El MARM promou el desenvolupament de territoris enoturístics sostenibles per potenciar la diversificació econòmica i la qualitat de vida del medi rural

10/02/2010

Es tracta d'una iniciativa de l'Associació espanyola de petites i mitjanes ciutats vitivinícoles


  • Aquest projecte pilot per al desenvolupament rural, que es durà a terme en 12 comunitats autònomes, està finançat pel MARM amb un pressupost de més de 500.000 d'euros en el marc de la Xarxa Rural Nacional
  • Té en compte actuacions per a la sensibilització sobre una gestió sostenible del territori i el turisme, així com per al desenvolupament de territoris enoturísticos socialment responsables i accions de suport i formació

El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí, a través de la Direcció General de Desenvolupament Rural, ha aprovat un projecte pilot presentat per l'Associació espanyola de petites i mitjanes ciutats vitivinícoles, per al “desenvolupament d'un model de competitivitat, sostenibilitat i governança en el medi rural a través de territoris enoturísticos responsables”, que comptarà amb una subvenció d'529.443 euros.


El seu objectiu és la transformació de l'espai territorial, socioeconòmic i cultural de les Rutes del Va venir d'Espanya en Territoris Socialment responsables, aplicant el concepte de Responsabilitat Social, donant suport a la construcció d'espais competitius, sostenibles i innovadors, dotats d'atributs ètics, una imatge diferenciada i una visió i estratègia comuna. El projecte proposa un camí cap al turisme sostenible, tant en termes d'enfocament teòric com en termes de fórmules de gestió d'un destí-producte sostenible (rutes del vi) aplicable a altres productes i destins turístics, mantenint que el turisme sostenible és viable econòmica i socialment i manté els seus vincles amb el medi ambient i la cultura local.


Per a això es planteja promoure la competitivitat, el lloc de treball i la qualitat de vida de les zones rurals vitivinícoles mitjançant una estratègia de desenvolupament turístic lligat a la cultura del vi i la sostenibilitat del territori, així com desenvolupar un model de gestió turística del destí vitivinícola que preservi el medi ambient, els recursos naturals i el patrimoni cultural i que reporti beneficis tots els agents del territori, integrant la gestió de la qualitat enoturística, la gestió mediambiental i la de les empreses que conformen el producte turístic Rutes del Va venir com a element de competitivitat empresarial i de desenvolupament sostenible.


També es té en compte adaptar als treballadors/es de les empreses enoturísticas a la prestació de serveis vinculats al turisme i la cultura del vi, reforçar la interacció entre el teixit empresarial (sector turisme i sector agrari-agroalimentari), el sector públic i el tercer sector i promoure estructures de suport a les pimes del sector enoturístico per a la seva adaptació a les normes i criteris de qualitat i sostenibilitat establerts en el Manual de Producte Rutes del Va venir i en la Carta i el Vademècum de l'Enoturismo Europeu.


Per aconseguir aquests objectius es plantegen accions de sensibilització orientades cap a la Responsabilitat Social com Estratègia d'un Turisme i un Territori Sostenible i Competitiu, i destinades a la població local dels destins enoturísticos. Paral·lelament es preveuen actuacions per al desenvolupament dels territoris enoturísticos socialment responsables mitjançant la identificació d'agents territorials clau per a la creació d'aquests Territoris, l'organització de seminaris interregionals per al desenvolupament de Territoris Enoturísticos Socialment Responsables (TESR), l'establiment en cada zona d'intervenció d'un acte per un Territori Socialment Responsable i l'elaboració d'una Marca de Territori (TESR).


El projecte pilot inclou també unes altres actuacions de formació i adaptació que inclouen l'elaboració de guies de Sostenibilitat Turística, accions de suport i consultoria a emprenedors, plans d'adaptació de les empreses i els seus treballadors per a la gestió responsable i desenvolupament sostenible del territori i l'establiment de sistemes de mesurament de l'evolució de l'oferta i demanda d'ecoturisme en els territoris d'intervenció. Les actuacions es duran a terme a les comunitats autònomes de Castella i Lleó, Aragó, Astúries, Andalusia, Catalunya, Múrcia, Madrid, Navarra, Galícia, País Vaco, Cantàbria i Comunitat Valenciana.

Els projectes pilot per a desenvolupament del medi rural s'emmarquen en la Xarxa Rural Nacional posada en marxa pel Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí l'any 2008, que té en compte, entre altres actuacions, la convocatòria anual d'ajudes destinades a subvencionar iniciatives que continguin idees innovadores, creatives, i imaginatives, incloent la generació de formes modernes i sostenibles de governança participativa, capaços de generar noves expectatives de futur en el nostre medi rural més desafavorit i distanciat de la modernitat que el medi urbà.


Aquests projectes pilot han de contribuir a la diversificació econòmica, a la modernització, a la millora de la qualitat de vida i a la multifuncionalitat del medi rural, generant un present possible i atractiu per als seus pobladors, més adaptat a aquest món canviant i d'acord amb les noves exigències en matèria de sostenibilitat i respecte al medi ambient.