Adoptada la posició comuna per a la Declaració Ministerial de la IV Conferència Euromediterrània sobre l'Aigua (UpM) que se celebrarà el 13 d'abril a Barcelona

29/03/2010

En el Consell de Ministres d'Agricultura de la UE celebrat avui


Espanya ha jugat un paper destacat de coordinació en la preparació de l'estratègia que ha estat preparada pel Grup d'Experts (formats per experts/directors de l'aigua) dels 43 països del mediterrani, presidit per Espanya, com a presidència europea, i la presidència de la UpM (França i Egipte).

El Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea ha adoptat en la seva reunió d'avui a Brussel·les les orientacions de la posició comú de la UE per a la Declaració Ministerial de la Conferència sobre l'Aigua de la Unió pel Mediterrani, que es
celebrarà a Barcelona el proper 13 d'abril.

Aquesta Conferència serà especialment rellevant, perquè es pretén aprovar l'“Estratègia per a l'Aigua al Mediterrani ”, donant així compliment al que ha establert per la “Declaració de Jordània” de desembre de 2008, on es va establir la necessitat de fixar una estratègia a llarg termini per a l'aigua, com a eina ambiental, econòmica i social en el context del Mediterrani.

La importància de la Unió per al Mediterrani per avançar en la cooperació entre els 43 països de la regió, es plasma en la
consideració del sector de l'aigua com a factor clau de desenvolupament. Es tracta de la primera ocasió, dins la Presidència espanyola, en què va a reunir-se - en el marc de la UpM i comptant ja amb un Secretariat permanent – una Conferència sectorial que culminarà els treballs realitzats durant aquest període, des del mandat de finals de 2008.

En aquest marc, s'aprovarà una Declaració Ministerial de la Conferència acompanyada d'una Estratègia per a l'Aigua en el
Mediterrani. L'Estratègia té per objecte acordar un marc polític, metodològic i financer per facilitar la implantació de polítiques regionals en matèria d'aigua. Així mateix, la Conferència Ministerial proporcionarà una oportunitat per facilitar el diàleg entre les diferents Administracions i discutir solucions a problemes hídrics comuns en la regió, com els efectes del canvi climàtic i fenòmens extrems com sequeres i inundacions.

Cal ressaltar el paper de coordinador que ha tingut Espanya en la preparació de l'estratègia. L'estratègia ha estat preparada pel Grup d'Experts (formats per experts/directors de l'aigua) dels 43 països del mediterrani. Aquest grup ha estat presidit per Espanya, com a presidència europea, i la presidència de la UpM (França i Egipte).

Altres reptes a tenir en compte en la regió mediterrània són l'accelerat creixement demogràfic, les disparitats socioeconòmiques, la contaminació de les aigües, la pressió sobre els ecosistemes naturals i la pèrdua de biodiversitat. Per plantar cara a aquests desafiaments, es fa necessari desenvolupar noves estratègies, programes i projectes per assolir un desenvolupament sostenible dels recursos hídrics. Es parteix d'una aproximació que incorpora eines com la gestió integrada de les conques hidrogràfiques, la utilització de les innovacions científiques i tecnològiques disponibles.

Aquesta Estratègia de l'Aigua per al Mediterrani, una vegada aprovada per la Conferència de Barcelona, es presentés en la propera Conferència Ministerial Euro Mediterrani sobre Medi ambient que tindrà lloc en Dubrovnik (el 21 i 22 d'abril) i en la Conferència Ministerial Euro Mediterrani sobre Agricultura que tindrà lloc a Egipte (el 15 i 16 de juny), a causa de les interrelacions entre gestió de l'Aigua, Medi ambient i Agricultura. Així mateix els Ministres i Caps de Delegació sotmetran els objectius d'aquesta Estratègia a la Cimera de Caps d'Estat i de Govern de la UpM que tindrà lloc el 7 de juny de 2010 a Barcelona.