Més de 4,3 milions de ciutadans es beneficiaran del darrer cessament analògic a Catalunya

Més de 4,3 milions de ciutadans es beneficiaran del darrer cessament analògic a Catalunya 
<br/>

24/02/2010

Presentació de l’etapa final del Procés de Transició a la TDT


  • Els municipis catalans que resten per realitzar la transició a la TDT superen les  170 localitats i pertanyen a les províncies de  Barcelona, Lleida i Girona
  • El Ministeri d’Indústria i la Subdelegació del Govern han presentat als representants dels municipis de Barcelona inclosos en el pròxim cessament de les noves accions del Pla de Comunicació de Proximitat en la etapa final del Procés de Transició a la TDT
  • El Ministeri d’Indústria recomana als ciutadans dels municipis que encara no s’han adaptat a la TDT que antenitzin la seva llar per realitzar la transició de forma eficaç i coordinada
El director de l’Oficina Nacional de Transició a la TDT (ONT) del Ministeri de Indústria, Turisme i Comerç, José Antonio Quintela, ha indicat aquest matí que el pròxim cessament analògic beneficiarà a més de 170 municipis que conten amb una població superior als 4,3 milions de ciutadans.
 

Província
Municipis
Ciutadans
Barcelona
98
4.243.149
Lleida
69
67.685
Girona
11
15.051

 
El Director de la ONT ha anunciat que, segons dades de gener, el 91% de les llars de Catalunya ja accedeixen a canals de la TDT. José Antonio Quintela ha indicat, a més, que el percentatge de llars antenitzades supera el 94%. Pel que fa al coneixement, ha afirmat que el 99,2% de les llars de aquests municipis coneix el nou sistema d’emissió audiovisual.
 
Indicadors d’implantació de la TDT dels projectes tècnics de Catalunya als quals pertanyen els municipis que se beneficiaran del proper cessament analògic:
 

Projecte Tècnic
Grau de coneixement
Accés a canals digitals
 Adaptació de l’antena
Collserola (Barcelona)
98,8%
88,7%
Más de 93%
Lleida Nord (Lleida y Girona)
99,3%
93,1%
Más de 98%

 
Aquest cessament beneficiarà a més de 170 municipis que pertanyen als projectes tècnics de Collserola i Lleida Nord del Pla Nacional de Transició a la TDT. El Ministeri d’Indústria recomana als ciutadans d’aquests municipis que adaptin la seva antena i la seva llar amb antelació al 10 de març. Aquesta és la data fixada pel Ministeri d’Indústria d’inici dels pròxims cessaments que beneficiaran als projectes tècnics que resten a Espanya per completar la transició de la TDT, El procés de transició a la TDT es completarà sempre abans del 3 d’abril.
 
Pla de Comunicació de Proximitat en l’etapa final del Procés de Transició a la TDT
 
El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, la Subdelegació del Govern a Barcelona i representants dels municipis on es produirà aquest cessament han mantingut una reunió de treball. En aquesta trobada, a la que han acudit Monserrat García, subdelegat del Govern a Barcelona i José Antonio Quintela, Director de l’ONT s’han presentat les noves accions del Pla de Comunicació de Proximitat en l’etapa final del Procés de Transició a la TDT.
 
Aquest Pla s’articula a través de diferents accions d’informació i suport dirigides als ciutadans, ajuntaments i agents socials per contribuir en el desenvolupament del procés de transició a la TDT. El Ministeri d’Indústria posarà a disposició dels consistoris diferents suports i eines de divulgació per informar als seus ciutadans sobre aquesta transformació audiovisual.
 
Punts informatius de la TDT
 
Amb l’objectiu d’apropar la TDT i informar del cessament analògic a la ciutadania, el Ministeri d’Indústria ha programat un pla d’acció en el que diferents autobusos itinerants i punts informatius mòbils en funció de la dimensió del municipi – s’instal·laran i recorreran zones rurals i urbanes beneficiades pel pròxim cessament.
 
En aquests punts de contacte directe amb el ciutadà, un equip de tècnics i especialistes atenen personalment qualsevol tipus de consulta sobre el nou sistema d’emissió audiovisual i informa sobre el procés de transició, l’adaptació de les antenes, l’equipament necessari d’instal·lació a la llar, les avantatges de la televisió digital, entre d’altres qüestions. Es distribuiran, també, fulletons divulgatius sobre la TDT als ajuntaments, centres de salut i sucursals bancàries.
 
A més, el Ministeri d’Indústria realitzarà un reforç informatiu amb les persones grans i desenvoluparà diverses accions específiques dirigides a aquest col·lectiu en risc d’exclusió. S’entregarà material divulgatiu i es desenvoluparan actuacions de dinamització en centres i associacions de gent gran, així com jornades de formació a agents socials.
 
Aquest Pla també contempla l’activació d’un sistema de tituladores que consisteix en l’emissió de rètols informatius que alerten de l’inici del cessament de les emissions analògiques i especifica un telèfon de contacte per més informació. El text de aquests rètols és el següent: “A partir del 10 de març s’inicia el cessament d’aquesta emissió. Podrà seguir veient aquest canal a TDT. 901 2010 04”. 
 
A més d’aquests punts de divulgació, els ciutadans poden informar-se i accedir a més informació sobre la TDT i el procés de transició en el telèfon 901 2010 04 i la web www.televisiondigital.es. La Generalitat de Catalunya, a més, ha posat a la disposició de la població el telèfon 012 i la pàgina web www.tdt.cat
  
Pla Nacional de Transició a la TDT
 
Aquest Pla estableix un marc d’actuació que garanteix el cessament ordenat i progressiu de les emissions analògiques i el transit complet a la TDT abans del 3 d’abril de 2010, moment en que la totalitat de municipis espanyols veuran la televisió a través de la TDT. En l’actualitat, s’ha realitzat el cessament en 44 Projectes de Transició (PT) i més de 11 milions de ciutadans de 2.568 ja s’han beneficiat pels cessaments de l’emissió analògica.