Aprovat el repartiment de 22,8 milions d’euros entre les Comunitats Autònomes per a la protecció del medi natural

09/07/2010

En Consell de Ministres


Aquests fons s’utilitzaran, entre altres coses, per impulsar la utilització energètica de la biomassa forestal o per a la recuperació d’espècies en perill d’extinció com les aus silvestes i la correcció de tendits elèctrics perillossos per a l’avifauna.

El Consell de Ministres en la seva reunió d'avui, ha aprovat un Acord pel qual es formalitzen els criteris de distribució i el repartiment d'22.881.316 euros entre les comunitats autònomes per finançar actuacions relacionades amb la protecció i millora del medi natural, d'acord amb els criteris de la Conferència Sectorial de Medi ambient de 7 de juny de 2010.

PROGRAMES DE PROTECCIÓ I MILLORA DEL MEDI NATURAL

Per al finançament, durant 2010, dels programes de protecció i millora del medi natural, se n'ha acordat la distribució de 13.754.316 euros. D'aquesta quantitat un total de 10.093.464 euros han estat assignats per impulsar la utilització energètica de la biomassa forestal, basant-se el repartiment, entre altres criteris, en la superfície forestal.

D'altra banda s'han destinat 3.660.852 euros als plans de recuperació d'espècies en perill d'extinció com les aus silvestres i la correcció de línies elèctriques perillosos per a l'avifauna. Els criteris de distribució s'han basat en l'existència de normativa, amb rang de decret autonòmic, que preveu aquest tipus d'actuacions i plans de recuperació formalment aprovada per a les espècies amenaçades que pateixen més gran mortalitat en esteses perilloses.

També per a les comunitats autònomes en el territori de les quals es localitzi l'àrea de distribució d'espècies amenaçades per a les quals existeixin compromisos internacionals de cooperació i coordinació en matèria de conservació d'espècies, com el cofinançament dels projectes LIFE de la Comissió Europea i acords internacionals.

PARCS NACIONALS

La Xarxa de Parcs Nacionals conforma un conjunt d'espais singulars, que suposen el 0,66 per cent del territori nacional, declarat d'interès general de l'Estat, i que inclou els elements més singulars i simbòlics de la natura espanyola.

Amb l’objecte de subvencionar les actuacions en els seus entorns, s'ha aprovat també la distribució d'un total de 9.127.000 euros entre els 14 Parcs Nacionals. La distribució de les assignacions és fruit del consens aconseguit en el marc del Grup de Treball sobre subvencions en l'àrea d'influència socioeconòmica, establert pels representants de les comunitats autònomes amb Parcs Nacionals en el seu territori, i amb l'Organisme Autònom Parcs Nacionals. S'ha considerat com a base d'anàlisi la superfície del Parc Nacional i la superfície de la Zona Perifèrica de Protecció.