Foment destina 3,8 milions d'euros a quatre projectes de recuperació del patrimoni històric a Catalunya

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

01/07/2010

Amb càrrec a l’1% Cultural


S'han aprovat dues actuacions a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona; a les Reials Drassanes de Barcelona; i al Centre Cultural Anselm Turmeda a Montblanc (Tarragona)

El Ministeri de Foment destinarà 3.818.899, 93 euros a projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% cultural celebrada avui a Madrid.

Amb aquests recursos es finançaran quatre actuacions de rehabilitació i restauració del patrimoni històric a Catalunya i es fomentarà la creació de llocs de treball vinculada a aquests treballs.

Així, el Ministeri de Foment aportarà 690.143,27 euros a la restauració del pavelló de Sant Leopold i 843.157,66 euros a la restauració de cúpules del pavelló central de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona; 1.159.820, 25 euros a la rehabilitació de diverses zones de les Reials Drassanes de Barcelona; i 1.125.778, 75 euros al Centre Cultural Anselm Turmeda, en l'antic Monestir de Sant Francesc de Montblanc (Tarragona).

Restauració del Pavelló de Sant Leopold de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
El pavelló de Sant Leopold forma part del recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997.

La proposta planteja restituir al màxim l'edifici original dissenyat per Lluís Domènech i Montaner, recuperant així l'interès historicoartístic del monument. En aquesta fase s'actuarà en façanes i cobertes. Es restituiran les cobertes del cos central i dels cossos est i oest: es desmuntaran teules, es repararà l'estructura de perfils metàl•lics, s'impermeabilitzarà la coberta i es tornarà a reteular. A la cúpula es desmuntaran i recuperaran les escames ceràmiques i es substituirà l'estructura d'acer per acer inoxidable.

La façana es restituirà al seu estat original, eliminant elements afegits, amb la neteja del cadiratge, la reparació d'esquerdes i el segellat i hidrofugat dels elements de pedra. També es restauraran els elements estructurals, elements decoratius, escultòrics i ornamentals, utilitzant materials i tècniques constructives originals.


Restauració de cúpules del pavelló central de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
La intervenció planteja tornar a l'edifici a la seva estructura original, eliminant els elements afegits. S'actuarà en la formació de voltes sota la coberta principal, la reparació de voltes a planta i la reparació de cobertes fetes malbé. Totes les restauracions es realitzaran amb materials iguals als originals.

L'actuació a la coberta de les ales est i oest, al cos central i a les sales d'operacions i escales, comportarà la demolició de troneres afegides en les tres primeres i l'enderroc de xemeneies en els dos segons. S'actuarà recomponent el tauler ceràmic de coberta de doble raser i es reteularà amb les teules originals respectant la disposició de colors. Es substituiran també les biguetes metàl·liques degradades.

A la façana es repararan les esquerdes de les fàbriques de maó; es recuperaran els forats de composició original restaurant la seva imatge o enderrocant els envans que han encegat els absis, els grans finestrals; i es restauraran les antigues fusteries. A l'interior es recuperaran els murs originals, voltes i forjats del pavelló.

 

Rehabilitació del Portal de la Pau, Casa de Manteniment i Casa del Governador de les Reials Drassanes (Barcelona)
Les Drassanes es van construir extramurs de la fortificació medieval del segle XIII. Amb l'ampliació de la muralla al segle XIV, van quedar dins el recinte emmurallat. És un dels monuments més notables del gòtic català i de l'arquitectura gòtica civil industrial més gran.

Aquesta es centra en els tres edificis que resten per rehabilitar: el Portal del Pau, la Casa de Manteniment i la Casa del Governador.

Al Portal de la Pau les obres consisteixen en la rehabilitació d'elements estructurals i les voltes, en la substitució de forjats, reparació de les cobertes i en la neteja de façana. També s'adecua l'interior, actuant en paviments, acabats i instal·lacions.

A la Casa de Manteniment es rehabilitaran les estructures i es reposaran forjats i cobertes. A l'interior es varia la distribució, es realitzaran treballs d'acabats i pavimentació i es substituiran les instal·lacions.

A la Casa del Governador, destinat a taller de restauració i conservació de la col·lecció del museu, s'intervindrà, igualment, substituint la coberta, consolidant el forjat de planta primera, renovant instal·lacions i dotant de sistema d'aire condicionat.

Centre Cultural Anselm Turmeda, a l'antic Monestir de Sant Francesc de Montblanc (Tarragona)
Els origens del monestir es remunten al final del segle XIII. Va ser un dels primers edificis construïts fora del recinte emmurallat. Estava integrat originàriament per l'església, dependències monàstiques organitzades al voltant del claustre i dependències de serveis. Al 1414 es van celebrar en ell les Corts Catalanes i també va ser centre de formació de personatges singulars. Va estar actiu fins a finals del segle XIX quedant abandonat després de la desamortització. Durant els anys 80 va ser adquirit per les administracions local i autonòmica.

Es planteja la construcció d'un element de volumetria senzilla (comunicat en planta baixa amb l'església) sobre les restes de les antigues traces del claustre, recreant la seva espacialitat original i les seves circulacions.

A més, es planteja la restitució formal d'algunes de les seves arcuacions originàries, prèvia neteja i consolidació dels elements arquitectònics. La coberta transitable creada sobre aquest espai permet la connexió directa amb el casc històric del municipi. En conjunt, l'actuació proporciona un àmbit expositiu adequat al nou ús cultural que es pretén.

 

1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.