S’inicien les obres de millora del Rec de Valls

07/12/2011

  • El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM a encarregat a la Societat Estatal d’Infraestructures Agràries S.A. (SEIASA) la realització de la 1º fase de les obres de millora del sistema de regadiu actual mitjançant un projecte que suposa una inversió de 4.740.000€. La execució de l’obra la realitzarà l’empresa pública Tragsa i s’iniciarà els pròxims dies .
  • La superfície total afectada per l’execució del projecte és de 364 ha. (358 ha. al terme municipal de Valls i 6 ha. al terme municipal de Vallmoll), distribuïdes entre 444 propietaris amb un número de parcel·les de 608.

Aquest projecte de millora i modernització consisteix en la construcció d’una xarxa de reg a pressió que substitueixi l’actual sistema de dics i sèquies que minimitzi les pèrdues d’aigua i permeti un millor subministrament de les mateixes. D’aquesta manera, des d’una bassa de captació es recollirà l’aigua provinents de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Valls, del torrent del Puig i dels excessos del reg de Santa Magdalena, des d’on s’impulsarà a una xarxa de pressió forçada cap a l’hydrant, on sortirà la xarxa terciària fins la pressa en parcel·la.

Aquesta obra comportarà una millora hídrica del riu Francolí i permetrà mantenir el cabal ecològic establert en el Pla Hidrològic de les Conques Internes de Catalunya.

Aquesta actuació suposarà un benefici econòmic i social als territoris municipals on es desenvolupa l’activitat agrícola, no implicant un augment de detracció dels cabals dels cursos fluvials ni un canvi d’ús de sòl.

Aquestes actuacions no són coincidents amb espais protegits ni amb àrees sensibles d’espècies amenaçades de fauna i flora.

Una vegada que s’executi el projecte s’ha tingut en compte mesures complementàries per a la millora ambiental de la zona d’actuació i es té em compte un Programa de Vigilància Ambiental per garantir l’aplicació de les mesures preventives i correctores complementàries.