Foment presenta a Barcelona la Campanya de Seguretat per a la Nàutica d’Esbarjo 2011

punta mayor

17/06/2011

 

 
La principal novetat d’aquesta campanya d’estiu és l’ús preferent de les noves tecnologies, amb un espai específic i aplicacions per ‘smartphones’
 
 
El secretari d’Estat de Transports, Isaías Táboas, ha destacat que la campanya vol portar la cultura de la seguretat a tots els tripulants d’aquestes embarcacions
 
 
El secretari d'Estat de Transports, Isaías Táboas, i la directora General de la Marina Mercant, Isabel Durántez Gil, han presentat aquest matí a Barcelona la nova Campanya de Seguretat en la Nàutica d'Esbarjo-Estiu 2011, centrada especialment en la difusió, mitjançant les noves tecnologies, de consells per millorar la seguretat en les activitats nàutiques.

A l'acte han assistit també la directora de Salvament Marítim, Esther González Saavedra, Alejandro Landaluce, director General de l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques, ANEM, i Jordi Freixas, director del Saló Nàutic de Barcelona, ​​entre altres autoritats.

La Campanya d'Estiu 2011 persegueix aquests objectius i està centrada en la difusió d'informació útil-consells bàsics d'actuació i normatives de seguretat-i es dirigeix ​​principalment als tripulants de les embarcacions d'esbarjo. Una flota que augmenta en nombre, de forma considerable, durant els mesos d'estiu, per la presència en les nostres aigües d'embarcacions d'esbarjo de bandera estrangera. També es dirigeix ​​als milers de ciutadans que practiquen esports i activitats nàutiques.

Táboas ha destacat que "la seguretat al mar comença amb la prevenció i hem volgut fer accessible aquesta cultura de la prevenció a tots els tripulants allà on estan, a través de les noves tecnologies".

Aquest és un dels objectius recollits en el nou Pla Nacional de Salvament (PNS) 2010 - 2018, que persegueix reforçar la seguretat i la protecció marítimes. A més, el PNS s'orienta al reforç de la prevenció i la conscienciació dels professionals i usuaris de la mar, a més del foment de la difusió de la cultura de la seguretat
 
Seguretat a la Nàutica d’Esbarjo a través de les noves tecnologies
 
Com a novetat més destacada, la Campanya de Seguretat en la Nàutica d'Esbarjo 2011, utilitza les noves tecnologies per apropar els consells de seguretat als usuaris.

Concretament, s'ha creat un microsite (www.seguridadnautica.es)
que ofereix la possibilitat de consulta senzilla, gràcies a la seva aparença àgil i intuïtiva. (També es pot accedir al contingut de la Campanya a través d'un enllaç a la web de Salvament Marítim: www.salvamentomaritimo.es)

Així mateix es podran realitzar consultes a través de l'aplicació desenvolupada per a telèfons mòbils-en entorns iphone i android-, que recull les comprovacions que s'han de realitzar abans de salpar per assegurar la travessia.

Els consells estan recopilats en dues guies:
 
- “Consells pràctics de seguretat a les activitats nàutiques”
 
Respon a la necessitat d'aprofundir en la prevenció dels accidents, abordant la seguretat en les embarcacions d'esbarjo de tot tipus, així com en la pràctica del submarinisme, surf i windsurf, esquí aquàtic, bany, pesca costanera, motos d'aigua, kitesurf , caiaquistes, etc.
- “Guia per a la nàutica d’esbarjo
 
Explica les normes bàsiques que s'han de complir per a una navegació i desenvolupament de les activitats nàutiques, així com per a la defensa del medi ambient marí.
 
A més s'afegeix un autoadhesiu plastificat, titulat "Llista de comprovació" - "Check List" -, que es distribuirà a través de diverses revistes especialitzades i que per mitjà d'unes senzilles preguntes ens indicarà si ens trobem preparats per sortir a navegar.
 
Exercici de salvament
 
Després de la presentació de la campanya, s'ha realitzat un exercici consistent en el simulacre d'un incendi a bord d'una embarcació d'esbarjo.

Davant la impossibilitat dels tripulants de sufocar el foc, han decidit abandonar l'embarcació llançant al mar.

Immediatament s'ha activat l'helicòpter de Salvament Marítim - "Helimer 205" -, que s'ha encarregat de rescatar els dos tripulants.

A continuació la "Salvamar Mintaka", també de Salvament Marítim, ha extingit l'incendi i ha remolcat l'embarcació sinistrada a port segur.
 
Emergències d’embarcacions d’esbarjo
 
Consells, recomanacions i informació útil articulen una Campanya que persegueix evitar situacions que poden acabar en greus emergències.

Durant el passat any 2010, el 51 per 100 dels 3552 vaixells assistits per Salvament Marítim van ser embarcacions d'esbarjo amb 4707 persones assistides.

A la Comunitat Autònoma de Catalunya, Salvament Marítim va assistir a 339 (75% del total d'embarcacions assistides) embarcacions d'esbarjo amb 1144 persones involucrades.
Per això és fonamental insistir en els objectius: augmentar la seguretat en la pràctica dels esports nàutics, assegurar el retorn sense incidents dels que surten a la mar, aconseguir que el banyista i l'entorn siguin respectats i gaudir de l'oci tenint cura del medi ambient marí com a bé públic.

Moltes d'aquestes emergències podrien evitar amb un bon manteniment d'equips i la previsió de realitzar les comprovacions de seguretat abans de marxar.

La prevenció és la millor resposta al repte de la seguretat marítima.
 
Activitat de Salvament Marítim al 2010
 
-
        
Espanya: Al 2010, Salvament Marítim va realitzar 5.264 actuacions, on va estar involucrades un total de 12.338 persones, i va assistir a 3.552 bucs.
 
-
        
Catalunya: En 2010, Salvament Marítim va realitzar 641 actuacions on van estar involucrades un total de 1.495 persones i va assistir a 452 bucs.
 
Número d’actuacions coordinades des dels Centres de Coordinació de Salvament de Catalunya, dependents del Ministeri de Foment:
·
CCS Barcelona: 287 emergències que suposen un 45% del total.
·
CCS Tarragona: 206 emergències que suposen un 32% del total.
·
CCS Palamós: 148 emergències que suposen un 23% del total.
 
Tràfic 2010
 
S’han reportat als CCS de Barcelona i Tarragona 23.168 bucs durant el any 2010.
 
 
Mitjans de Salvament Marítim que operen a Catalunya
 
-
        
1 remolcador: donar remolc a grans bucs i capacitat operativa per intervenir a grans sinistres (incendis, contaminació, salvament …)
-
        
7 salvamars: embarcació d’alta velocitat, gran maniobrabilitat i poc calat.
-
        
2 avió: equipats amb la més alta tecnologia, es fa servir per localitzar nàufrags i embarcacions a la mar, la detecció de vessaments i el seguiment dels bucs infractors.
o
     
Avió SASEMAR 101
o
     
Avió Serviola 1
-
        
1 helicòpter: per al salvament de la vida humana al mar i el reconeixement aeri.
o      
Helicòpter HELIMER 204
 
 
Inversions en mitjans de Salvament Marítim a Catalunya
 
Com a conseqüència del PNS 2006-2009 s'ha invertit en mitjans marítims i aeris de salvament marítim que operen a la Comunitat Autònoma de Catalunya un total de 46,8 M €.

Actualment s'estan executant inversions per un total de 2.7 M €, corresponents a la renovació de l'equipament dels CCS de Barcelona i Tarragona i la construcció de l'hangar per helicòpter a Reus.