Finalitzades les obres de millora dels Camins Naturals del Riu Segre i del Port de Vielha, a Lleida

10/06/2011

Amb una inversió del MARM de 148.082 euros


  • Els treballs desenvolupats en el Camí Natural del riu Segre i Pantà d'Utxesa, en els quals s'han invertit 84.636 euros, han consistit en la realització de millores del ferm i en la neteja de cunetes, regates i podes
  • En el Camí Natural del Port de Vielha s'han invertit 63.446 euros, per a la realització, entre d'altres actuacions, d'obres de recuperació del ferm, la demolició i reconstrucció de murs de pedra, i la col.locació d'una barana de fusta
  •  


Després de la finalització de les obres de millora i manteniment realitzades en el seu recorregut, el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí ha posat de nou en servei el Camí Natural del riu Segre i Pantà d'Utxesa, i el Camí Natural del port de Vielha, ambdós a la província de Lleida, amb una inversió total de 148.082 euros.

D'una banda, els treballs desenvolupats en el Camí Natural del riu Segre i Pantà d'Utxesa, en els quals s'han invertit 84.636 euros, han consistit en la realització de millores del ferm i en la neteja de cunetes, regates i podes. Així mateix, s'han col.locat trams de balustrada rústica, s'ha reposat la barana d'un pont, i s'ha instal lat nova senyalització direccional i cartells informatius.

Amb una longitud de 14,8 quilòmetres, el Camí Natural del riu Segre i Pantà d'Utxesa s'inicia al costat del pont de la carretera d'entrada a Torres de Segre, punt des del qual és possible emprendre dues rutes diferents. La primera és una curta camí que comunica dos observatoris d'aus sobre les ribes del riu Segre, i la segona discorre al costat del riu Segre, entre vegetació de ribera formada per xops, àlbers i verns, fins arribar al Pantà d'Utxesa, declrado Reserva Natural de Fauna Salvatge a l'octubre de 1990 a causa de la gran diversitat d'espècies que hi ha, principalment aus migratòries.
D'altra banda, al camí natural del Port de Vielha s'han realitzat obres de recuperació del ferm i s'han efectuat estassades manuals i neteja de guals. També s'ha procedit a la demolició i reconstrucció de murs de pedra, s'ha posat una barana de fusta i s'ha instal lat mobiliari i dotacions de neteja. Tot això ha comptat amb una inversió de 63.446 euros.

El Camí Natural del Port de Vielha, amb 12,1 quilòmetres de longitud discorre des de la boca del túnel de Vielha fins a arribar a la població del mateix nom, en un recorregut que recupera un vell pas natural que comunicava les comarques de la Vall d'Aran i La Ribagorça per paisatges de muntanya amb pedra nua i boscos de pins i avets.
Des de 2009, la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural del MARM ha efectuat el manteniment de 25 Camins Naturals situats a la zona nord d'Espanya, dins del Programa Camins Naturals i enquadrat en el Pla Espanyol per a la Dinamització de l'Economia i l'Ocupació , amb l'objectiu d'ajudes als promotors amb escassos recursos econòmics per afrontar determinats manteniments extraordinaris.

El manteniment dels senders i les vies verdes persegueix conservar el seu ús turístic i esportiu (vianants, ciclista i no motoritzat), facilitant als usuaris l'aproximació als diferents elements d'interès natural de la zona, tant des del punt de vista d'educació ambiental, com d'oci i cultura.