Foment destina 3,9 milions d’euros a quatre projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya

23/04/2010

Amb càrrec a l’1% Cultural


Es duran a terme al Castell de Castelldefels (Barcelona), al Museu Arqueològic de L’Esquerda (Barcelona), al Museu del Vi de Vilafranca del Penedès (Barcelona) i al Castell de Pratdip (Tarragona).

Actualment, a Catalunya hi ha en execució 31 projectes a càrrec de l’1% Cultural, als quals el Ministeri de Foment realitza una aportació de 22.015.371 M€.

El Ministeri de Foment destinarà 3.969.329,61 euros a projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% cultural celebrada en la tarda d'ahir a Madrid.

Amb aquests recursos es finançaran quatre actuacions de rehabilitació i recuperació d'edificis històrics a Catalunya i es fomentarà la creació de llocs de treball vinculada a aquests treballs.

Així, el Ministeri de Foment aportarà de 500.000 euros a la reparació i restauració del Castillo de Castelldefels (Barcelona); 1.013.759, 62 euros a obres en el Museu Arqueològic de L’Esquerda (Barcelona); 2,367,822,11 euros a les obres d'adequació i millora del Museu del vi de Vilafranca (Barcelona), i 87.747, 88 euros a la recuperació del Castillo de Pratdip (Tarragona).


Castell de Castelldefels
Avui dia, el castell de Castelldefels està format per un conjunt d'edificacions i espais envoltats per un recinte emmurallat. Entre el juny de 2003 i l'abril de 2005 es van dur a terme les obres de consolidació estructural, substitució de forjats i coberta del cos principal, restauració de la sala noble i pati del castell. Avui dia s'estan finalitzant les obres de restauració de la resta dels espais de la planta noble, condicionament del pati i de l'accés.

Les actuacions incloses en aquest projecte corresponen a la Tercera Fase de la intervenció, amb què es pretén completar el condicionament de tots els espais interiors de la planta baixa i també aquells espais de comunicacions verticals necessaris per arribar a les cobertes-mirador del castell. S'inclou el condicionament de terrasses amb baranes per poder ser visitades. També s'executen les instal•lacions necessàries per poder posar en servei les parts ja acabades i s'instal•la caldera, climatitzadora i un ascensor que comunica totes les plantes i surt a coberta.

Museu Arqueològic de L’Esquerda
Les actuacions consistiran en la rehabilitació d'un edifici existent i destinat anteriorment a Caserna de la Guàrdia Civil, situat en els voltants del Jaciment Arqueològic de L'Esquerda (Roda de Ter), per ser utilitzat com museu monogràfic del jaciment arqueològic d'Esquerda. El projecte proposa una rehabilitació total de l'immoble basada en la substitució de l'estructura actualment existent per una nova estructura metàl·lica conservant únicament les façanes.

Obres d'adequació i millora del Museu del vi de Vilafranca, fase 1. Restauració del Palau Reial
L'edifici del Museu del vi el coformen el Palau Reial o Palauo de Jaume II construït en el S XIII i que va ser objecte d'una important reconstrucció els anys quaranta, l'Església de San Pelegrí la construcció de la qual es remunta al S XII, un edifici denominat Calç Pa i Figues (residència senyorial en origen que en el S XX va ser enderrocat i retornat a edificar), i altres edificacions de diferents èpoques i escàs valor arquitectònic.

El projecte constitueix la Fase 1 d'actuacions a realitzar en el conjunt d'edificis que constitueixen el Museu. Es tracta d'una intervenció global que pretén la restauració i reutilització del Palau Real i comprèn la consolidació i restauració de la seva estructura i instal·lacions. En futures actuacions està previst l'ampliació del Museu fins al carrer d'Hermenegildo Clascar incorporant noves parcel·les al conjunt.

Castell de Pratdip
El projecte plantejat constitueix una de les dues fases en què es divideix la intervenció global amb què es pretén la recuperació i posada en valor de les restes arqueològics de la torre de guaita originària del castell de Pradip. Aquesta torre estaria situada sobre una roca, en un dels punts més elevats del nucli urbà.

La intervenció té en compte tant la demolició d'un dipòsit d'aigua construït al final dels anys seixanta sobre la zona en què es van trobar les restes de la torre, com la posterior excavació arqueològica que permetrà determinar l'abast i la magnitud de les restes que s'exhumin. En una següent fase, es preveu la recuperació de les restes arqueològics descoberts per a la seva posada en valor com àmbit d'interès turístic per al municipi.

1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

A dia d'avui, a Catalunya s'estan duent a terme 31 projectes a càrrec de l'1% Cultural: nou a la província de Barcelona, vuit a la de Tarragona i set a les de Lleida i Girona. El Ministeri de Foment està aportant a aquests projectes 22.015.371 M €, cosa que representa el 61% del pressupost total d'aquestes obres.