AQUESTA PROPERA CAMPANYA ES FARAN PROVES DE REG AMB AIGUA PROVINENT DE LA NOVES CANALITZACIÓNS AL BAIX TER.
I
S’APROVA L’EXECUCIÓ DEL REVESTIMENT DEL DARRER TRAM DEL REC DEL MOLÍ DE PALS.

28/01/2010

La inversió pública per a la modernització dels regadius del Canal de Sentmenat i el Rec del Molí de Pals suma un total de 30.573.456,53 €. Les obres es van iniciar al desembre del 2008 i finalitzaran durant el 2010.


Els efectes positius del revestiment del canal de Sentmenat (marge esquerre) i el Rec del Molí de Pals (marge dret) es podran mesurar en la reducció de les pèrdues d’aigua per infiltració; en increments de l’eficiència en el reg, mitjançant la capacitat d’un major control en els volums d’aigua que es gasten; en la millora de l’eficiència econòmica en la gestió de la xarxa de regadiu; en les possibilitats que oferirà per l’automatització del reg i l’aplicació de noves tecnologies.

Les obres compten amb el finançament del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí a través de l’empresa pública SEIASA del Nordeste (50%) i de la Generalitat de Catalunya (Departament d’Agricultura i Acció Rural i l’ACA de Medi Ambient i Habitatge) junt amb les comunitats de regants (50%),   i beneficien a més de 3000 ha de regadiu a cada un dels marges. Durant la campanya de reg d’enguany ja es faran proves amb les noves infraestructures i, la propera l’aigua de reg provindrà en un percentatge elevat de les canonades que s’estan soterrant.
 
Al canal de Sentmenat, actualment s’estan col·locant 10.140 metres de canonada formada per tubs de formigó, amb camisa de xapa, de diàmetres 1’8, 1’6 i 1’4 metres, per un valor de 14.822.136,34 €. La nova canalització recorre els termes municipals de Colomers, Jafre, Verges, La Tallada d’Empordà i Bellcaire. Aquesta infraestructura substituirà el actual canal en terra durant les campanyes de reg.  D’altra banda es connectaran diversos ramals a la canonada principal, en uns casos, amb tubs de polietilè d’alta densitat llis (diàmetres entre 1 i 0’25 metres) i,  en d’altres, amb tubs de PVC (diàmetres de 0’5 a 0’25 metres) que, principalment, substitueixen sèquies existents afectades per les obres.
 
Pel que fa al Rec de Molí de Pals, s’estan instal·lant 7.700 metres del canonada. En aquest cas, es fa amb tubs de polietilè d’alta densitat estructurat, de diàmetres 1’4, 1’2 i 0’9 metres. Aquest material proporciona flexibilitat a la conducció el qual és imprescindible ja que els terrenys en el que es col·loca no ofereixen prou estabilitat per materials més convencionals. Es preveu  la col·locació de 3.301 metres de tub addicionals en una propera fase usant el mateix material però de diàmetre 2’00 metres. Recentment, també s’ha encarregat a l’empresa pública Tragsa que executi aquest projecte. Les dues fases de les obres que afecten al Rec del Molí de Pals sumen 8.049.930,64 € i 7.701.389,55 € respectivament. Els municipis pels quals transcorre la canonada principal i els ramals (6.170 metres) que s’estan instal·lant son  Serra de Daró, Fontanilles, Ullastret, Gualta i Pals.
 
Està prevista la conservació dels recs històrics tal i com els coneixem avui per tal de preservar els seus valors culturals i ambientals, mantenint així, les seves funcions socials i ecològiques. En aquest sentit, les resolucions de la Secretaria General per la prevenció de la contaminació i el canvi climàtic del MARM que formulen les declaracions d’impacte ambiental de les obres en curs garanteixen cabals ecològics tant per al canal de Sentmenat com per al Rec del Molí de Pals. A més, es preveu la realització d’accions de millora ambiental als indrets més degradats per on passen les noves canalitzacions.
  
 
 
 
Per més informació podeu assistir a la roda de premsa i visita d’obra que es durà a terme el proper 28 de Gener, a partir de les 10:30 h, començant a l’Ajuntament de Verges i acabant amb les visites a ambdues obres als termes de municipals de Verges (Canal de Sentmenat) i Pals (Rec del Molí de Pals), on actualment es treballa amb més intensitat en la col·locació de la nova canalització.