La UE impulsarà que la indústria s'involucri des de l'etapa de gestació en les grans infraestructuras d'investigació com ALBA

24/03/2010

Conferència Europea de Grans Infraestructures d'Investigació (ECRI 2010)


- El secretari d'Estat d'Investigació, Felipe Pétriz, ha clausurat avui la Conferència Europea de Grans Infraestructures d'Investigació (2010 ECRI-2010) celebrada a Barcelona
- En la seva intervenció Pétriz ha destacat el paper dinamitzador que les grans infraestructures científiques tenen sobre l'economia
- “Si no som capaços d'implementar el full de ruta deinfraestructuras europees en un marge raonable de temps, Europa no podrà aspirar a conservar i millorar la seva posició de lideratge internacional en l'avantguarda del coneixement”, ha assegurat Pétriz.


“Les infraestructures d'investigació són un element dinamitzador de l'economia per la implicació que en elles tenen les empreses durant la seva fase de desenvolupament i construcció”. Així el ha afirmat avui el secretari d'Estat d'Investigació, Felipe Pétriz, durant la clausura de la Conferència Europea de Grans Infraestructures (ECRI 2010). La participació de la indústria en la construcció d'aquestes grans infraestructures com ALBA, inaugurat dilluns passat a Barcelona, és un dels objectius que han marcat per a la UE els participants en laConferencia en les seves conclusions. Aquestes s'enduran al Consell de ministres de Competitivitat de la UE el maig, és a dir, “a l'agenda política”, segons ha assenyalat Pétriz.

2010 ECRI-2010 és un esdeveniment emmarcat dins la Presidència Espanyola de la UE i organitzat pel Ministeri de Ciència i Innovació i per la Comissió Europea.

La necessitat d'assegurar el finançament a llarg termini de les infraestructures, tant en la fase de construcció com per a l'operació, ha estat una altra de les conclusions de la conferència, en què, segons ha explicat Pétriz, ha existit un acord unànime en què cal una estratègia europea per a les Infraestructures d'Investigació. En aquesta estratègia el fòrum ESFRI va a jugar un paper fonamental com a pont entre els Estats Membres i la Comissió Europea.

A més, Pétriz ha assenyalat la necessitat, apuntada en 2010 ECRI-2010, d'establir criteris clars de priorització no sol en la selecció de la ubicació de les Infraestructures d'Investigació sinó també en la implementació i a garantir que les infraestructures es defineixin partint de l'excel·lència científica i tecnològica i que tinguin en compte els grans reptes i les necessitats dels ciutadans.

44 projectes prioritaris

El Fòrum Estratègic Europeu per a les Infraestructures d'Investigació (ESFRI) ha elaborat un full de ruta que actualment inclou 44 projectes considerats prioritaris per al desenvolupament de la ciència i la tecnologia europea. Aquests projectes futurs, segons les estimacions actuals, podrien mobilitzar fins al 2014 a prop de 20.000 milions d'euros només en la seva fase de construcció, i al voltant de 2000 en la fase d'operació.

Pétriz ha destacat que en la presa de decisions sobre aquestes instal·lacions han d'estar implicats tots els actors, i en particular, la comunitat científica des de la fase conceptual fins a la posada en marxa, així com la necessitat d'assolir consensos sobre les prioritats en les diferents àrees del coneixement. “No podem oblidar que aquest procés de presa dedecisiones requereix un enfocament regional, nacional i local”, ha afegit. “Si no som capaços d'implementar el full de ruta d'infraestructures europees en un marge raonable de temps, Europa no podrà aspirar a conservar i millorar la seva posició de lideratge internacional en l'avantguarda del coneixement”, ha afegit Pétriz