El Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya inverteixen 57,3 milions d’euros per assegurar l’aigua als municipis del Pla de Restitució Territorial de l’Ebre, a Flix (Tarragona)

19/03/2010

El Pla inclou 144 obres i beneficia a més de 185.000 persones


  • El MARM i el Departament de Medi Ambient i Vivenda de la Generalitat han signat avui el Conveni de Col·laboració pel que es posa en marxa el Pla de Restitució Territorial, que garanteix la seguretat en l’abastament a 71 municipis a la zona de les obres de descontaminació de l’embassament de Flix.
El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Josep Puxeu, el conseller de Medi ambient i Vivenda de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, i el Director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manuel Hernandez han signat avui el Conveni de Col·laboració per al desenvolupament de totes les actuacions incloses en el Pla de Restitució Territorial de l'Ebre per a les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, a Tarragona, elaborat en col·laboració entre ambdues administracions.

El Pla de Restitució suposa una inversió total de més de 57 milions d'euros i el Conveni subscrit avui determina les condicions per a la seva programació, finançament, execució i explotació.

A l'acte de firma, celebrat en la localitat tarragonina d'Amposta, han assistit la major part dels alcaldes de les 71 localitats en què s'executaran les més de 144 actuacions previstes.

La finalitat d'aquest Pla de Restitució és la d'assegurar, sota qualsevol circumstància, la seguretat i el proveïment dels municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre i la Terra Alta que es troben a menys de 15 quilòmetres de l'Ebre, per sota de la localitat de Flix.

D'aquesta manera, i encara que els treballs de descontaminació s'estan executant baix les mesures més rigoroses de seguretat, es garanteix que cap municipi de la zona es veurà afectat, fins i tot en l'improbable cas de què es produeixin incidències durant el desenvolupament dels treballs.

85.000 PERSONES BENEFICIADES

La finalitat d'aquestes obres és la de garantir, de forma definitiva, el proveïment, amb aigua de qualitat, per a més de 185.000 persones, assegurant tant la font de recurs com l'eficiència i reposició de les infraestructures de proveïment local i supranacional.

Entre les principals actuacions previstes per aquest pla s'inclou la construcció de nous dipòsits i noves captacions, millores i ampliacions de les instal·lacions existents, i sistemes de control de la qualitat de l'aigua.

Dels 57,3 milions d'euros previstos, 36,3 milions seran finançats i executats pel Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí, a través d'Acuamed, mentre que la resta - aproximadament 21 milions - l'assumirà la Generalitat, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Els municipis inclosos en el Pla de Restitució, 71 en total, es classifiquen en tres grups. El primer inclou els municipis riberencs cuya captació està o pot estar influïda pel riu Ebre; el segon, els municipis riberencs cuya captació, en principi, no està influïda pel riu Ebre però es troben aigües avall de l'embassament; i, finalment, un tercer, compost pels municipis pertanyents a les comarques catalanes del riu Ebre (Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta) cuya distància al rio no sigui superior a 15 quilòmetres en línia recta.

Així, les actuacions vinculades amb les localitats del primer i segon grup seran finançades i executades pel MARM, mentre que les de les localitats de tercer grup seran assumides pel departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. En tots els casos, assenyala el Conveni, després d'en finalitzar les obres, les infraestructures podran ser lliurades o cedides per a la seva explotació i manteniment a “les administracions, entitats o organismes que es determini com a idonis per al correcte ús de les obres”.

COMISSIÓ DE SEGUIMENT

El conveni estableix també la creació d'una Comissió Mixta de Seguiment paritari, formada per tres representants de cadascuna de les Administracions que intervenen en el Pla de Restitució. Així, formaran part de la Comissió dos representants del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí, un de la Subdelegació del Govern a la comunitat autònoma de Catalunya així com dos representants de la Conselleria de Medi Ambient i Habitage i un representant de l'Agència Catalana de l'Aigua.
 
Aquesta comissió tindrà entre les seves funcions la de garantir l'intercanvi d'informació entre les parts, establir els programes de desenvolupament de les actuacions objecte del Conveni i vetllar pel seu compliment, proposar la substitució de les actuacions inicialment previstes, però que per raons justificades no resultin executables, per unes altres de la mateixa natura, confirmar i donar suport a la correcta tramitació dels projectes i de les obres i proposar l'aprovació de les modificacions necessàries tantes pressupostàries com de termini que el desenvolupament dels projectes i de les obres pogués exigir.

COMITÈ DEL PIPDE

Així mateix, i coincidint amb aquest acte de firma del Conveni i sota la presidència del secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i de l'el conseller de Medi ambient i Vivenda de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, s'ha reunit també el Comitè de l'El Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre, PIPDE.

La finalitat d'aquesta reunió va ser repassar les actuacions incloses en aquest Pla Integral, així com determinar el procés de recepció i manteniment de les actuacions del PIPDE una vegada finalitzades.

Posteriorment, es va reunir també la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, en què es van abordar assumptes relatius al desenvolupament dels treballs de descontaminació d'embassament de Flix.