Si ens cenyim als mesos estiu, entre juny i setembre, tenim 322 embarcacions d'esbarjo afectades, que representen el 87,6% de les emergències de l'estiu, relacionades amb vaixells.

El total d'emergències ateses en la zona compresa entre Port Ginesta i Roda de Berà va ser de 58, de les quals corresponen a embarcacions d'esbargiment un total de 33.