Teresa Cunillera visita el llegat fotogràfic de Vicente Nieto i reivindica la Memòria Democràtica

Teresa Cunillera visita el llegat fotogràfic de Vicente Nieto i reivindica la Memòria Democràtica

07/04/2021

  • La mostra reuneix a l’Arxiu de la Corona d’Aragó 110 imatges en blanc i negre que retraten la societat espanyola des de la Guerra Civil fins als anys 70
  • L’exposició s’ha prorrogat fins al 25 d’abril i és fruit de la donació de l’arxiu de Vicente Nieto per a la seva conservació al Centre Documental de la Memòria Històrica
  • La delegada del Govern consta l’èxit de l’exposició, que ha rebut 7.579 visites des del passat novembre malgrat el context de pandèmia

 

Barcelona, 7 d’abril.- La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha visitat aquest dimecres l’exposició ‘Vicente Nieto. Fotografías 1936-1967’, que es pot veure a l’Arxiu de la Corona d’Aragó fins al 25 d’abril. La mostra versa sobre el llegat fotogràfic de Vicente Nieto a través d’un recull de 110 imatges en blanc i negre, seleccionades entre les 5.000 conservades del fotògraf. Es tracta d’imatges que capten i retraten la societat espanyola des de la Guerra Civil fins als anys 70 des d’una perspectiva costumista. Inicialment, l’exposició estava prevista fins el 31 de març però s’ha prorrogat fins al 25 d’abril. Teresa Cunillera ha animat a la ciutadania a descobrir les imatges d’aquest fotògraf, tot constatant la bona acollida de la mostra, amb 7.579 visites des del passat mes de novembre malgrat el context de pandèmia.

Tanmateix, la delegada del Govern a Catalunya ha destacat el compromís del Govern d’Espanya amb la Memòria Democràtica, recordant que ha redoblat la seva inversió a Catalunya en aquesta matèria, reactivant les inversions i les subvencions directes des de la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica, revertint així les retallades de govern de PP, que el 2013 va deixar sense pressupost les polítiques de Memòria Històrica.

Una *mostra de *retrats *realistes

Amb motiu de la donació de l’arxiu de Vicente Nieto per a la seva conservació al Centre Documental de la Memòria Històrica, el Ministeri de Cultura va impulsar aquesta exposició per donar a conèixer el llegat fotogràfic de Nieto. Les fotografies es van fer entre 1936 i 1967, i abasten temes molt variats, amb predomini dels paisatges, els retrats i les instantànies de persones mentre realitzen els seus quefers quotidians. Algunes corresponen a la Guerra Civil Espanyola, sent moltes d'elles del dia a dia de les milícies republicanes. L'exposició reflecteix amb aquesta sèrie de fotografies un retrat realista, sense artificis, d'una bona part de la societat espanyola dels anys trenta, cinquanta i seixanta, apropant l'espectador a les persones, paisatges i ambients de l'Espanya que Vicente Nieto va viure i va sentir com a part de la realitat social que l’envoltava. Per això el seu treball és avui de gran valor, no només artístic sinó també documental i històric.

L'acció de la llum sobre els objectes, els desenfocats, la presència del fora de camp o la múltiple direccionalitat de les composicions espacials són recursos mitjançant els quals Vicente Nieto transcendeix el caràcter costumista dels estereotips humans i paisatgístics.

Sobre Vicente Nieto

Vicente Nieto Canedo (1913-2013), nascut a Ponferrada i traslladat a Madrid als 15 anys, era un fotògraf amateur, com es definia ell mateix, que va entendre la fotografia com a mitjà vital per a mirar i interpretar la realitat. El fotògraf és considerat com un dels principals exponents del denominat Neorealisme Fotogràfic Hispà i de l’Escola de Madrid.

L'exposició, comissariada pel fotògraf lleonès Armando Casado, s'acompanya d'un catàleg en línia que es pot descarregar a Internet i del documental ‘La mirada furtiva’, un recorregut per la vida i obra d'aquest fotògraf, amb una visió crítica de la seva obra, així com un apropament històric dels escenaris en els quals l'autor va realitzar les seves imatges. El documental, dividit en quatre parts, es pot veure per Youtube.

*Descàrrega d' *Imatges