El Govern destina més de 26 milions d'euros del Pla de Recuperació a les Balears per enfortir l'economia de les cures

14/11/2023

El Govern destina més de 26 milions d'euros del Pla de Recuperació a les Balears per enfortir l'economia de les cures

Aquesta nova distribució de fons corresponent a l'any 2023 suma en total, juntament amb els anys 2021 i 2022, 2.700 milions d'euros per desenvolupar l'economia de les cures al nostre país.


El Govern, a proposta del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha aprovat al Consell de Ministres d'aquest dimarts la distribució a Balears de 26.893.211 euros, procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), per implementar a la regió el Pla de xoc per a l’economia de les cures.

Les comunitats i ciutats autònomes rebran una inversió global de 1.099.994.178,33 euros i podran executar els fons en projectes relacionats amb l'economia de les cures, com els continguts al pla de suports i cures de llarga durada.

Aquestes són les matèries a les quals anirà dirigida aquesta inversió: la dotació de nous equipaments públics per a cures de llarga durada, basats en una nova arquitectura centrada en la persona i en l’atenció en entorns comunitaris, i remodelació i adaptació dels equipaments existents. També la incorporació de noves tecnologies al servei de les cures, mitjançant la introducció d'equipaments domiciliaris que afavoreixin la promoció de l'autonomia personal mitjançant l'ús de la teleassistència avançada, així com de qualsevol altre mitjà tecnològic que permeti la prestació de suports i cures a habitatges connectats i entorns de cures inclusives, també al medi rural.

Així mateix, es finançarà la transformació tecnològica dels serveis socials, mitjançant la implementació de programes integrals per introduir noves tecnologies en l'atenció dels serveis socials, per tal de millorar-ne l'eficàcia i la qualitat i afavorir l'intercanvi d'informació entre sistemes i serveis , sobre la base del pla de modernització dels serveis socials.

Els projectes pilot d'innovació també comptaran amb finançament per a la modernització d'infraestructures, digitalització i millora dels models de protecció residencial i acolliment familiar especialitzat de nins, nines i adolescents, especialment de nins i nines migrants no acompanyades o amb necessitats especials.

Finalment, també hi haurà fons per a les execucions encaminades a complir amb el Pla Espanya País Accessible: iniciatives relatives a l'accessibilitat a l'Administració pública i als serveis; accessibilitat a l'àmbit educatiu; adaptació de llocs de treball accessible i accessibilitat al transport.

Compromís amb la millora del sistema de serveis socials

Aquesta nova transferència, el repartiment de la qual va ser aprovat el mes d'octubre passat al si del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), completa la distribució de fons entre les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla provinents del Component 22 del PRTR. Si sumem aquesta xifra a les inversions del 2021 i del 2022, el Govern, a través del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha distribuït més de 2.700 milions d'euros destinats a aquest fi.

Les xifres mostren el compromís del Govern amb la millora del sistema de serveis socials del nostre país i, en particular, amb l'impuls del Sistema d'Atenció a la Dependència. Espanya és un dels pocs països de la Unió Europea que ha dedicat fons del Pla de Recuperació a aquest sector.

A més, durant aquesta legislatura, el Ministeri de Drets Socials ha aconseguit portar el finançament ordinari estatal del Sistema de Dependència a nivells rècord, incrementant-lo en un 150% en només tres exercicis pressupostaris, gràcies al Pla de Xoc en Dependència.

Aquest compromís s'ha traduït en un benestar més gran per als ciutadans i ciutadanes d'aquest país i en una aposta clara per una ocupació de qualitat i no deslocalitzable.