La prevenció és la millor resposta

La prevenció és la millor resposta

06/07/2010

Campanya de seguretat per la nàutica d’esbarjo 2010


El Ministeri de Foment, a travès de la Direcció General de la Marina Mercant i Salvament Marítim, llança la nova Campanya, els objectius de la qual responen a la Política Marítima de la Unió Europea, centrats en l’impuls del transport marítim sostenible i la seguretat.

Les guies i tarjetons de la Campanya es poden obtenir, de forma gratuïta, a Capitanies Marítimes, Districtes Marítims, Centres de Salvament i al web www.salvamentomaritimo.es

A Catalunya les atencions a les emergències relacionades amb la nàutica d’esbarjo al 2009 van representar el 78% del total (397 intervencions)


Aquest matí el Ministeri de Foment ha presentat a Tarragona la Campanya de Seguretat en la Nàutica d'Esbarjo 2010, que s'emmarca en el nou Pla Nacional de Salvament (PNS) 2010 – 2018, que persegueix reforçar la seguretat i la protecció marítimes en consonància amb els objectius de la Política Marítima de la Unió Europea.

Públic, objectius i materials de la Campanya

El públic objectiu de la Campanya són els tripulants de les més de 220.000 embarcacions d'esbarjo que figuraven en el Registre de Vaixells espanyol al final de 2009. Una flota que augmenta en nombre, de manera considerable, durant els mesos d'estiu per la presència en les nostres aigües d'embarcacions d'esbarjo de bandera estrangera, a més d'adreçar-se als milers de ciutadans que practiquen els esports i activitats nàutiques.


Els objectius que es persegueixen mitjançant la Campanya de Seguretat en la Nàutica d'Esbarjo 2010 són augmentar la seguretat en la pràctica dels esports nàutics, assegurar el retorn sense incidents dels que surten a la mar, aconseguir que el banyista i l'entorn siguin respectats i gaudir de l'oci tot cuidant el medi ambient marí com a bé públic.

La Campanya es basa en la difusió de dos guies, que assoleixen una tirada conjunta de 115.500 exemplars, acompanyades per dos targetons i un autoadhesiu amb una tirada de 255.000 exemplars. El material gràfic es distribueix gratuïtament al litoral espanyol i està disponible a les Capitanies Marítimes, Districtes Marítims i Centres de Coordinació de Salvament Marítim. El contingut complet es pot consultar en el web www.salvamentomaritimo.es

Balanç d'emergències marítimes el 2009 a Catalunya

Les estadístiques d'emergències marítimes pateixen un fort increment amb l'arribada de l'estiu i la generalització de l'ús d'embarcacions d'esbarjo i el gaudi d'esports nàutics, motiu pel qual s'articula la Campanya que avui s'ha presentat.

Durant l'any 2009, els Centres de Salvament Marítim a Tarragona, Barcelona i Palamós van coordinar 676 emergències, de les quals 508 estaven relacionades amb mercants, pesquers i embarcacions d'esbarjo (75 per 100).

Per províncies, el 40 per cent de les emergències es van localitzar en la zona SAR de Girona, mentre Barcelona i Tarragona van atendre un 30 per cent, cada una.

A Catalunya les atencions a les emergències relacionades amb la nàutica d'esbarjo cobren especial rellevància, representant el 78 per 100 del total d'intervencions (397). La resta de les emergències ateses a vaixells es reparteixen entre 20 a mercants (4 per 100), 70 a pesquers (14 per 100) i 21 a altres, relacionades amb artefactes flotants, pontones, etcètera (4 per 100).

Durant el període estival entre juny i setembre de 2009, es van coordinar 322 emergències relacionades amb embarcacions d'esbarjo, que representen el 87.6 per cent del total d'emergències ateses durant el passat estiu. Si el comparem amb les estadístiques de l'anterior estiu del 2008, s'observa un lleuger augment en les tres províncies, passant-se de 287 emergències (25 per 100 del total nacional) a les 322 de l'estiu passat (26.8 per 100).

Per tipologia, les causes de les emergències en les embarcacions d'esbarjo durant l'estiu passat van ser: vaixell a la deriva o sense govern (239), varada / encallament (18), via d'aigua (7), incendi (3), absència de notícies (3), bolcada (3) i altres com evacuacions, enfonsaments, abordatges, etc… (9).