El MARM es reuneix amb la Fundació Dieta Mediterrània per analitzar la Candidatura UNESCO de la Dieta Mediterránea

22/03/2010

La Ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha presidit la reunió en el marc d'Alimentària 2010.


Durant la reunió, s'ha subratllat la necessitat de desenvolupar durant 2010 diferents accions de divulgació i visibilitat de la Dieta Mediterrània, del seu significat i de la mateixa Candidatura de la Dieta Mediterránea.

La Ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marino, Elena Espinosa, acompanyada per la Directora General de Indústria i Mercats Alimentaris, Isabel Bombal, s'ha reunit avui amb la Fundació de la Dieta Mediterrània, en el marc d'Alimentària 2010, per analitzar la situació de la Candidatura UNESCO de la Dieta Mediterrània com Patrimoni Cultural Immaterial.

Durant la reunió s'han abordat les accions a desenvolupar de cara al futur de la Candidatura; destacant iniciar accions diplo-màtiques de primer ordre per informar sobre la Candidatura i crear una voluntat favorable per a la Dieta Mediterrània com a candidata a Patrimoni Culturals Immaterials als països membres i avaluadors de la UNESCO. A més, s'ha subratllat la necessitat de desenvolupar durant 2010 diferents accions de divulgació i visibilitat de la Dieta Mediterrània, el seu significat i la Candidatura Dieta Mediterrània; ja que la UNESCO qualificarà la candidatura de la Dieta Mediterrània el setembre de 2010.

Així mateix, en la reunió s'ha repassat les accions desenvolupades des de 2009 fins a l'actualitat sobre l'informe per a la Candidatura de la Dieta Mediterrània. El 2009, Espanya, Itàlia, Grècia i El marroc van estar d'acord a dotar al projecte de la candidatura de més gran contingut per enriquir, explicar i donar més gran visibilitat a la Dieta Mediterrània i a les comunitats representatives, presentant, en agost d'aquest any, l'informe oficialment a la UNESCO.

Per part seva, la UNESCO, mitjançant carta de la Secretària de la Convenció del Patrimoni Immaterial, va sol·licitar als quatre països socis responsables de la candidatura informació complementària sobre alguns punts del text. A més, se'n va recordar organitzar trobades en els territoris de les comunitats representatives. Al començament de 2010, es va presentar una nova versió del projecte, que incloïa les informacions addicionals, sol·licitades pel Secretari de la UNESCO, i va començar el període de valoració de la Candidatura.

Finalment, els passats 12, 13 i 14 de març es va organitzar en  Chefchaouen (Marroc) la primera de les reunions de les comunitats representatives de la candidatura i se'n recorden les dates per a la ronda de trobades de les altres comunitats. En la reunió, també han participat diverses empreses del sector agroalimentari, la Fundació Patrimoni Cultural Oliverer i representants del Departament d´Agricultura, Alimentació i Acció Rura de Catalunya.

-Fotografies disponibles en la pàgina web del Ministeri de Medi ambient, Medi Rural i Marí en www.marm.es