Protecció Civil y Tràfic recomanen adelantar els viatges per carretera de tornada de les vacances

08/01/2010

Davant de la previsió d’un temporal de fred, neu i pluja per al diumenge i dilluns


  • Segons les prediccions de l’Agència Estatal de Metereologia, el diumenge es preveu un temporal de fred, neu i pluja que podrà dificultar la circulació normal per carretera
  • S’aconsella avançar el retorn de les vacances, adoptar mesures de protecció i extremar les precaucions
  • Las mesures de prevenció i col·laboració ciutadana són essencials
  • Cal extremar les precaucions davant la formació de plaques de gel, que previsiblement es formaran per les baixes temperatures
  • És preferible utilitzar el transport públic. Si ha de viatjar amb el seu vehicle, agafi cadenes i un mòbil amb carregador
  • Si queda atrapat a la neu, resti en cotxe amb la calefacció en marxa, renovi l’aire i vigili que el tub d’escapament no està obstruït
  • Faci atenció a les recomanacions de la seva Comunitat Autònoma
  • Pot informar-se de l’estat de les carreteres i de la situació meteorològica a www.dgt.es i  www.aemet.es
Davant les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) d'un temporal de fred, neu i pluja per a diumenge 10 i dilluns 11, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior alerta per neu i baixes temperatures, que afectaran en general a tot el país, especialment a les comunitats autònomes d'Astúries, Cantàbria, País Basc i Castella i Lleó.

 
. A Barcelona, les nevades podran acumular fins a 3 cm en el Litoral.
. A Madrid i Catalunya es preveuen temperatures de fins a-12è

Avís de pluja i vents.-

A partir de diumenge, hi ha alerta per pluges intenses a Extremadura, Andalusia occidental i les comunitats autònomes de la vessant cantàbrica.
També hi ha avís de vents en terra a Catalunya, Aragó i Navarra i de vents costaners a Les Balears, per al cap de setmana.

Predicció especial d'AEMET.-
Durant diumenge, dia 10, l'arribada d'una borrasca atlàntica originarà precipitacions febles a moderades en bona part de la Península, que seran de neu en cotes baixes. S'espera que les precipitacions comencin pel sud-oest d'Andalusia i es desplaçaran durant la tarda del dia 10 i matinada del dia 11 a la resta de la meitat sud, zona centre i sud-oest de Castella i Lleó i de Galícia. És possible que les precipitacions afectin a altres zones de la Península, sent menys probables cap a l'est i nord. La cota de neu inicialment es situarà entre els 800 metres d'Andalusia occidental i els 500 metres al centre peninsular, ascendint ràpidament a partir de la matinada del dia 11.

La situació de fred intens que està afectant la Península aquests dies assolirà els valors mínims la matinada de diumenge, dia 10, amb temperatures que probablement seran inferiors a-10 ºC en nombroses zones de la meitat nord, fins i tot puntualment a-15ºC.

S'espera que tant l'episodi de nevades, com el de fred intens remetin durant dilluns, dia 11. A partir de dimarts, dia 12, és probable que nous fronts atlàntics afectin la Península acompanyada de precipitacions generalitzades.

Retorn anticipat de les vacances.-
Davant aquesta previsió d'unes condicions meteorològiques molt adverses, principalment, a partir de la tarda de diumenge, que podrà afectar la circulació normal per carretera i l'Operació tornada de les vacances, Protecció Civil i Trànsit aconsellen avançar el retorn de les vacances

Recomanacions
Es recomana als ciutadans que extremin les precaucions davant els riscos derivats de la neu, i adoptin les oportunes mesures d'autoprotecció que afavoreixen la seva seguretat i la dels altres. Mantingueu-vos informat i seguiu les recomanacions.

Davant la previsió de nevades
Si és imprescindible viatjar per carretera, ha d'anar molt atent i tenir especial cuidat amb les plaques de gel. Informeu-vos de la situació meteorològica i l'estat de les carreteres, presteu especial atenció a les normes de la seva comunitat autònoma, reviseu el vehicle i ateneu les recomanacions de Trànsit.
Ha d'anar molt atent i extremar les precaucions davant la formació de plaques de gel.
Reviseu els pneumàtics, anticongelant i frens. A més, cal tenir la precaució d'omplir el dipòsit de la gasolina i portar cadenes.
És útil portar roba d'abric i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi i/o carregador d'automòbil. Si està atrapat en la neu, s'aconsella romandre en el cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l'aire, i vigilar que el tub d'escapament no estigui obstruït per evitar que els gasos penetrin a l'interior del vehicle.
En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, no intenteu resoldre la situació per sí mateix, tracteu d'informar d'aquest fet i, llevat que la situació sigui insostenible, espereu assistència.
A les ciutats i els seus accessos procuri utilitzar el transport públic, ja que l'acumulació de neu dificulta el trànsit.

En matèria de trànsit:
En el cas d'haver de realitzar un viatge en condicions adverses per a la circulació, com les que solen produir-se en època hivernal, és recomanable tenir en compte, per la seguretat de tots, els següents consells:
Informar-se adequadament de les condicions meteorològiques i de la situació de la ruta escollida. És imprescindible disposar de cadenes, o de qualsevol altre dispositiu antiesllavissada, sobretot per a viatges per zones muntanyoses.
Atendre en qualsevol moment les instruccions dels agents de vigilància en les carreteres així com de la informació dels panells de missatges en carretera.
Mantenir la distància de seguretat amb el vehicle precedent.
En presència de neu o gel, és aconsellable no avançar, llevat que es tracti de vehicles extremadament lents i que es disposi d'ampli espai lliure al capdavant. Els conductors de camions han d'evitar avançaments en qualsevol cas.
Fer-se veure mitjançant la utilització correcta de l'enllumenat. Si la pluja o la boira redueixen la visibilitat, és imprescindible encendre l'enllumenat d'encreuament i l'específic de boira.
És important en via desdoblada, circular pel carril dret i, si ha d'aturar el vehicle, feu-ho sempre fora de la calçada o en el voral.
Per a una conducció més segura, en condicions meteorològiques adverses, consulteu:
www.dgt.es/was6/portal/contenidos/documentos/formacion_educacion/consejos/climatologicas.swf

 
Informació de l'estat de la circulació
La Direcció General de Trànsit ofereix gratuïtament informació de l'estat de la circulació i de les incidències que poden afectar-la, per a una correcta planificació dels viatges per carretera, a través dels següents mitjans:

· DES DE TELÈFON MÒBIL
Movistar 505 / 404 / i-moció
Vodafone 141
Orange 2230
WAP http://wap.dgt.es

Un dels sistemes que potencialment més possibilitats ofereix és el d'informació mitjançant missatges curts des de telèfon mòbil o sms.

· INTERNET http://www.dgt.es
· TELETEXT DE TVE pàgina 600
· TELETEXT DE TELE 5 pàgina 470
· TELETEXT D'ANTENA 3 pàgina 410
· TELETEXT DE QUATRE pàgina 185
· TELETEXT DE LA SISENA pàgina 490
· TELÈFON 900 123 505
· BUTLLETINS INFORMATIUS DE RÀDIO

Davant Pluges persistents
Si va conduint, disminuïu la velocitat, extremeu les precaucions i no s'aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d'aigua. No intenteu salvar el seu automòbil enmig d'inundació.

Si ha de viatjar, procureu circular preferentment per carreteres principals i autopistes.

Si comença a ploure de manera torrencial, penseu que existeix risc d'inundació. No travesseu amb el seu vehicle ni a peu els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver sota de l'aigua i localitzeu els punts més alts de la zona.

Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i turons, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha d'adreçar-se als punts més alts de la zona.

No obstant això, el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en qualsevol moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Davant forts Vents
Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguin desprendre's. También, conviene abstenerse de subir a los andamios sin las adecuadas medidas de protección.

Si va conduint, extremeu les precaucions, especialment en la sortida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit. Presteu atenció davant la possible presència d'obstacles en la carretera.


Davant Vents en la costa

Si es troba en zones marítimes, procureu allunyar-se de la platja i d'altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba en les proximitats del mar.