Barcelona acollirà la XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme, que acostarà l'arquitectura a la ciutadania

Barcelona acollirà la XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme, que acostarà l'arquitectura a la ciutadania

23/02/2021

  • El Pavelló de Mies Van der *Rohe serà seu del 28 de juny al 16 de setembre i el Museu Pati *Herreriano de Valladolid, del 2 de juliol al 23 de setembre
  • Sota el títol ‘Espanya buida. Espanya omple. Estratègies de conciliació', la XV *BEAU està concebuda per a l'actual context sanitari i les mesures de seguretat
  • Teresa *Cunillera destaca la capacitat de conciliació entre l'Espanya urbana i la rural que poden tenir l'arquitectura i l'urbanisme

Barcelona, 23 de febrer.- El Pavelló Barcelona de Mies Van der *Rohe i Lilly Reich acollirà la XV edició de la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (*BEAU), que té com a objectiu principal el d'unir l'arquitectura i l'urbanisme a la ciutadania a través d'un gran esdeveniment cultural. La *BEAU la convoca el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través de la Direcció general d'Agenda Urbana i Arquitectura, en col·laboració amb el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (*CSCAE) i la Fundació Arquia.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat la temàtica de la *BEAU d'aquest any, que reposa en una “vocació integradora entre dues realitats territorials molt diverses i dues maneres d'entendre la vida: l'Espanya urbana i la rural”. Entre altres assumptes, Teresa Cunillera ha abordat la celebració de la XV *BEAU amb el director de l'Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, *Estanislau Vidal-Folch, en un encontre de treball. La delegada del Govern ha posat en valor que la XV *BEAU contribueixi “a l'acostament i la reflexió sobre les capacitats de conciliació que poden tenir l'arquitectura i l'urbanisme respecte de les dues realitats territorials que existeixen al país”. També ha explicat que la participació catalana sempre ha estat elevada en la *BEAU, sent d'arquitectes catalans més del 50% dels projectes guanyadors dels premis lliurats en la XIV edició.

Sota el títol ‘Espanya buida. Espanya omple. Estratègies de conciliació', la XV edició se celebrarà de manera paral·lela en una doble seu física: del 28 de juny al 16 de setembre en el Pavelló Barcelona, i del 2 de juliol al 23 de setembre en el Museu Pati *Herreriano de Valladolid. Hi haurà una tercera seu virtual.

Tant a les seves dues seus físiques com en la virtual es desenvoluparà un programa expositiu i d'activitats que es completarà a més amb un altre paral·lel de conferències, encontres, taules rodones i exposicions en institucions culturals com el Centri de Cultura Contemporània de Barcelona (*CCCB) o el Museu Pati Herreriano de Valladolid, que sumarà al debat diferents veus del món de la cultura.

Barcelona i Valladolid

Els comissaris d'aquesta edició formen part de l'equip d'arquitectes de dos estudis amb ubicació a Barcelona i Valladolid: Anna *Bach i Eugeni *Bach, i Óscar Miguel Llauris. Per seleccionar-los, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va convocar un concurs d'idees a dues voltes en el qual van resultar guanyadors. La XV *BEAU reunirà les propostes més rellevants de l'arquitectura i l'urbanisme espanyols dels tres últims anys (2018-2020).

La BEAU acaba de fer públiques les convocatòries de projectes, que tindrà tres seccions: panorama d'obres d'arquitectura i urbanisme, amb data límit de presentació de projectes el 9 de març; projecto fi de carrera, data límit 13 d'abril; i fotografia, data límit 13 d'abril. Les bases es poden trobar en http://www.bienaldearquitectura.es/index.php/es/xv-beau.htm.

Aquesta nova edició s'impulsa des de la direcció general d'Agenda Urbana i Arquitectura sota el lema ‘Espanya buida. Espanya omple. Estratègies de conciliació' per enquadrar en un context comú a les tres biennals (Biennal de Venècia, Espanyola i Iberoamericana). Pretén reflexionar i cercar el diàleg entre conceptes, aparentment oposats, però que són en realitat complementaris, i necessaris en el disseny arquitectònic de l'espai domèstic, de treball i d'oci i a la planificació d'àmbit urbà i territorial. Així, s'anima cercar punts d'encontre entre la densitat i la dispersió, la hibridació i la segregació d'activitats, la proximitat i la separació, entre l'àmbit de l'individual i el col·lectiu, del públic i el privat.

Set temàtiques diferents

La XV edició transcorrerà des dels plantejaments més concrets i fins a les qüestions més genèriques: ¿Es planteja de la mateixa manera una residència per a la vellesa en l'Espanya buida que en la plena?, ¿com s'han de plantejar els reptes entorn de/entorn de l'habitatge en els dos contextos?, ¿quin ha de ser la resposta respecte a l'espai públic?, ¿com ha de tractar l'arquitectura conceptes que tenen significats diferents en tots dos territoris? Tot això, a través de set temàtiques: Territori, Societat, Sostenibilitat, Gènere, Demografia, Col·lectivitat i Economia.

Tant des del punt de vista del disseny com de l'elecció de les seves seus, la XV *BEAU està concebuda per ser una experiència compatible amb l'actual context sanitari i les necessàries mesures de seguretat, amb exposicions desenvolupades a l'exterior i en contacte amb l'entorn; i pensada per poder adaptar-se, de forma itinerant, a múltiples llocs i contextos, de manera que pugui estendre's al llarg del temps i mostrar a més el caràcter permeable tant en el concepte *curatorial com el disseny de la proposta.