Adif i l'Ajuntament de Camarles signen un conveni per millorar la integració del ferrocarril en el municipi

signatura

16/03/2010

El consistori tarragoní modificarà el planejament urbanístic per desenvolupar una unitat d'actuació de 23.000 m2 en terrenys propietat d'Adif

El president d'Adif, Antonio González Marín, i l'alcalde de Camarles, Joan Curto i Querol, han signat un conveni que té per objecte millorar la integració del ferrocarril en la trama urbana d'aquest municipi de la comarca del Baix Ebre, a la província de Tarragona. L'acord estableix una revisió del planejament municipal i un canvi d'ús dels sòls propietat d'Adif per dotar-los d'aprofitament urbanístic i integrar-los en el desenvolupament urbà.

Amb motiu de les obres d'adequació del traçat ferroviari a Corredor Mediterrani, en la línia d'amplada convencional València-Tarragona, s'ha variat l'eix de la via al seu pas pel municipi de Camarles, cosa que ha facilitat una racionalització del recinte de l'estació ferroviària, adaptant-se a les noves necessitats.

Com a conseqüència d'aquesta actuació, Adif té inclosos en el seu inventari sòls susceptibles de ser desafectats de l'ús ferroviari i que actualment estan qualificats pel planejament urbanístic municipal com zona verda.

Per part seva, l'Ajuntament de Camarles té prevista una revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i modificar l'ús dels sòls propietat d'Adif en l'entorn de l'estació per millorar la integració del ferrocarril en la trama urbana de la ciutat.

La firma del conveni respon a la voluntat del consistori i d'Adif per dur a terme aquestes fins i concretar les determinacions del planejament de manera que satisfaci l'interès públic, harmonitzant els interessos d'ambdues administracions.

Segons els acords establerts en el conveni, el consistori es compromet i obliga a tramitar la modificació puntual del planejament urbanístic, on es delimiti, per als sòls de titularitat d'Adif susceptible de ser desafectats del domini públic ferroviari, així com una unitat d'actuació o sector que permeti la posterior gestió urbanística.

L'àmbit de la citada unitat d'actuació tindrà una superfície total aproximada de 23.316 m2 i el sistema de gestió serà el d'expropiació. L'aprofitament urbanístic del sector serà de 4.552 m2 d'ús residencial, distribuït en quatre zones.

L'edifici de viatgers de l'estació, que serà qualificat d'equipament municipal, així com la zona verda i els VIALS corresponents, passaran a pertànyer a l'Ajuntament de Camarles, en virtut de l'expedient que iniciarà el consistori una vegada aprovat el nou planejament urbanístic.

L'acord també estableix que totes les obres que calguessin per a la urbanització d'aquesta unitat d'actuació seran a càrrec de l'Ajuntament de Camarles. A més, s'estipula que tindran consideració de despeses d'urbanització els corresponents a la construcció d'un nou refugi per a viatgers en l'estació, segons un projecte que haurà de ser redactat per Adif.