Les Entitats de Protecció Social compleixen 40 anys i celebren el Sistema de Seguretat Social a Espanya

Les Entitats de Protecció Social compleixen 40 anys i celebren el Sistema de Seguretat Social a Espanya

13/12/2018


La delegada del Govern clausura la celebració de l'Aniversari apel·lant al consens per seguir avançant en la protecció social de les persones




La Seguretat Social a Espanya és  “un dels pilars fonamentals sobre els quals està construïda la nostra democràcia, la nostra societat, i sobre els quals construïm la nostra convivència i progrés”. Amb aquestes paraules, s'ha referit la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, a les entitats de protecció social que aquest any celebren la seva  40 Aniversari. Per celebrar-ho, responsables d'aquestes entitats, catedràtics  i especialistes en el sistema de la Seguretat Social s'han reunit aquest matí a la seu del Banc d'Espanya a Barcelona.

Després d'una intensa sessió de debat, en la qual s'ha abordat l'evolució del sistema de la Seguretat Social i la seva sostenibilitat davant el futur, la delegada del Govern, ha clausurat la jornada no sense abans recordar els principals assoliments a de les últimes dècades, entre uns altres, la implantació de les prestacions no contributives, la racionalització de la legislació de la Seguretat Social, la major adequació entre les prestacions rebudes i l'exempció de cotització prèviament realitzada, la creació del Fons de Reserva de la Seguretat.

Social, la introducció dels mecanismes de jubilació flexible i d'incentivament de la prolongació de la vida laboral, o les mesures de millora de la protecció.

Teresa Cunillera s'ha referit al futur del sistema de Seguretat Social, apel·lant a la necessitat de consens al voltant de les grans qüestions polítiques i socials del nostre temps, “uns consensos que han de girar sobre la base de la convivència, el progrés, el benestar i la reducció de la desigualtat, generalitzant els sistemes públics de protecció social, i treballant per la millora de les condicions de vida, laborals o no, de tots els ciutadans”

Amb base en l'article 41 de la Constitució, que aquest any també celebra el seu 40 Aniversari, la Seguretat Social a Espanya es configura com un dret dels ciutadans que ha contribuït a elevar l'esperança de vida de la població, que ha passat de 74,5  a 83 anys en les últimes quatre dècades.

Aquest dret comprèn la sanitat universal, sense importar la renda de l'usuari, les prestacions contributives i no contributives i les pensions de jubilació. Es tracta d'un sistema contributiu i solidari, que forma part de la vida quotidiana de les persones, i que des del punt de vista de la gestió  comprèn la Tresoreria General del Seguretat Social, l'Institut Nacional de la Seguretat Social, l'IMSERSO, l'INSALUD i el Servei Públic d'Ocupació (SEPE)