Els ministres de Cultura insten a situar-la en el centre de l'Estratègia econòmica "Europa 2020"

Els ministres de Cultura insten a situar-la en el centre de l'Estratègia econòmica "Europa 2020"

31/03/2010

Aposten per la celebració d'una consulta popular als professionals i a la ciutadania per aclarir el futur de la cultura europea


Aquest document reconeix el potencial creatiu i econòmic de les indústries culturals i creatives europees, així com la necessitat de que tots els Estats Membres treballin de manera sostenible i harmonitzada per adaptar-se als nous models de negoci sorgit arran del pas món analògic al digital.

Per a això proposen abordar una sèrie d'iniciatives relatives a “la innovació, la competitivitat, l'agenda digital i la inclusió social”, així com la celebració d'una consulta popular als professionals i a la ciutadania per desembarassar el futur de la cultura europea, tal com va avançar la comissària europea de Cultura, Androulla Vassiliou.

El manteniment i la conservació del patrimoni cultural europeu; el suport a les pimes mitjançant mesures fiscals més eficaços i reals; la posada en marxa de polítiques de formació i educació entre els joves; i la lluita contra la pobresa fora i dins Europa, van ser altres de les iniciatives recollides en aquesta declaració conjunta.

Tots els detalls de la reunió van ser exposats en roda de premsa per la ministra espanyola i la comissària europea de Cultura, qui van coincidir a assenyalar el resultat positiu tanta d'aquesta trobada com el desenvolupat en el marc del II Fòrum Europeu d'Indústries Culturals, celebrat els dies 29 i 30 de març a Barcelona.

També van assenyalar la necessitat de la posada en marxa polítiques culturals comunes, així com la creació d'un marc jurídic europeu per a un sector que genera 5 milions de llocs de treball i representa el 2,6% del PIB de tots els països de la UE.

A això ajudaran les dades recollides en el denominat “Llibre Verd de les Indústries Culturals de la Comissió Europea”, que es publicarà el 28 d'abril de 2010. “La cultura és imprescindible per fixar a Europa al món”, va concloure González González-Sinde