Defensa col·labora amb la Corporació Sanitària Parc Taulí en el desenvolupament d'un sistema de vigilància intel·ligent de pacients crítics

02/03/2010

Signat el conveni a Sabadell (Barcelona)


El nou sistema permetrà transmetre els signes vitals del pacient en temps real, amb imatge i so, així com alertes intel·ligents i l'emmagatzematge digital de tota aquesta informació

La ministra de Defensa, Carme Chacón, la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, i el president de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Pere Fonolleda, han signat avui a Sabadell (Barcelona) un acord de col·laboració entre les tres institucions per implementar un projecte de R+d cuya última finalitat és la vigilància intel·ligent – local o remota - de pacients crítics.

Aquest acord aportarà un important valor a l'activitat que el Ministeri de Defensa desenvolupa en l'àmbit de la salut de les seves pròpies Forces Armades i d'altres col·lectius. El projecte part del sistema d'informació ‘Monsurin’, que permet adquirir, sincronitzar, analitzar, emmagatzemar i transmetre en línia, de manera contínua, en temps real i a través d'una única plataforma, els diferents senyals biomèdics – electrocardiograma, pressió arterial, oxigenació de la sang, ventilació alveolar i mecànica de la respiració – d'un pacient connectat a qualsevol dispositiu d'electromedicina.

Aquesta eina, que s'incorporarà als sistemes de telemedicina de què disposa actualment el Ministeri de Defensa per donar suport a les missions internacionals, inclourà senyals digitals de vídeo i àudio i alarmes intel·ligents d'alerta, i permet guardar tota la informació, degudament processada, en la història clínica electrònica del pacient.

Després de la firma de l'acord, la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha ressaltat que la col·laboració entre la medicina civil i militar és positiva per a tots. En aquest sentit, ha assenyalat que “el nou projecte permetrà sumar l'experiència adquirida per la sanitat militar en l'àmbit de la telemedicina i els avenços tècnics que ha desenvolupat la corporació sanitària Parc Taulí”.

La ministra ha assegurat que aquesta nova aplicació permetrà transmetre en temps real la informació del pacient entre els hospitals militars desplegats en les zones d'operacions i l'hospital central de la Defensa ‘Gómez Ulla’. Ha afegit que en el futur els vehicles blindats adaptats per fer funcions d'ambulància que disposin d'aquest nou sistema podran connectar amb hospitals en zona i amb el ‘Gomez Ulla’ si calgués, cosa que permetrà reduir considerablement els temps per poder efectuar el diagnòstic i donar el tractament adequat al pacient.

Amb tot això, segons Chacón, es podrà donar una millor atenció sanitària als més de 3.000 militars espanyols que treballen per la seguretat de tots a milers de quilòmetres del nostre país.

Pel que fa al cas, va subratllar que gràcies a aquest nou sistema, es podrà transmetre de forma gairebé immediata el signes vitals del pacient, amb imatge i so, entre els hospitals en missions internacionals i l'Hospital ‘Gómez Ulla’.

CONEIXEMENT MÈDIC DEL PACIENT


La integració intel·ligent de totes aquestes dades en una única plataforma i la possibilitat de realitzar la seva lectura i diagnòstic a distància (per comunicació terrestre, mòbil o via satèl·lit), es converteix en una innovadora contribució per a la millora del tractament de pacients crítics i la presa de decisions del personal sanitari, ja que permet disminuir el temps des que un pacient és diagnosticat i rep el tractament adequat, amb la consegüent possibilitat de salvar la seva vida.

El sistema acosta el coneixement mèdic al lloc on es trobi el pacient, de manera que mentre existeixi una via de comunicació per transmetre dades, és indiferent que el pacient estigui ubicat en un campament llunyà, en una ambulància o en un hospital remot.

La diferència d'aquest sistema pel que fa als sistemes de monitorització existent al mercat és que el ‘Monsurin’ realitza una explotació integral, activa i combinada de les dades que registra, aportant informació molt més útil per al metge que les dades passives que aporten els sistemes tradicionals. Actualment el sistema està en procés de validació clínica i la seva posada en marxa amb pacients reals està prevista per a aquest any.

El sistema se n'ha anat desenvolupant durant els últims cinc anys gràcies a la col·laboració d'un equip multidisciplinari d'experts liderats pel coordinador del projecte, el doctor Lluís Blanch, i el coordinador tècnic, Bernat Sales.