El Govern d’Espanya aprova el traspàs de la Inspecció de Treball i Seguretat Social a la Generalitat de Catalunya

26/02/2010

Consell de Ministres


També ha aprovat un altre Reial Decret pel que es realitza una ampliació de mitjans en matèria d’administració de Justícia

El Consell de Ministres ha aprovat en la seva reunió d’avui, a proposta del vicepresident tercer del Govern i Ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, dos reials decrets pels que es traspassa a Catalunya la Inspecció de Treball i Seguretat Social i es realitza una ampliació de mitjans de matèria d’administració de Justícia.

Aquest dos traspassos van ser acordats al Ple de la Comissió Mixta de Transferències Administració de l’Estat-Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, Catalunya es converteix en la primera comunitat autònoma que rep aquest traspàs, vinculat al desenvolupament del seu nou Estatut d’Autonomia. Fins el moment, les funcions inspectores que exercia l’administració autonòmica es realitzaven mitjançant acords de col·laboració amb el Ministeri de Treball.

L’acord tindrà un cost efectiu d’ 11,9 milions d’euros i suposarà el traspàs a la Generalitat de 249 llocs de treball (93 del Cos d’Inspectors de Treball i Seguretat Social, 55 del Cos de Subinspectors d’Ocupació i Seguretat Social, 89 funcionaris i 12 laborals).

A partir del proper dilluns 1 de març, la Generalitat exercirà la funció inspectora sobre qüestions com la vigilància del compliment de les normes legals, reglamentàries i el contingut normatiu dels convenis col·lectius. També l’assistència tècnica a empreses i treballadors, a òrgans de les administracions públiques sobre l’aplicació de normes d’ordre social o la vigilància i control d’ajuts a subvencions públiques; l’emissió dels informes que sol·licitin els òrgans judicials, així com l’arbitratge la conciliació i mediació en conflictes laborals que se sol·liciti.

CONSORCI PARITARI

Per garantir la coordinació dels serveis d’Inspecció, es preveu la signatura d’un conveni de col·laboració entre ambdues administracions per a la creació del Consorci de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya. A l’efecte, s’establirà una oficina unificada amb una gestió, serveis administratius i d’atenció al ciutadà comuns i amb recursos compartits.

El Govern també ha aprovat un reial decret pel que es realitza l’ampliació de mitjans en matèria d’Administració de Justícia, amb els que es finançarà la creació de 20 nous òrgans jurisdiccionals durant la programació corresponent a 2009. Tindrà un cost efectiu d’1,55 milions d’euros i el lliurament, per un sol cop,  de 6,54 milions.