Tota l'energia consumida per Acuamed el 2011-2012 procedirà de fonts d'energia renovables

21/06/2011

El contracte de subministrament elèctric per a l'any que ve ha estat adjudicat a Acciona Green Energy Developments


  • El pressupost estimat de licitació del contracte és de 24,1 milions d'euros
  • Inclou l'energia destinada a, entre altres, les plantes dessaladores de Carboneras, Valdelentisco, Torrevella, Águilas, Baix Almanzora i les instal.lacions del Xúquer-Vinalopó

El consell d'administració de la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, ha adjudicat el contracte de subministrament d'energia elèctrica les seves instal.lacions durant el segon semestre de 2011 i primer de 2012 a Acciona Green Energy Developments. El pressupost estimat de licitació d'aquest contracte ascendeix a 24,1 milions d'euros.

Amb aquest contracte es garanteix el subministrament elèctric de totes les infraestructures d'Acuamed. Així, estan incloses en aquest contracte totes les dessaladores, potabilitzadores i infraestructures de transport i distribució-en servei i en execució avançada-, així com les xarxes de distribució, i les pròpies oficines de la Societat Estatal a Madrid, seu central, en Comunitat Valenciana, Múrcia, Almeria, Màlaga i Tarragona, fet que suposa un total de 102 punts de subministrament. La potència total contractada és de 120 MW i el consum anual estimat és de 295 GWh.

Tal i com ja va passar l'any 2010, en aquesta ocasió Acuamed ha mantingut l'ús d'energies renovables com un dels principals requisits valorats als aspirants. D'aquesta forma, Acciona Green Energy Developments es compromet a que el 100% de l'energia elèctrica subministrada, tant a les infraestructures com a les oficines d'Acuamed, procedirà de fonts d'energia renovables, amb certificat d'origen expedit per la Comissió Nacional de la Energia. Així, aquest contracte serà el segon pel que tota l'energia consumida per la societat i les seves infraestructures procedeixin de fonts ambientalment sostenibles.

Aquesta decisió d'Acuamed s'emmarca tant en l'objectiu de la Unió Europea que el 2020 el 20% del consum energètic procedeixi d'energies renovables, com en el propi objectiu del Govern que aquest compromís s'avanci a 2016 per les administracions públiques.

FLEXIBILITAT DE LA DEMANDA
Un altre dels aspectes en què s'ha posat èmfasi en la licitació i que suposa una novetat en aquest tipus de contractes és el de la flexibilitat de la demanda. Aquest concepte, defensat per Acuamed en diversos fòrums, suposa la possibilitat d'adaptar la producció d'aigua dessalada de les plantes als moments en què el preu de l'energia és menor o determinades circumstàncies especials de les xarxes de transport i distribució. D'aquesta manera, en el nou contracte que es signarà amb Acciona Green Energy Developments aquesta flexibilitat del consum revertirà en condicions econòmiques més favorables per Acuamed.

Aquest contracte de subministrament ha estat licitat sota la forma de concurs negociat amb publicitat, amb un pressupost màxim estimat de 24,1 milions. El subministrament s'ha ofert en un únic lot, amb quatre classes diferents de subministrament, en funció de la tensió d'alimentació i de la potència contractada.

Així, la primera classe correspon a les dessaladores de Valdelentisco, a Múrcia, i Carboneras-juntament amb la seva xarxa d'impulsió-a Almeria, així com a les estacions de bombament del Xúquer-Vinalopó. La segona inclou les dessaladores de Torrevella (Alacant), Águilas (Múrcia), Baix Almanzora (Almeria), Orpesa i Moncofa (Castelló), Mutxamel (Alacant), Sagunt (València i la desnitrificadora de l'Eliana (València), totes elles en avançada fase d'execució o pràcticament finalitzades.

El tercer i quart grup corresponen al subministrament, tant en alta com en baixa tensió, destinat a la resta de petites instal.lacions i xarxes de distribució, a més de les pròpies oficines d'Acuamed.