EL MARM edita un plànol explicatiu per recòrrer el Camí Natural del riu Manol en la província de Girona

07/01/2010

Forma part de la Guía dels Camins Naturals d'Espanya que publica el MARM


  • Durant els tres quilòmetres del recorregut, que acompanya al curs del riu Manol, es troben l'església romànica de Sant Esteve i les restes de l'antic castell conegut com a Casa de l`Abat.
  • La finalitat d'aquesta iniciativa, que forma part del Programa de Camins Naturals del MARM que duu a terme des de 1993, és aconseguir que el ciutadà s'acosti al medi rural per a descobrir la biodiversitat i el patrimoni natural.


El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí ha editat un plànol amb la descripció del Camí Natural del Riu Manol (Girona), la cartografia necessària per realitzar el seu recorregut, i informació sobre la durada de la ruta i la seva dificultat, i les recomanacions per aprofitar aquesta experiència. Aquesta publicació forma part de la Guia dels Camins Naturals d'Espanya, que el MARM està incloent com a separata en la seva revista “Desenvolupament Rural i Sostenible”.

El Camí Natural del Riu Manol se situa en l'extrem nord-oriental de la província de Girona, en la comarca coneguda com l`Alt Empordà, de notable importància en l'antiguitat com a via de comerç i comunicació amb Europa.

Durant els tres quilòmetres del recorregut, que acompanya al curs del riu Manol, es troben l'església parrocal romànica de Sant Esteve i les restes de l'antic castell conegut com a Casa de l`Abat. Igualment es concentren més d'un centenar de dòlmens i menhirs, els jaciments grecoromans d'Empúries i Roses, en el traçat d'aquest camí que suposa un extraordinari viatge al passat.

La ruta transcòrre per un entorn on destaca un paisatge de ribera amb abundants canyissos i vegetació arbólea (pollancres, oms, freixes, salzes), presència que denota abundància d'aigua en aquests sòls.

Des de 1993, el Programa de Camins Naturals del MARM té com objectiu la recuperació d'antigues infraestructures com les línies de ferrocarril, vies pecuàries i camins tradicionals, per a l'ús i gaudeixi del ciutadà. A més, els Camins Naturals s'integren en la Xarxa Nacional d'itineraris autoritzats que impulsa el MARM.

La finalitat d'aquesta iniciativa és aconseguir que el ciutadà s'acosti al medi rural per descobrir la biodiversitat i el patrimoni natural; així com donar a conèixer els pobles, monuments, tradicions i gent que componen el paisatge cultural d'Espanya.

La construcció de Camins Naturals, en què el Ministeri de Mitjà Ambient, Medi Rural i Marí treballa des de fa més de quinze anys a través d'un programa específic, constitueix una iniciativa que permet no només oferir a la població un especial atractiu per a la pràctica d'activitats vinculades amb la natura i amb la salut, com el senderisme o el turisme ecològic, sinó que suposa un instrument d'impuls del desenvolupament rural sostenible, potenciant la diversificació econòmica i la dinamització social del medi rural, permetent arribar a aquelles àrees cuyo accés per altres mitjans resulta complicada.