Foment inicia les obres de remodelació de l’estació de Sabadell-Nord

02/02/2010

Es convertirà en un dels intercanviadors ferroviaris més importants de la provincia de Barcelona


El pressupost puja a 5,7 milions d’euros
Les instal·lacions seran plenament accessibles

El Ministeri de Foment, a través d'Adif, ha començat a executar els treballs de topografia i auscultació amb motiu de les obres de millora de l'estació de Sabadell Nord, situada en la línia Barcelona-Manresa-Lleida. De forma simultània s'està procedint al desviament d'un col·lector i d'una línia de telecomunicacions que afectaran a la zona de les noves sortides d'emergència.

Amb la reforma de l'estació, la ciutat tindrà en el futur un dels intercanviadors ferroviaris més importants de l'àrea metropolitana de Barcelona i del Vallès Occidental. El pressupost ascendeix a 5.695.937 euros.

L'estació disposarà d'un nou vestíbul dividit en tres zones: una comercial, una zona de circulació a doble altura que tindrà il·luminació natural i una última zona d'accés a andanes i locals de servei. En total, 1.112 m2 útil que seran totalment accessibles per a usuaris amb dificultats de mobilitat.

Les noves instal·lacions estaran dotades d'ascensors i escales mecàniques per a l'accés a les andanes així com de noves sortides d'emergència, una de les quals es disposarà aprofitant l'entrada actual. Hi haurà tres nous accessos a peu de carrer des de diferents punts de la plaça. El mètode constructiu es basa en l'execució de pantalles perimetrals de pilotis de 85 cm de diàmetre que conformen l'estructura del futur intercanviador. Per a l'execució d'aquesta obra caldran 4.150 m3 de formigó i més de 600 tones d'acer.

A l'interior de l'estació es prolongaran les andanes fins als 200 m útils, cosa que afavorirà l'ús dels mateixos per diferents tipus de trens, i la seva altura es situarà els 68 cm pel que fa a la cota de carril.

Els treballs estaran conclosos en el termini aproximat d'un any, període durant el qual es produiran algunes afeccions a la mobilitat de la zona. Pel que fa al trànsit ferroviari, les incidències seran mínimes, mentre que el trànsit rodat es veurà puntualment afectat com a conseqüència de l'execució de les noves sortides d'emergència. Aquests canvis seran oportunament anunciats.

Aquesta actuació està inclosa en l'Acord entre el Ministeri de Foment i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya per a la realització d'actuacions per a la millora de la xarxa ferroviària de Proximitats de Catalunya, signat el 17 de maig de 2007.