El Govern aprova un crèdit de 90,5 M€ per ajudar a vàries Autoritats Portuàries a fer front als pagamets de tarifes anul·lades

16/04/2010

Los puertos de Tarragona y Barcelona beneficiados


En compliment de sentències judicials que anul·len les liquidacions per tarifes portuàries aplicades per aquests organismes.

Aquesta situació ve derivada de les sentèncias del Tribunal Constitucional que el 2009 va declarar inconstitucionales diversos articles de les Lleis de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Ordre Social de 1999 i 2000.

El Consell de Ministres ha autorizat avui l'aplicació del Fons de Contingència i la concessió d'un crèdit extraordinari per import de 90.566.930 euros a Ports de l'Estat, organisme depenen del Ministeri de Foment.

Amb aquest crèdit el Govern ajudarà a les Autoritats Portuàries de Barcelona, Málaga, Marín i Ría de Pontevedra, Tarragona i València a fer front als pagaments derivats per les sentències judicials fermes que venen a anul·lar les liquidacions per tarifes portuàries aplicades per aquests organismes.

L'anul·lació de les liquidaciones per tarifes portuàries ve avalada per les sentències del Tribunal Constitucional que el 2009 va declarar inconstitucionals diversos articles de les Lleis de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Ordre Social de 1999 i 2000, establint que les tarifes portuàries han de considerar-se com a prestacions patrimonials de caràcter públic. Igualment, l'Advocat General de l'Estat ha manifestat que resulta contrària a la doctrina del Tribunal Constitucional la pràctica de la refacturació, i que les practicades són nules de ple dret.

Des de 1996 el Tribunal Superior de Justícia i l'Audiència Nacional havien estimat els recursos interposats contra les liquidacions practicades per les Autoritats Portuàries en concepte de tarifes portuàries per falta de cobertura legal, així com les liquidacions emeses en substitució de les primeres a l'ampara de les Lleis de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Ordre Social.

Per tant, i per ajudar a donar compliment a les sentències fermes que obliguen a les Autoritats Portuàries a retornar els imports reclamats, s'autoritza l'aplicació del Fons de Contingència i la concessió del mencionto crèdit extraordinari a Ports de l'Estat.