Campanya divulgativa de la Tresoreria de la Seguretat Social i les associacions dels treballadors autònoms sobre la nova prestació per cessament d’activitat i sobre l’opció de bases de cotització.

compareixença

10/06/2011

DIRECCIÓ PROVINCIAL DE LA TRESORERIA DE LA SEGURETAT SOCIAL DE LLEIDA


 

  • A Lleida, tan sols el 19% dels Autònoms cotitzen per bases superiors a la mínima.
  
La Tresoreria General de la Seguretat Social i  les associacions de Treballadors Autònoms (ATA, CTAC i UPTA) van signar el passat febrer un protocol de col·laboració per a la divulgació conjunta de diverses qüestions importants pel col·lectiu,  dins de les quals té una especial rellevància la nova prestació per cessament d’activitat.
 
La norma que va instaurar un sistema específic de protecció per cessament d’activitat dels treballadors autònoms va entrar en vigor el passat novembre complint, així, el mandat recollit a la Llei que, a juliol de 2007, va aprovar l’Estatut del Treball Autònom. No s’hi inclouen els treballadors del SETA (Sistema Especial de Treballadors per compte pròpia Agraris) que tindran la seva pròpia regulació.
 
S’hi estableix una cotització addicional del 2,2% per a aquells treballadors que tinguin protegida la cobertura d'accidents de treball i malalties professionals i es redueix, per mitigar aquest  increment, un 0,5% la cotització per cobertura de la incapacitat transitòria derivada de contingències comunes. La gestió de la prestació es farà per la Mútua d’Accidents de Treball i per tenir-ne dret es requerirà un període mínim de cotització de dotze mesos, previs al cessament de l’activitat. Tindrà una durada entre un mínim de dos mesos i un màxim de dotze pels treballadors que acreditin 48 o més mesos cotitzats (43 en el cas dels més grans de 60 anys), durant els quals l’organisme gestor abonarà, igualment, les quotes corresponents a la seguretat social.
 
La Llei inclou la prestació dintre de les contingències professionals i per facilitar-ne la cobertura a un sector més ampli s’ha obert un nou termini perquè els treballadors que ho desitgin puguin fer la seva opció en aquest sentit abans del 30 de juny de 2011. Els models de sol·licitud es poden aconseguir a la pàgina web de la seguretat social, www.seg-social.es o a les Mútues.
 
Increment de les bases de cotització
 
D’un altra banda, tant la Tresoreria de la Seguretat Social com els representants del treballadors autònoms volen recordar la repercussió que l’elecció de la base de cotització té pel càlcul de les futures prestacions. A Lleida, el 81% dels autònoms cotitzen únicament per la base mínima establerta, quan existeix la possibilitat de triar bases superiors, una opció que el propi treballador hauria de valorar no tant sols en el moment de donar-se d’alta sinó al llarg de tota la seva vida laboral.
 
És important destacar que el límit de la base màxima de cotització és inferior pels treballadors amb una edat superior als 48 anys . Com què fins a aquest any la limitació s’establia pels més grans de 50,  s’ha ampliat fins al 30 de juny de 2011 el termini perquè els autònoms que tinguin 48 ó 49 anys puguin pujar la seva cotització fins a la màxima general establerta pels menors d’aquesta edat (3.230,10 euros per 2011). La nova base tindrà efectes a partir de l’1 de juliol de 2011.