El Ministeri de l'Interior presenta les principals novetats en motiu de la celebració de les Eleccions Generals

04/11/2011

Eleccions Generals 2011


  • La transmissió de dades mitjançant dispositius electrònics cobrirà el 86% del cens electoral, un 40% més que el 2008
  • La Mesa administrada Electrònicament (MAE) es consolida i s'instal•larà en 2.000 taules de la ciutat de Madrid
  • Es deixaran de fabricar prop de 500 milions paperetes pel que fa a les impreses el 2008, fet que suposarà un estalvi de 850.000 euros

El Ministeri de l'Interior ha presentat aquest matí les novetats més importants de cara a les pròximes Eleccions Generals del 20 de novembre. A més, es consoliden altres aplicacions que s'han implantat en anteriors comicis i que han permès agilitar i oferir més seguretat en la gestió dels processos electorals sense haver estat necessari modificar la normativa.

Aquests nous avenços permetran un significatiu estalvi en paper, oferirà als electors amb alguna discapacitat visual, coneguin o no "Braille", votar a través d'un ordinador amb un sistema de veu i s'estendrà a tots els municipis de més de 2.000 electors la utilització de dispositius electrònics per a la transmissió de dades durant la jornada electoral.

Noves paperetes per al Senat

El nou disseny de papereta per al Senat, de menor grandària que les que s'han utilitzat fins ara, té com a principal objectiu facilitar el vot als electors, encara que també permetrà un significatiu estalvi en reduir la quantitat de paper necessari. Per primera vegada en totes les circumscripcions s'utilitzarà un full més petit, mida A4, imprès a doble cara si fos necessari. A més, les noves paperetes permetran incrementar de 5 a 7 les candidatures per columna gràcies a la supressió dels suplents a cada candidat.

Reducció del nombre de paperetes fabricades

Fins ara, el percentatge de fabricació de paperetes sobre el cens electoral venia determinat per la impossibilitat de fer front a una demanda sobrevinguda durant la jornada de votació. Per aquest motiu, el volum de paperetes fabricades de cada candidatura aconseguia més del 100% del cens electoral, el que provocava uns sobrants de més del 90%.

Per evitar aquesta situació, el Ministeri de l'Interior ha dissenyat una aplicació per a la impressió de paperetes en els locals electorals, que permetrà una primera fase de fabricació a la impremta i una segona fase condicionada a la necessitat real durant la jornada electoral. D'aquesta manera, es deixaran de fabricar prop de 500 milions paperetes pel que fa a les impreses el 2008 (el 54% de les que es van fabricar el 2008), fet que suposa un estalvi de 850.000 euros.

Paperetes accesibles

Es tracta d'una nova aplicació informàtica que permetrà a tots els electors amb alguna discapacitat visual, coneguin o no "Braille", exercir el seu dret al vot a través d'un ordinador que comptarà amb un sistema de veu. L'elector podrà utilitzar l'aplicació en solitari, de manera que es garanteix el secret de sufragi, i de forma totalment autònoma, ja que el mòdul de veu li anirà indicant pas a pas com ha de realitzar la selecció de la papereta. En aquest moment, podrà escoltar el nom i sigles de cada partit polític que es presenta en aquesta circumscripció així com la llista de candidats del partit polític que vol votar.

Un cop hagi imprès la papereta, l'elector la introduirà en un sobre de votació i acudirà a la seva taula electoral per procedir a emetre el seu vot. L'aplicació ha estat posada a prova per l'ONCE, amb resultats satisfactoris, en una prova pilot celebrada a les seves seus de Madrid i Barcelona l'abril de 2011.

La transmissió de dades mitjançant dispositius electrònics

Tradicionalment la difusió dels resultats electorals es feia a partir de les dades enviades telefònicament des de totes les meses electorals als "Centres de Recollida de la Informació" (CRI-un per comunitat autònoma) on es gravaven per al seu posterior comunicació al CRI central .

La transmissió d'aquestes dades mitjançant dispositius electrònics (PDAs i MAE) permet la seva comunicació des dels locals electorals directament al Centre de Recollida d'Informació central, accelerant l'entrada de dades en el sistema amb el consegüent estalvi de temps i disminuint els possibles errors humans.

En les Eleccions a Corts Generals 2008 es van cobrir mitjançant aquest sistema tots els municipis de més de 50.000 electors, és a dir, un 46% del cens electoral. En les Eleccions Corts Generals 2011, la utilització prevista de PDA cobrirà tots els municipis de més de 2.000 electors, el que suposa el 86% del cens electoral. A Madrid, Barcelona i Canàries aquesta cobertura arribarà a tots els seus municipis, és a dir, el 100% del seu cens electoral.

La Mesa Administrada Electrònicament

Es tracta de la continuació i consolidació d'un sistema ja posat en pràctica amb excel·lents resultats en les passades Eleccions al Parlament Europeu 2009 (a les ciutats de Lleida, Pontevedra i Salamanca) i en les Eleccions Locals i Autonòmiques de maig de 2011 (en les ciutats de Castelló, Ceuta, Osca i Mèrida).

El dia 20 de novembre seran al voltant de 2.000 meses electorals de la ciutat de Madrid, i uns 6.000 ciutadans membres taula, els que tindran a la seva disposició les eines que constitueixen la MAE. En concret, 1.400.000 votants tindran la possibilitat d'exercir el seu dret a vot a través d'aquest sistema.

Aquest sistema consisteix en la posada a disposició dels membres de les meses electorals d'una sèrie d'eines informàtiques que faciliten la gestió, serveixen de suport a les tasques que desenvolupen els seus membres i garanteix la seguretat del procediment. A més, és més ràpid perquè permet la identificació del votant a les llistes del cens i emplenar les actes de la Mesa de manera pràcticament automàtica.

La utilització del MAE és molt senzilla. No requereix formació específica, i respecta escrupolosament el desenvolupament de la jornada electoral tal i com està regulada en la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG). Per això, els membres de cada mesa electoral tindran a la seva disposició un ordinador portàtil, una impressora, un lector òptic i una targeta de memòria SD que conté la llista d'electors corresponent a la Mesa i proporcionada per l'Oficina del Cens Electoral.

Tota la informació a la web electoral

Tota aquesta informació està a disposició des del dia de la convocatòria en la nova web electoral (http://elecciones.mir.es/generales2011/), dirigida fonamentalment als ciutadans ia les formacions polítiques. En general, informa als electors dels diferents procediments de votació i terminis. També es posen a la seva disposició els impresos de sol·licitud del vot CERA i del vot ERTA (electors temporalment absents). A més, poden remetre els seus dubtes i consultes a través de infoelectoral@mir.es. Des que es van convocar les eleccions el 27 de setembre, la Direcció General de Política Interior ha rebut més de 400 consultes amb un temps mitjà de resposta inferior a 24 hores.

El web electoral també recull la informació que les formacions polítiques necessiten per presentar les candidatures. Així, la posada a disposició de tota la documentació necessària ha contribuït a que es deixin de fabricar 15 models d'impresos, cinc milions menys dels fabricats el 2008.