Aprovat el nou Reglament de Centres de Reconeixement de Conductors

19/02/2010

Normativa


  • S'actualitza i millora el protocol d'exploració metge-psicològica elaborat pel Ministeri de Sanitat en col·laboració amb la DGT
  • El certificat mèdic d'aptitud passa del format paper al format electrònic i el seu enviament al Registre de Conductors serà en línia i en temps real
  • La renovació dels permisos podrà realitzar-se íntegrament, a petició de l'interessat, des dels Centres de Reconeixement sense haver d'anar a les Direccions de Trànsit
  • Es millorarà el sistema d'inspeccions als Centres de Reconeixement

El Consell de Ministres ha aprovat avui el nou Reglament de Centres de Reconeixement de Conductors (CRC) que substitueix al RD 2272/1985 de 4 de desembre i RD 1467/1982 de 28 de maig, amb l'objectiu de crear una única disposició normativa que reculli tots els aspectes referits a aquesta matèria.

La transposició de les Directives Europees, els canvis esdevinguts durant aquest temps, l'exigència d'un més gran control d'aquests centres o la necessitat d'oferir un millor servei de qualitat al ciutadà a través de l'Administració Electrònica han estat algunes de les causes que han motivat aquesta nova regulació.

Entre les novetats que recull el nou reglament es troba l'actualització del protocol d'exploració metge-psicològica elaborat pel Ministeri de Sanitat en col·laboració amb la DGT. Aquest nou protocol exigirà al CRC que a més de realitzar determinades exploracions – auditiva, visual o coordinació de moviments-emplenin tots els apartats del protocol amb l'objectiu de deixar constància de la seva execució en el registre informàtic.

El ciutadà, per part seva, haurà de realitzar una declaració signada conforme que no pateix determinades malalties.

Un nou avenç en l'Administració Electrònica
Una altra de les novetats és la incorporació de l'Administració Electrònica al procés d'expedició dels informes d'aptitud, que passa del format paper al format electrònic.

Fins ara, el certificat d'aptitud s'expedia en format paper, on únicament quedaven reflectits els resultats de l'exploració del conductor: Apte, no Apte o Apte amb Restriccions. Amb la incorporació dels programes informàtics, es tindrà coneixement complet dels resultats de les exploracions de conformitat amb el protocol abans al·ludit, de tots els centres habilitats i de tots els conductors, de manera que es disposarà d'informació completa i d'àmbit nacional.

A més, aquesta documentació quedarà recollida en suport informàtic, cosa que permetrà un més gran seguiment del rigor del treball dels centres i en cas d'observar-se desviacions injustificades es pugui avisar de forma documentada a les autoritats sanitàries perquè intervinguin. També es possibilita la realització d'estudis sobre problemes sanitaris detectats a la població conductora.

Una altra dels avantatges que ofereix el nou format electrònic és l'enviament del certificat d'aptitud en temps real per mitjans telemàtics al Registre de Conductors, cosa que facultarà fer un seguiment en temps real del treball que desenvolupen els centres i suposarà un estalvi de treball administratiu, equivalent al treball que desenvolupen aproximadament 200 funcionaris a l'any, qui podran dedicar-se, entre altres tasques, a la inspecció i control de qualitat dels centres.

Anualment, es tramiten uns 4,5 milions de certificats d'aptitud (1 milió de nous conductors i 3,5 milions de renovacions) que fins ara eren introduïts manualment pels operadors d'informació en les Direccions Provincials de Trànsit.

Menys desplaçaments per al ciutadà
Un altre dels objectius del nou reglament és reduir els desplaçaments que ha de fer el ciutadà quan ha de renovar el seu permís de conducció.

Fins ara, el ciutadà havia de desplaçar-se al centre de reconeixement, recollir el seu certificat i desplaçar-se novament a la Direcció Provincial – per presentar la sol·licitud de renovació, amb el certificat, la foto i pagar la taxa - o a una oficina de correus – per pagar la taxa i enviar la documentació per correu -. La nova norma ofereix la possibilitat per a aquells ciutadans que el vulguin de lliurar en el mateix Centre de Reconeixement de Conductors la documentació necessària per a la renovació, realitzar allà mateix el pagament de la taxa i deixar la documentació perquè el CRC l'enviï a la Direcció Provincial de Trànsit.

Per tant, l'únic lloc on haurà d'acudir personalment el conductor, si així ho vol, és al Centre de Reconeixement de Conductor més proper al seu domicili o centre de treball.

A més amb la nova normativa, el certificat d'aptitud tindrà validesa nacional, no provincial com fins ara, cosa que significa que el conductor que hagi de renovar el seu permís de conducció el pugui realitzar a qualsevol lloc on hi hagi un centre de reconeixement o una Direcció de Trànsit.

Des del 9 de desembre de 2009, els terminis de vigència dels permisos de conducció es van ampliar, de manera, que els permisos ordinaris de turismes o llicències tenen una validesa de 10 anys fins que el conductor compleix els 65, edat, a partir de la qual la validesa és de 5 anys. Per als permisos professionals (camions i autobusos), la validesa és de 5 anys fins que el conductor compleix els 65 i de 3 anys a partir dels 65.

Més i milloris inspeccions
Les inspeccions que es realitzen als centres de reconeixement també canvien. Es passa de la inspecció aleatòria, que és la que es feia fins ara per no disposar de dades sistematitzades d'actuació dels centres, a la inspecció dirigida partint dels resultats de les exploracions enviades per cada centre al Registre Telemàtic.

A més, en tramitar-se les revisions de manera automàtica (3,5 milions de revisions a l'any) disminuirà de manera significativa la càrrega administrativa en les Direccions i permetrà dedicar més recursos humans i més esforç a incrementar les inspeccions als Centres de Reconeixement de Conductors.

Entrada en vigor
Es fixa la seva entrada en vigor al dia següent de la seva publicació al BOE, però es dóna un període de sis mesos perquè els centres de reconeixement s'adaptin als requeriments que en la nova normativa es recullen.