El Govern acorda la distribució de 3.000 milions d’euros a les autonomies per a la gestió de polítiques de treball

26/02/2010

Segons criteris fixats per la Conferència Sectorial


Els programes segueixen els dos eixos de l’Estratègia Europea de Treball: el foment de l’esperit empresarial i la millora de l’adaptabilitat dels treballadors i empreses, i el foment del treball, la inclusió social i la igualtat entre homes i dones.

El Consell de Ministres, en la reunió d’avui, a proposta del ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, ha acordat la distribució de 3.018.606.650 euros dedicats a polítiques actives de treball, per a la gestió de les comunitats autònomes amb competències assumides. Aquesta xifra suposa un 6,7% d’increment respecte a la quantitat transferida l’any 2009.

Les comunitats autònomes van ser informades d’aquesta distribució territorialitzada, amb criteris acordats en juny de 2009, en la Conferència Sectorial del passat 19 de gener. La distribució de fons per a polítiques actives inclou quantitats destinades a finançar diversos programes de treball i formació que millorin la possibilitat de treballar de les persones i permetin utilitzar activament el temps a l’atur.

Aquests programes s’organitzen en dos eixos que segueixein l’Estratègia Europea de Treball: el relatiu al Foment de l’esperit empresarial i millora de l’adaptabilitat dels treballadors i de les empreses i el de Foment del treball, la inclusió social i la igualtat entre homes i dones.

En el primer d’ells, es gestionen programes per a promoure la inciativa emprenedora i l’activitat econòmica i programes de formació dirigit especialment a persones ocupades, mentre que en el segon eix, s’inclou la gestió de programes que combinen la formació i l’experiència; programe per a la inserció laboral de persones amb discapacitat, programes per construir itineraris i altres dirigits a la formació, sobretot per a persones a l’atur.  
 
La distribució de fons s’agrupa en quatre blocs: a)programes de foment del treball i programes d’escoles taller, cases d’ofici i tallers de treball, al que es destina un tota de 1.577.436.460 euros; b) formació professional per al treball , amb un total de 1.097.854.600 euros; c) modernització dels serveis públics de treball, amb 93.403.470 euros i d) polítiques actives de treball i formació, amb un total de 249.913.120 euros.
 
Les comunitats autònomes han de destinar els recursos que reben als programes assignats, si bé els programes de treball poden actuar amb flexibilitat i distribuir els recursos, segons les seves necessitats, entre els diferents programes. Una novetat d’aquest pressupost és la dotació de gairebé 250 milions a disposició de les autonomies perquè, en funció de les seves necessitats per a que es destinin a programes de treball o de formació.