El Ministeri de L'Habitatge presenta un díptic amb les ajudes per convertir l'estoc en vivendes protegides

12/03/2010

A la inauguració del II Saló de Low Cost Madrid


  • S'ha elaborat en coordinació amb les entitats de crèdit col·laboradores del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació i es distribuirà a través de la seva xarxa d'oficines
  • Beatriz Corredor valora l'increment de les vendes que mostra que “moltes famílies consideren que aquest és un bon any per comprar la vivenda que els sembli adequada en preu”
  • La ministra anuncia que 640.000 famílies se'n van a beneficiar de la rebaixa en els tipus d'interès de les hipoteques de vivenda protegida de plans anteriors que avui ha aprovat el Consell de Ministres

La ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, ha presentat avui el díptic Més vivendes assequibles per a les famílies, “en què els ciutadans podran conèixer les ajudes estatals que tenen a la seva disposició per a la compra i lloguer d'una vivenda protegida i els agents del sector les possibilitats de vendre o llogar les seves vivendes com a protegides”.

És un projecte conjunt amb les entitats de crèdit col·laborador del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació (PEVR) 2009-2012 que el distribuiran en la seva xarxa de sucursals.

En el fullet es descriuen les mesures transitòries del PEVR ampliades i prorrogades per a 2010 entre les quals figuren l'extensió a les famílies amb rendes de fins a 50.600 euros que podran percebre l'ajuda per pagar l'entrada d'una vivenda protegida de règim concertat de nova construcció o per conversió de l'estoc. Així mateix figura, entre altres mesures, la possibilitat de que qualsevol persona física o jurídica pugui convertir una vivenda que no aconsegueix vendre en vivenda protegida adaptant el seu preu als dels diferents règims de protecció.

La ministra ha explicat que al nostre país hi ha un gran parc de vivendes sense vendre i milers de famílies que encara no han trobat una vivenda a preu assequible, cosa que “no només és una paradoxa, és una deixalla social i econòmica que no ens podem permetre i per això, a través de les mesures transitòries del Pla Estatal perseguim convertir part de l'excedent de vivendes protegides per posar més vivendes assequibles a disposició de les famílies”, ha assegurat.

No obstant això, Beatriz Corredor ha assegurat que alguns indicadors immobiliaris, en especial les compravendes, estenen a estabilitzar-se. S'ha referit a les últimes estadístiques tant del Ministeri de L'Habitatge que reflecteix un increment del 4,1% en les vendes durant l'últim trimestre de 2009 com la de l'INE que mostra una pujada del 2,1% el gener. “Aquestes dades indiquen que moltes famílies consideren que aquest any és un bon moment per a l'adquisició de la vivenda que els sembli adequada en preu i s'adapti a les seves necessitats i circumstàncies. Comprar més endavant serà tributàriament més costós i el preu de la vivenda podria rebotar a l'alça, sobretot, en les zones on l'estoc comença a disminuir. L'extraordinària reducció dels tipus d'interès, amb un euribor en mínims històrics, i les ajudes disposades pel Govern faciliten aquesta decisió”.

El Govern rebaixa els tipus d'interès de les hipoteques de vivenda protegida
La ministra s'ha referit així mateix a l'actualització, que avui a aprovat el Consell de Ministres, dels tipus d'interès dels préstecs concedits per a vivendes protegides acollides a plans anteriors. Corredor ha explicat que “amb aquesta revisió 640.000 famílies van que cal pagar menys en la seva quota mensual de la hipoteca perquè hem baixat tots els tipus d'interès dels plans estatals des de 1996 al 2008. És una baixada molt important perquè en alguns casos reduïm gairebé a la meitat el tipus d'interès”.

Aquesta actualització significa que, per exemple, una vivenda adquirida en el marc del Pla d'habitatge 2005-2008 amb un préstec pendent d'amortitzar de 105.000 euros s'estalvia, amb el nou tipus d'interès, a prop de 900 euros anuals en passar la seva quota mensual de 550 euros a 475 euros.

L'actualització dels tipus de les hipoteques a interès variable concedit en el marc de l'actual Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació 2009-2012 no requereix autorització del Consell de Ministres ja que estan referenciades a l'euribor.