José Blanco signa quatre convenis per a la rehabilitació i restauració del patrimoni històric a Catalunya

01/12/2011

Amb càrrec a l'1% cultural


  • S’intervindrà al Castell de Sant Ferran de Figueres, (Girona), al Museu del Suro de Palafrugell (Girona), al Convent de Sant Ramon Nonat (Sant Ramon, Lleida) i a l'antic Convent de Santa Anna d'Alcover (Tarragona)
  • Foment destinarà més de 4,1 milions d'euros a aquestes actuacions

El ministre de Foment, José Blanco, ha signat avui quatre convenis de col•laboració per a la recuperació de patrimoni històric a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per l'1% Cultural per la contractació d'obra pública.

Aquestes actuacions es duran a terme al Castell de Sant Ferran de Figueres (Girona), al Museu del Suro de Palafrugell (Girona), al Convent de Sant Ramon Nonat (Sant Ramon, Lleida) i al Convent de Santa Ana de Alcover (Tarragona).

El Ministeri de Foment destinarà més de 4,1 milions d'euros a aquestes actuacions: 1.084.847,09 euros a la restauració de l'edifici del governador del Castell de Sant Ferran, a Figueres (Girona); 866.770,48 euros a la nova seu del Museu del Suro de Palafrugell a Can Mario (Girona); 589.346,24 euros a la rehabilitació del convent de Sant Ramon Nonat, a Sant Ramon (Lleida), i 1.608.519,95 euros a la rehabilitació de l'antic Convent de Santa Anna (Tarragona).


Castell de Sant Ferran, Figueres (Girona)
El castell és propietat del Ministeri de Defensa i està administrat per un consorci format per representants del Ministeri de Defensa, l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya.

Es pretén la instal·lació d'un Museu Militar a l'edifici central de la Fortalesa, conegut com a edifici del Governador, per ser el més important del conjunt i per la seva posició central en el mateix.

Es projecten en aquesta primera fase les obres més urgents de consolidació i restauració, intervenint en façanes, cobertes i terrasses, restauració de les voltes que formen el pis de la planta alta i acabats interiors de paraments horitzontals i verticals dels locals.


Museu del Suro a Palafrugell (Girona)

Amb aquesta intervenció es pretén la rehabilitació completa de Cal Ganxó per a la seva integració funcional i formal en el complex del Museu del Suro, actualment ubicat a les naus de Can Mario (antiga fàbrica surera).

Aquest projecte planteja la rehabilitació de l'immoble per adequar-lo a nous usos administratius del museu (direcció, administració i serveis tècnics), així com a alguns serveis complementaris (Centre de documentació del Suro, enoteca), deixant les naus adjacents de Can Mario com a part essencialment pública, per a allotjament d'espais expositius i de difusió.


Convent de Sant Ramon Nonat, Sant Ramon (Lleida)
L'objecte del projecte és la restauració del campanar i de la segona planta del claustre. La rehabilitació es planteja amb criteris estrictament conservacionistes de les estructures i tècniques originals.

A les galeries del claustre es procedirà a la restauració dels paviments i dels paraments actuals, reintegrant cromàticament el conjunt amb cura de conservar els materials originals, el seu color i el seu envelliment. Es restaurarà el material petri i l'estructura de la coberta es substituirà per una altra amb bigues de fusta laminada i coberta amb teula àrab.

El campanar s'elevarà sobre la coberta (ara queda sota la mateixa). Es construirà per al mateix una coberta inclinada i s'habilitarà un pas de servei a les cobertes de l'església.


Convent de Santa Anna (Tarragona)

Aquest projecte correspon a la segona etapa del Pla Director de Rehabilitació del conjunt conventual, en la qual es pretén la rehabilitació funcional de la construcció per a usos culturals. En una etapa anterior, es van consolidar murs derruïts i la coberta general seguint els traços de la coberta original definits en els ràfecs i les façanes conservades.

Es disposa la utilització de l'espai de l'antiga església del conjunt conventual com a sala polivalent destinada a saló d'actes culturals, exposicions, concerts, activitats de dansa i teatre. Per això, s'adeqüen i habiliten aquest àmbit i altres zones annexes (accés general i espai de control, claustre per a circulació horitzontal, serveis sanitaris i camerinos d'artistes). S'inclou en l'actuació la restauració de revestiments històrics, restauració del conjunt mural a la capella que presenta risc de despreniment, l'execució de revestiment decoratiu de façanes, així com les instal·lacions necessàries per al condicionament interior dels espais.


1% cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.