Adif inverteix 2,5 milions d’euros en la millora de l’accessibilitat a l’estació d’Arenys de Mar

presentacio

16/03/2010

Pla de modernització de la xarxa de rodalies de Barcelona


S’eliminaran les barreres arquitectòniques amb la construcció d’un nou pas inferior dotat d’escales fixes i ascensors i la creació de recorreguts guiats per a invidents

Adif construirà un nou pas inferior en l’estació barcelonina d’Arenys de Mar i realitzarà altres millores en andanes i entorns, pel que invertirà 2.481.860 euros. El projecte, que té com a principals objectius l’eliminació de les barreres arquitectòniques i l’augment de la qualitat del servei que s’ofereix als clients del ferrocarril, contempla la construcció d’un pas inferior dotat d’ascensors, l’ampliació i reordenació de les andanes i millores en els aparcaments.
 
Aquestes obres s’emmarquen en el conveni signat entre el Ministerio de Fomento, Adif i la SEITT (Sociedad Estatal de Infraestructuras del Transporte Terrestre) per a la realització d’actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya, en el que s’inclou l’execució d’inversions per a la modernització d’estacions i actuacions per a la millora de línies.
 
Aquesta inversió ha estat presentada avui pel president d’Adif, Antonio González, el delegat del Govern, Joan Rangel, i l’alcalde d’Arenys de Mar, Ramon Vinyes. 
 
Aquestes obres responen al compromís del Ministerio de Fomento de realitzar un pla global d’inversions per a la millora permanent de les seves infraestructures i estacions de la xarxa de rodalies de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i confort als seus clients i als ciutadans.
 
Actualment, l’estació d’Arenys de Mar està constituïda per tres andanes que donen servei a les quatre vies existents, que estan connectades entre elles a través de passos a nivell. La via situada en el costat mar no té circulació i s’utilitza fonamentalment per a l’estacionament de maquinària de manteniment.
 
El projecte contempla la realització d’obres per a l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la millora de l’accessibilitat als trens. En el primer aspecte, destaca la construcció d’un nou pas inferior entre andanes que estarà dotat d’ascensors i escales fixes.
 
El pas inferior tindrà una longitud de 23 m, una amplada de 4 m i una alçada de 2,7 m i comunicarà totes les andanes sota les vies. Per a la seva construcció, s’executarà prèviament un calaix de formigó que es col·locarà per mitjans mecànics sota les vies. També s’executaran murs de micropilots revestits de formigó que serviran, al seu torn, com a murs de contenció per a les excavacions de les escales i ascensors que accedeixen al pas inferior. Això suposarà el desmuntatge d’un pòrtic de la catenària i la seva posterior reubicació.
 
Per a l’accés a las andanes, s’instal·laran a cada andana una escala fixa i un ascensor envidriat amb capacitat per a 8 persones. 
 
Els treballs també inclouen l’eliminació dels passos a nivell, mitjançant l’elevació de les andanes i el desmuntatge dels entaulats sobre les vies, així com la construcció d’un pas de cautxú antilliscant en l’extrem costat Barcelona de les andanes.
 
El nou pas inferior augmentarà substancialment els nivells de seguretat per als viatgers, ja que la seva construcció permetrà l’eliminació del pas a nivell per a vianants que s’utilitza actualment per al trànsit entre andanes.
 
Actuacions a les andanes
 
Per a facilitar l’operativitat de les instal·lacions i l’accés als trens, es reestructurarà completament la zona d’andanes. S’instal·laran peces de senyalització d’extrem d’andana, paviment diferenciat per als usuaris amb dificultats de visió i una franja d’aproximació en els 200 m de longitud útil d’andana.
 
També s’ampliarà l’andana principal de l’edifici de viatgers, fins aconseguir un ample mínim de 3 m al llarg de tota la seva longitud, pel que serà necessari desplaçar el tancament situat entre l’andana i l’aparcament i enderrocar l’actual mur de contenció, que serà reposat per un altre després de les obres.
 
D’igual forma, el projecte contempla la instal·lació d’un nou tancament pel costat mar de l’estació, així com la reordenació de les parades de taxi i de les places especials per a persones de mobilitat reduïda en l’aparcament de l’estació.
 
També s’instal·laran rampes d’accés al principi i final de les andanes per a garantir la seva total accessibilitat. A més, amb l’objectiu de facilitar el trànsit a les persones invidents, s’establiran recorreguts guiats des de l’exterior de l’edifici fins als punts d’embarcament d’escales i ascensors, per a facilitar la seva orientació.
 
Finalment, es realitzaran treballs complementaris, com instal·lacions elèctriques per a garantir el subministrament als nous equipaments, canalitzacions, drenatges, dispositius de seguretat i protecció contra incendis i preinstal·lació d’equipaments per a elements informatius (megafonia, panells informatius, etc.), entre d’altres.