La Vicepresidenta Primera avisa que l'intent de “vorejar la legalitat” a la política migratoria està “necessàriament condemnat al fracàs”

intervencion

14/01/2010

La Vicepresidenta Primera del Govern, Mª Teresa Fernández de la Vega, ha participat a l'acte organitzat per la Generalitat de Catalunya, i presidit pel President Montilla, per presentar les propostes institucionals i ciutadanes d'aquesta comunitat per al semestre de Presidència espanyola de la Unió Europea.

En la seva intervenció va repassar les línies mestres del programa europeu i les va posar en relació amb alguns assumptes de l'actualitat.

Així, va apuntar que aprofundir en l'espai europeu també significa avançar en els drets ciutadans i elaborar una estratègia integral sobre migracions. Segons va dir, es tracta d'“un àmbit en què Espanya sempre ha mostrat una especial sensibilitat i se situa clarament en l'avantguarda europea” i “en què no retrocedirem”.

Per a la Vicepresidenta, el progrés d'Europa, d'Espanya, de Catalunya, “és el millor exemple que qualsevol comunitat es construeix sumant i no restant” i va valorar que “qualsevol projecte cívic es construeix des de la integració i el respecte als drets, mai des de la divisió, mai des de la discriminació, mai des de l'exclusió”.

“Algun intent aïllat, a què durant aquests dies assistim, de vorejar la legalitat, ignorant aquests drets i aquesta voluntat d'integració de tots que la llei consagra i fent marxa enrere en conquestes que són conquestes de ciutadania, ha d'estar necessàriament condemnat al fracàs ”, va subratllar.

D'altra banda, la Vicepresidenta va indicar que els avenços en l'espai europeu també passen per l'establiment de mecanismes de solidaritat per als casos de catàstrofe natural o humana.

En aquest sentit, va manifestar que l'anomenat primer món no pot romandre impassible davant l'horror que en les últimes hores s'està vivint a Haití, i que ve a sumar-se i aprofundir fins i tot més l'“esglai quotidià” en què es veuen sumits al voltant de deu milions d'haitians.

Per aquest motiu, va indicar que el President Zapatero ha propiciat la ràpida reacció d'Europa, posant en marxa els contactes precisos, al més alt nivell, amb la mateixa Unió Europea, Nacions Unides, la comunitat Iberoamericana i l'administració nord-americana.

Durant la seva intervenció, la Vicepresidenta també es va referir al proper desenvolupament del Pla d'Acció del Programa d'Estocolm, amb el qual es pretén donar un nou impuls a l'espai europeu de llibertat, seguretat i justícia.

Per a Espanya, aprofundir aquest espai és crucial, perquè significa millorar la lluita contra el terrorisme, la delinqüència internacional, el tràfic de drogues, armes i éssers humans. D'aquesta manera, va valorar, es milloraran els mecanismes de coordinació perquè cada vegada resulti més difícil que puguin dur-se a terme segrestos com el que en aquest moment té retinguts a l'Àfrica subsahariana, entre altres, a tres cooperants catalans.

La Vicepresidenta va assenyalar que el Govern segueix treballant en el seu alliberament “en silenci, però sense descans” i va traslladar l'“estima i l'alè del Govern” seu els seus familiars i amics.

Sobre aquest mateix afer, va anunciar que la Presidència Espanyola proposarà, en la cimera UE-EE.UU que se celebrarà el proper mes de maig, l'adopció d'una declaració conjunta sobre principis comuns de lluita contra el terrorisme. Aquesta declaració es situa en el marc de la renovació de l'Agenda Transatlàntica i l'espai de llibertat, justícia i seguretat, i pretén reforçar el compromís europeu en el “combat global contra el fanatisme i la desraó”.

> Intervenció (castellà)

> Fotos