Adif invertirà més de 6 milions d'euros en la millora d'instal·lacions i accessibilitat de diverses estacions a Barcelona

05/01/2010

Pla de modernització de la xarxa de Proximitats


  • Es recreixeran les andanes de les estacions de L’Hospitalet de Llobregat, Maçanet-Massanes, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Santa Susanna i Tordera 
  • També es construirà un nou edifici de viatgers a Tordera i s'instal·laran ascensors a Sant Adrià de Besòs

Adif ha licitat quatre contractes per a l'execució d'obres de millora de l'accessibilitat i de la qualitat de les instal·lacions a 6 estacions de la xarxa de Rodalies de Barcelona, amb un pressupost global de 6.094.998,7 euros.

Aquests projectes, els principals objectius dels quals són l'eliminació de les barreres arquitectòniques i l'increment de la qualitat general del servei que s'ofereix als clients del ferrocarril, contempla el recrescut de les andanes a les estacions de L’Hospitalet de Llobregat, Maçanet-Massanes, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Santa Susanna i Tordera. A més, en aquesta última estació es construirà un nou edifici de viatgers, mentre que a Sant Adrià de Besòs es prolongarà el pas inferior i s'instal·laran ascensors.

L'execució d'aquestes obres s'emmarca en el conveni signat entre el Ministeri de Foment, Adif i la SEITT (Societat Estatal d'Infraestructures del Transport Terrestre) per a la realització d'actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l'Estat a Catalunya, en què s'inclou l'execució d'inversions per a la modernització d'estacions i diverses actuacions de millora.

Les millores que se'n van a realitzar en aquestes instal·lacions s'inscriuen al Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015, que respon al compromís del Ministeri de Foment de realitzar un pla global d'inversions per a la millora permanent de les seves infraestructures i estacions de la xarxa de Proximitats de Barcelona, amb l'objectiu d'oferir un servei de més grans prestacions de seguretat, accessibilitat i confort als seus clients i als ciutadans.

Noves instal·lacions a l'estació de Tordera

El projecte té en compte la construcció d'un nou edifici de viatgers de planta única, amb una superfície útil de 112,7 m2, distribuïts en el vestíbul amb zones de venda de bitllets, cafeteria i lavabos públics, així com espais per a instal·lacions auxiliars i d'ús intern. El nou edifici, de planta rectangular amb dimensions de 20,4 de llarg per 6,6 m d'amplada, permetrà adaptar les instal·lacions a les demandes actuals de l'explotació ferroviària. El disseny del projecte permetrà que durant l'execució de les obres, l'actual edifici de viatgers es mantingui operatiu.

A l'estació de Tordera també es prolongaran l'andana fins a assolir una longitud útil de 200 m i s'elevarà la seva altura fins a 68 cm pel que fa a la cota de carril, cosa que permetrà a usuaris disposar d'un accés més assegurança i còmode als diferents tipus de material mòbil.

Els treballs es complementaran amb l'adequació de la zona d'aparcament, que tindrà una superfície de 1.350 m2 i amb reserva de places per a vehicles de persones de mobilitat reduïda i motocicletes. Altres actuacions consistiran en la demolició de les instal·lacions actuals, com l'edifici de viatgers i un habitatge adjacent, la instal·lació de nova il·luminació i mobiliari urbà, la urbanització dels accessos i l'enjardinament de l'entorn.

Més gran accessibilitat a l'estació de Sant Adrià de Besòs


Les actuacions es concentraran en el pas inferior, de 16 m de longitud, i en què s'instal·laran dos ascensors, un en cada andana, per facilitar l'accés de persones de mobilitat reduïda. Així mateix, es remodelaran les escales d'accés i les proteccions de seguretat.

Paralelament, es prologaran les andanes de l'estació en una longitut d'entre 15 i 32 m fins assolit els 200 m i es recreixeran fins a 0,7 m respecte al nivell del carril. Els treballs es completaran amb la instal·lació de marquesines de 80 m de longitud en ambdues andanes, i la instal·lació novament mobiliària urbà i il·luminació.

A l'entorn de l'estació, s'adequarà la zona d'estacionament amb reserva de places per a vehicles de persones amb discapacitats i espais per a vehicles particulars, bus i taxi, i es realitzarà el tancament de les instal·lacions ferroviàries.

Altres actuacions

Els contractes licitats per Adif també contemplen les actuacions com el recrescut de les andanes de les estacions de L’Hospitalet de Llobregat, Maçanet-Massanes i Mongat per disposar d'una alçada de 68 cm respecte a la quota de carril, augmentant les condicions de seguretat i accessibilitat als diferents tipus de tren que circulan por estas estacions.

Així mateix, a l'estació de Santa Susanna es procedirà a la prolongació fins als 200 m de l'andana costat Girona i a la realització de millores en les marquesines per incrementar les condicions de confort dels clients del ferrocarril.