Inaugurat el Sincrotró ALBA, la major infraestructura de ciència mai construïda fins ara a Espanya

inauguracio

22/03/2010

  • El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president de la Generalitat, José Montilla, han inaugurat avui a  Cerdanyola del Vallès (Barcelona) el Sincrotró ALBA
  • La inauguració del Sincrotró ALBA suposa un pas decisiu per al desplegament del Mapa Espanyol d'Infraestructures Científico-Tècniques Singulars (ICTS) i la seva projecció internacional, posicionant Espanya com a país de referència ens grans infraestructures d'investifació 
  • La construcció i equipament d'ALBA mostra a més l'enorme potencial de la denominada “indústria de la ciència”: un conjunt de sectors innovadors, generadors d'ocupació i riquesa amb un paper important en la recuperació i creixement econòmic
  • La posada en marxa de les instal·lacions es realitzarà de forma gradual al llarg d'aquest any, per en 2011 entrar en funcionament ple. Està previst que a partir de llavors ALBA doni servei cada any, iniclament, a uns 1.000 investigadors

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, han inaugurat avui a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) el Sincrotrón ALBA, la major infraestructura de ciència mai construïda fins a ara a Espanya. En l'acte d'inauguració els ha acompanyat també el Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, i el conseller d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, entre altres autoritats.

ALBA és la primera instal·lació de Llum de Sincrotrón que es construïx a Espanya i també la primera d'aquest tipus en el sud-oest d'Europa. La seva inauguració representa un pas decisiu per al desplegament del Mapa Espanyol d'Infraestructures Cientificotècniques Singulars (ICTS) i la seva projecció internacional, posicionant a Espanya ?que és ja la novena potència mundial en producció científica com un país de referència en grans infraestructures d'investigació.

ALBA és administrat pel consorci CELLS, (Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotrón) creat a parts iguals pel ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya. El pressupost total per al període de construcció, des de finals de 2003 a 2009, ha estat de 201 milions d'euros, repartits entre ambdues administracions.

ALBA permetrà incorporar a Espanya entre el selecte grup de països que produïxen els majors descobriments científics i les majors innovacions, en àmbits, per exemple, com la ciència de materials i la biologia estructural. La seva construcció i equipament mostren a més l'enorme potencial de la denominada ?indústria de la ciència?: un conjunt de sectors innovadors, generadors d'ocupació i riquesa amb un important paper en la recuperació i creixement econòmic. Es tracta d'un mercat emergent a Espanya, el desenvolupament del qual està acompanyant a l'important esforç d'inversió pública en I+D i que representa una notable font d'ocupació de qualitat i de noves oportunitats per a la indústria.

Així mateix, el Sincrotrón ALBA representa un èxit del model de cooperació entre administracions desenvolupat per a impulsar les instal·lacions científiques.

El període de construcció de l'ALBA va acabar al desembre de 2009. L'engegada de les instal·lacions es realitzarà de forma gradual al llarg d'aquest any, per a en 2011 entrar en funcionament ple. Està previst que a partir de llavors ALBA doni servei cada any, inicialment, a uns 1.000 investigadors. La inauguració d'ALBA coincideix amb un dels actes centrals del Ministeri de Ciència i Innovació per a la Presidència Europea: la sisena Conferència Europea de Grans Infraestructures (ECRI 2010), en la qual a partir de matí i fins al dimecres 24 de març s'abordaran mecanismes per a impulsar i desenvolupar l'Espai Europeu d'Investigació a través de les grans infraestructures europees.

> Fotos