El Govern aprova un Reial decret que precisa les obligacions d'informació de les instal·lacions que s'incorporaran el 2013 al règim de comerç de drets d'emissió

19/03/2010

Consell de Ministres


El Reial decret estableix els requisits per a la verificació de les dades d'emissions i la informació que ha de notificar-se a l'òrgan competent de la comunitat autònoma, així com l'acreditació exigible als verificadors.

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret pel qual es desenvolupen determinades obligacions d'informació per a activitats que s'incorporen al règim de comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle (GEI) a partir de l'1 de gener de 2013.

Segons el que estableix la Directiva 2009/29/CE (per perfeccionar i ampliar el règim comunitari de comerç de drets d'emissió), la quantitat de drets per expedir a partir de l'1 de gener de 2013 ha d'ajustar-se per reflectir els canvis en l'àmbit d'aplicació del règim de comerç de drets d'emissió respecte al període 2008-2012.

Entre les causes de canvi de l'àmbit d'aplicació del règim a partir de 2013 es troben la inclusió de noves activitats i gasos i la modificació d'algunes activitats que ja formaven part de l'àmbit d'aplicació en 2008-2012. Entre aquestes tenim l'activitat de combustió, que passa a adoptar un enfocament més ampli, i la de fabricació de productes ceràmics, on s'elimina la necessitat de superar els llindars de densitat de càrrega del forn i de capacitat de fornejat.

La Directiva esmentada, estableix també que els Estats membres hauran de garantir que els titulars d'instal·lacions que duguin a terme activitats incloses en el règim comunitari únicament des de 2013, presentin dades d'emissions degudament documentades i verificats de forma independent el 30 d'abril de 2010. Aquesta obligació va ser ja transposada a l'ordenament jurídic espanyol mitjançant la disposició addicional segona de la Llei 5/2009, de 29 de juny.

En aquesta disposició s'estableix que els titulars d'aquestes instal·lacions hauran de presentar l'òrgan competent de la comunitat autònoma, dades d'emissions corresponents als anys 2007 i 2008 degudament documentats i verificats de forma independent per un verificador acreditat en l'àmbit del comerç de drets d'emissió. Els òrgans competents de les comunitats autònomes remetran aquestes dades a la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic en un termini màxim de deu dies des de la seva recepció.

El Reial decret aprovat avui desenvolupa les obligacions d'informació i en particular els següents aspectes: les directrius per a l'estimació de les emissions dels 2007 i 2008 per part dels titulars de les instal·lacions, els requisits per a la verificació de les dades d'emissions, la informació que ha de notificar-se a l'òrgan competent de la comunitat autònoma i l'abast de l'acreditació exigible als verificadors que vagin a realitzar aquesta verificació de les noves activitats.

El Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí posarà a disposició del públic, a través de la seva pàgina web, un format de notificació per facilitar a les instal·lacions la transmissió de les dades de les seves emissions.